StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Svjetlosni‘: Hvali beskraj, drž‘ se onkraja!

23. lipnja 2022. - 14:05

"U beskraj i onkraj." – "Svjetlosni" (2022.)

Buzz Svjetlosni ili Buzz Lightyear bio je jedna od dvije omiljene igračke dječaka Andyja u Disney-Pixarovom animiranom serijalu "Toy Story" koji se razigrao od 1995. i prvog filma do 2019. i posljednjeg, četvrtog. Svaka "Priča o igračkama" bila je izvanredna, a serijal je dosegnuo kreativni vrhunac u "Toy Story 3".

Kad je postalo jasno da se "Priče o igračkama" do daljnjega više neće pričati, to nije značilo da je igra stala i da serijal ne može dobiti neki nostalgični "spin-off" ili prednastavak. I dobio ga je proteklog vikenda, upravo sa Svjetlosnim u glavnoj ulozi.

FILM: Lightyear; animirana SF avantura; SAD, 2022. REŽIJA: Angus MacLane GLASOVI: Slavko Sobin, Lana Meniga DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: *** ½

Nostalgija je "in" ovo ljeto kao nikad prije i "Svjetlosni" ("Lightyear") se uklapa u sezonu kojom dominiraju nastavak "Top Guna" i "Jurski svijet: Carstvo", a i općenito u recentna kinematografska pozivanja na jučerašnjicu ("Istjerivači duhova: Naslijeđe", "Matrix: Uskrsnuća"...).

Kao moderan astronaut s "trade-mark" uzrečicom "U beskraj i onkraj", Svjetlosni je bio logičan odabir za predstavnika serijala "Toy Story" u novom desetljeću/2020-ima i nije čudno da je dobio prednost prolaza ispred staromodnog kauboja Woodyja. Vesterni su izumrla vrsta, posebno u očima današnje, (naj)mlađe publike, a "marvelovske" i "starwarsovske" SF akcijske avanture, čiji duh Svjetlosni utjelovljuje, popularnije nego ikad.

Na tu publiku ponajprije i cilja crtić redatelja Angusa MacLanea ("Potraga za Dorom") i scenarista Jasona Headleya ("Naprijed"), iako se isprve čini da tipuje na starije generacije koje su odrastale s "Pričom o igračkama" i/li budile dijete u sebi uz svaki novi nastavak. Uvodni natpis podsjeća da je Svjetlosni bio igračka iz Andyjevog najdražeg filma i da je ovo "taj film". Dakle film koji gledamo – "Lightyear". Uspjeh "Svjetlosnog" iznjedrio je liniju figurica glavnog lika, od kojih je jednu Andy dobio na poklon.

Mnogi stariji fanovi "Toy Story" serijala mogli bi se naježiti na uvod crtića i očekivati novi Pixarov "five star" crtić sa srcem i mozgom ("Potraga za Nemom", "Wall-E", "Izvrnuto obrnuto", "Duša"...), savršenim omjerom akcije, emocije i nostalgije, ali nažalost "Lightyear" ne ispunjava (pre)visoka očekivanja koja nisu pratila posljednje animirane filmove studija poput "Luke" ili "Crvene pande".

Priča zatječe Svjetlosnog na svemirskoj misiji potrage za naseljivim planetom zajedno s tamnoputom partnericom-astronautkinjom. Spletom okolnosti, srušit će se na nenaseljivom planetu s predatorskim biljem. Da bi se vratili na Zemlju, Svjetlosni mora izvesti svemirski manevar i letjeti gotovo brzinom svjetlosti, ali zbog "vremenske dilatacije" on se vrati na planet četiri godine kasnije i ostaje isti, dok svi oko njega stare.

Postavka je povod za najemotivniju scenu crtića, odnosno dirljivu montažu na temu prolaznosti života i neminovne smrti a la "Nebesa": njegova kolegica stari, udaje se za kolegicu (njihov poljubac od jedva sekundu izaziva kontroverze), podiže obitelj, postaje starica i umire.

Ništa što slijedi ne doseže snagu ove scene dok se "Svjetlosni" pomalo gubi u vremenu i prostoru. Iako bi trebao odavati dojam (animiranog) SF filma iz 1995., "Lightyear" izgleda odveć moderno u nabrijanom ritmu i spektakularnim vizualima, kao blockbuster današnjice za fanove Marvela i novih "Ratova zvijezda", s tek povremenim "retro" dodirima i pozivanjima na SF klasike jučerašnjice, od "Odiseje u svemiru" do "Svemirskih marinaca".

U tom kontekstu, tamnoputi LGTBQ lik i "gay" poljubac, koliko god hvalevrijedni bili, odaju dojam forsirane političke korektnosti budući da takve stvari nisu nalazile mjesto u "mainstream" filmu za odrasle iz sredine devedesetih, kamoli animiranom za djecu.

Koncept filma je "interstellarovski" prilično pametan s putovanjem kroz vrijeme i "topgunovski" nostalgičan, a ni osjećaji crtiću nisu posve strani, no u konačnici ispada "samo" iznadprosječan unutar recentnih hollwoodskih animiranih dosega, ne i izuzetan.

Sve zbog manjka hrabrosti da se poigra "meta" konotacijama retro vrste kakve je nudila osnovna premisa iz natpisa kojoj nije ostao vjeran, tj. viška SF-ovske akcije, humornih dodavanja s novim likovima i vizualne senzacije nauštrb dodirljive emocije. Hvali beskraj, drž‘ se onkraja.

Robotski mačak Sox


Od novih likova ističe se jedino uistinu pamtljivi robotski mačak Sox. U izvornoj verziji "Priči o igračkama" Svjetlosnom je glas posudio komičar Tim Allen, a u ovom crtiću ga je zamijenio Chris Evans ("Kapetan Amerika"), što je za neke bilo razočaranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 23:22