StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Jurski svijet: Carstvo‘: Dinosauri su među nama

8. lipnja 2022. - 08:47

Prolog blockbustera “Jurski svijet: Carstvo” (“Jurassic World: Dominion”) pušten je na internet koncem prošle godine kao preludij za završni dio nove trilogije. Bilo je to nešto najbolje i najoriginalnije što je nevjerojatno popularni blockbusterski serijal ponudio od 2015. i prvog “Jurskog svijeta” naovamo, ako ne i od stare “Jurassic” trilogije, započete 1993. Spielbergovim revolucionarnim “Jurskim parkom”.

Šezdeset i pet milijuna godina daleku prošlost nismo posjetili u “Jurassic” franšizi, a petominutni prolog vratio nas je upravo tamo, pokazao kako je izgledao svijet dinosaura i prikazao borbu T. rexa s gigantosaurom, dotad neviđenim na filmu.

FILM: Jurassic World: Dominion; SF akcijska avantura; SAD, 2022. REŽIJA: Colin Trevorrow ULOGE: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: ***

U posljednjoj trećini prologa, nakon što je posisao krv T. rexa koja će, kako znamo, poslužiti za kloniranje dinosaura u budućnosti, prapovijesni komarac u letu se montažno pretapa u helikopter i uslijedi natpis “65 milijuna godina kasnije”. Nalazimo se u sadašnjosti: helikopter leti za T. rexom, a dinosaur bježi kroz šumu prema “drive in” kinu, gdje se vrte reklame u pauzi između klasik-maratona “Američki grafiti” – “Flash Gordon”.

Kad uslijedi panika i stampedo, T. rex će u jednom sjajnom metafilmskom momentu biti obasjan svjetlom projektora i naći se ispred platna “drive in” kina kao da izlazi iz ekrana u 3D-u, dok se “film” iza njega rastapa. Velika je šteta, pa i pomalo razočaravajuće, što se ovaj prolog nije našao na početku trećeg “Jurskog svijeta” jer idealnijeg uvoda doista nema na temu “dinosauri u našem svijetu” koja prožima “Carstvo”.

Međutim, Colin Trevorrow, povratnik u redateljsku stolicu “Jurassic” filma nakon što je preskočio “Jurski svijet: Pad kraljevstva”, trudi se da “Dominion” donese još neke neviđene trenutke unutar šire franšize, stvori nove-stare vrste dinosaura i ujedini protagoniste “Park” i “World” serijala (s jedne strane Sam Neill, Laura Dern i Jeff Goldblum u ulogama Alana Granta, Ellie Sadler i Iana Malcolma, s druge Chris Pratt i Bryce Dallas Howard kao Owen Grady i Claire Dearing), što mu dijelom i uspijeva.

Radnja se prvi put seli i u snježne planinske krajeve kojima tumaraju dinosauri, polupripitomljena raptorica Blue ima mladunca i taj mladunac lovi zeca, jednako kao što leopard hvata nekog dinosaurčića. “Ne da nemamo vlast nad prirodom, nego smo joj podređeni”, veli Malcom.

Sve se izokrenulo i dinosauri su, dakle, među nama, ali ne samo u jednom američkom gradu (finale Spielbergova nastavka “Jurassic Park: The Lost World”) ili na imanju u Sjevernoj Kaliforniji (“Jurassic World: Fallen Kingdom” J.A. Bayone kao gotički horor u drugoj polovini filma), nego diljem SAD-a i cijeloga svijeta.

Eno ih i na Malti, gdje se organiziraju podzemne borbe dinosaura nalik na borbe pasa ili pijetlova jer u vrlom novom Jurskom svijetu postoje lovokradice, ilegalni trgovci dinosaurima i crno tržište za prapovijesne zvijeri koje su produkt moderne genetike. Malta, kažete? Tako je.

”Jurski svijet: Carstvo” globtroterski je Bond-film ili Bourne-film “Jurassic” frašize koji se tek u posljednjoj trećini predvidljivo vraća korijenima i stacionira se u izoliranom resortu za dinosaure puštene s lanca koji će se zapaliti u sceni nalik na ponovno uništenje prapovijesnih životinja zbog pada asteroida.

Veoma spektakularna akcijska scena potjere na Malti, s Owenom na motociklu u bijegu od oslobođenih atrociraptora, istreniranih za ubijanje, izgleda kao da je dospjela iz “Bonda” ili “Bournea”, samo s dinosaurima ubačenima u akciju. Paralela je na mjestu kad atrociraptor skoči s jedne zgrade i uleti kroz prozor druge kao Jason Bourne u “Bourneovoj nadmoći” dok mu je kamera za petama.

”Jurassic World: Dominion” najakcijskiji je film u serijalu, pa nije čudno da netko spomene Ramba i da nova glumica DeWanda Wise (lik pilotinje Kayle Watts) nastupa kao akcijska heroina na nekakvom tragu Angele Bassett u “Čudnim danima”. Leteći dinosauri quetzalcoatlusi napadaju zrakoplov iz kojeg se Claire izbacuje s padobranom u sceni a la “Brisač” i “Stealth”, da bi na nju, kad aterira u močvaru, vrebao i therizinosaur u scenama ekvivalentnima vožnji u tematskom (Jurskom) parku.

Jasno, tu je i gigantosaur koji će omjeriti snage s T. rexom nakon što njegove ralje budu kadrirane pokraj automobila kao “hommage” prvom i još uvijek najboljem “Jurskom parku”, koji je teško nadmašiti, čega je Trevorrow svjestan. “Može li replika zaista biti original?” postavlja se autoironično pitanje u filmu, a vječno sarkastični Malcolm u tom tonu izusti “Jurski svijet? Nisam baš fan...” i čudi se zašto uvijek sve mora biti “veće”, poput gigantosaura, “najvećeg mesožderskog kopnenog predatora”.

Veličina je važna u “Jurassic World: Dominion”, ali Trevorrow pokušava načiniti da to bude i emocija u prisjećanju/pozivanju na Spielbergov klasik u poletnoj glazbenoj temi Johna Williamsa, poznatim licima glumaca povratnika, situacijama i dijalozima (“Znate li kolika je voltaža bila u Jurskom parku?” pitaju Granta, a on odgovara “Znam!”).

Iako ne doseže emotivne visine “Top Guna 2” kao još jednog nastavka blockbustera jučerašnjice, susret “Jurassic” generacija uspijeva izazvati nostalgiju, naročito kad su u kadru (ne)suđeni ljubavnici Alan i Ellie, koji u podzapletu istražuju pošast ogromnih skakavaca pojačanih DNK-om iz doba krede. Skakavci napadaju usjeve i mogli bi izazvati globalni ekonomski kolaps, jer nas “tri obroka dijele od anarhije”.

Za njihovu pošast odgovorna je korporacija Biosyn, predvođena direktorom Lewisom Dodgsonom (Campbell Scott), koja kemija s genima izumrlima od krede. Tu se može pročitati određena subverzija “Jurskog svijeta 3”, od kemijanja s genetičkim inženjeringom do kemijanja s virusima poput korone, koja je poremetila snimanje (ne samo) ovog filma i s kojom “moramo naučiti živjeti”, kao likovi “Carstva” s dinosaurima. Što je gigantosaur prema koronasauru?

Tajne iz Dubrovnika

U jednom trenutku u filmu se spomene i Dubrovnik. "Ne želiš da počnem iznositi tajne, sjeti se Dubrovnika", čujemo rečenicu. Koje tajne, nije precizirano.

'Načinjena od nečeg drugog'

U glumačkoj ekipi vrijedi izdvojiti mladu Isabellu Sermon koja se dobro nosi s kompleksnošću svoga lika ("načinjena od nečeg drugog") koja želi znati tko je i ima pitanja na koja njezini "roditelji" Owen i Claire nemaju odgovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 10:01