StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Netko koga sam poznavala‘: Moj dečko se opet ženi

Piše Marko Njegić
7. ožujka 2023. - 22:27

Ispod radara medija i šire publike kao da prolazi Amazonova romantična komedija "Somebody I Used To Know" ("Netko koga sam poznavala"), premijerno puštena na streaming tržište oko Dana zaljubljenih. Film je ostao u sjeni Netflixove valentinovske romantične komedije "Kod tebe ili kod mene?" sa zvjezdanijim glumačkim parom Reese Witherspoon-Ashton Kutcher.

Alison Brie i Jay Ellis ("Top Gun: Maverick") nisu još ni blizu tako poznati. Međutim, "Somebody I Used To Know" je nemjerljivo bolji od "Your Place Or Mine" ili "Maybe I Do", ustvari najbolja recentnija romantična komedija uz "What‘s Love Got To Do With It?".

FILM: Somebody I Used To Know; romantična komedija; SAD, 2023. REŽIJA: Dave Franco ULOGE: Alison Brie, Jay Ellis OCJENA: *** ½

Brie i njezin životni partner Dave Franco (glumac i brat slavnijeg Jamesa) potvrđuju se kao uigran glumačko-redateljsko-scenaristički par. Franco je s druge strane kamere debitirao iznenađujuće dobrim hororskim trilerom "Kuća straha" angažiravši Brie za glavnu žensku ulogu, a sada su se uspješno okušali i u romantičnoj komediji s puno respekta prema prošlosti žanra u pojedinim situacijama i/li dijalozima ("Neka netko zove Brendana Frasera, imamo ‘blast from the past‘...") u koje su unijeli i osvježenje.

Uvod nije puno obećavao, odnosno sugerirao je vulgarnu komedijicu za zahodskim humorom, no film i likovi se polako uvlače pod gledateljevu kožu. Glavni ženski lik je polu-uspješna televizijska producentica Ally (Brie) lišena ljubavnog života. Ally se vraća u rodni kraj kad joj TV show biva otkazan nakon tri sezone ne bi li napunila baterije.

Ondje zatječe bivšeg dečka Seana (Ellis) kojeg je napustila zbog karijere u Los Angelesu. Isprve nelagodan susret (Ally se sakriva ispod stola) pretvara se u ugodnu večer zapečaćenu spontanim poljupcem s njezine strane i čini se da su se stare iskre ponovno zapalile.

Zato će se Ally iznenaditi kad idućeg dana dozna da Sean samo što nije oženio Cassidy (Kiersey Clemons), ali i pokušati rastaviti par te preoteti bivšeg kad postane "extra guest" na piru i preuzme ulogu snimateljice vjenčanja. Znamo što mislite: "Moj dečko se ženi".

Misli to i Cassidy jer film je svjestan slavnog rom-com prethodnika "My Best Friend‘s Wedding" sa sličnom postavkom. "Nećeš mi izvesti neko Julia Roberts ‘Moj dečko se ženi‘ sranje, zar ne?", Cassidy pita Ally. Hoće, samo ne u potpunosti budući da "Somebody I Used To Know", primjerice, film radi inverziju karaoke scene pa Cassidy sada pokušava poniziti Ally.

"Somebody I Used To Know" pronalazi jednaku inspiraciju u "My Best Friend‘s Wedding" i "indie" biseru "Young Adult" s Charlize Theron. Nadmetanje između bivše cure i buduće žene "mog dečka koji se ženi" zauzima određenu minutažu, ali u prvom planu je Ally i film je ponajprije karakterna studija jedne izgubljene, nerealizirane žene, nesigurne što želi i kamo ide.

Uz brojne Allyne podsjetnike na nekadašnji život i projekcije života koji je možda mogla živjeti sa Seanom, Cassidy će je podsjetiti na sebe kad je bila u sličnim godinama i imala dilemu "posao ili dečko"; njezina konkurentica također se nećka da li da (zap)ostavi karijeru glazbenice.

Cassidy i napose Ally su nijansirani likovi i imaju razumljive motivacije, uslijed čega se među njima javlja i uzajamno razumijevanje. Karakterna autentičnost slaže se s Francovom "indie" režijom, lišenom hollywoodskog blještvila karakterističnog za ovaj žanr. "Somebody I Used To Know" nije remake "My Best Friend‘s Wedding", prije još realističnija verzija (te) romantične komedije dvojbena "happy enda" u onom klasičnom bajkovitom rom-com smislu.

Televizijski ‘reunion‘

Sporednu ulogu ima Danny Pudi koji je s Alison Brie glumio u televizijskoj seriji "Community".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2023 23:57