StoryEditor
Kulturaotkriven dosad nepoznati hram, što upućuje na to da se tu nalazilo veće svetište

U Saloni otkriven još jedan hram, kao dokaz o većem svetištu

Piše PSD.
15. siječnja 2011. - 19:28
Još nije sigurno kada je hram izgrađen, no pretpostavlja se da je riječ o 1. stoljeću prije Krista ili o prijelazu na 1. stoljeće

Punih 90 godina od pronalaska do sada poznatoga hrama, nedavna redovita kampanja arheoloških istraživanja u najstarijoj jezgri Salone, na prostoru teatra i hrama, rezultirala je otkrićem ostataka još jednoga do tada nepoznatog hrama, paralelno izgrađenog, što upućuje na to da se tu nalazilo veće svetište koje je kronološki možda i prethodilo teatru.

Voditeljica istraživanja Jagoda Mardešić, viša kustosica Arheološkoga muzeja u Splitu, ističe da ovo otkriće lokalitetu daje posve novu dimenziju. Teatar je nekoliko puta bio istraživan, a posljednje je istraživanje vodio akademik Duje Rendić Miočević nakon Drugog svjetskog rata. Misao vodilja kustosice Mardešić bila je otvoriti i dio teatra koji do sada nije bio prezentiran, kad je pri iskopima na prostoru istočno od hrama i južno od teatra naišla na pravokutnu platformu “novoga” hrama na manje od dva metra dubine.

− Još nije sigurno kada je hram izgrađen, no pretpostavljamo da je riječ o 1. stoljeću prije Krista ili o prijelazu na 1. stoljeće. Čini se da je hram krajem 3. stoljeća bio preuređivan i da mu je bio dodan južni trijem koji gleda na luku, zbog čega je sjeverni dio hrama bio skraćen, a što nam je iskompliciralo kronološko određivanje. Na žalost, nikada nećemo znati kako je hram izgledao, a zasad ni kome je bio posvećen, jer je prostor poprilično devastiran izgradnjom stare ceste za Trogir, ali i već ranije u anticiju, vjerojatno s pobjedom kršćanstva – kazuje nam Jagoda Mardešić, te objašnjava:

TUSCULUM_HRAM1-130111.1

– Našli smo dokaze da je na nekadašnjemu mozaiku na tlu, kultnom središtu između dva hrama, poslije izgrađena lokalna radionica željeza, ali sve je stradalo u velikom požaru krajem 4. i početkom 5. stoljeća. Poslije je dodatno devastiran i istočni dio hrama, izvučeno je i odneseno fasadno kamenje, a poskidane su i stube koje su vodile prema hramu, kao i velike kamene ploče.

Lokalitet je sada prekriven i zaštićen, a uz novac koji ulaže Grad Solin, istražitelji se nadaju i financijskoj potpori Ministarstva kulture za nastavak kampanje kako bi se ovo vrijedno nalazište još bolje istražilo, nakon čega bi uslijedila konzervacija i službena objava dosadašnjih rezultata ovog značajnog otkrića.


Izdvojeno

11. kolovoz 2020 12:41