StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Kod tebe ili kod mene?‘: Valentinovo nakon Valentinova

Piše Marko Njegić
27. veljače 2023. - 21:17

Zasebno su Reese Witherspoon i Ashton Kutcher dali solidan obol na žanru romantične komedije dvijetisućitih. Witherspoon se proslavila “Plavušom s Harvarda” i glumila u “Šminkerici sa sela” (“Sweet Home Alabama”), “Četiri Božića”, “Samo nebo zna”...

Proslavljen “Ludim sedamdesetima”, Kutcher je, pak, nastupio u još većem broju rom-comova kao što su “Dok nas jackpot ne rastavi”, “Upravo vjenčani”, “Dan zaljubljenih”, “Nešto poput ljubavi”, “Samo seks” (“No Strings Attached”) i “Kći moga šefa”.

FILM: Your Place Or Mine; romantična komedija; SAD, 2023. REŽIJA: Aline Brosh McKenna ULOGE: Reese Witherspoon, Ashton Kutcher OCJENA: ** ½

Oboje su snimili i jednu akcijsku romantičnu komediju – on “Ubojice”, ona “Neka bolji pobijedi”. Međutim, nikad se nisu pojavili zajedno u nekom rom-comu... sve dosad. Netflixova romantična komedija “Kod tebe ili kod mene?” (“Your Place or Mine”) ujedinila je Reese i Ashtona prvi put pred kamerama. Ujedinjenje je načelno dobra ideja.

Svatko od njih donosi vlastitu rom-com prtljagu u film koji u tom smislu tipuje na nostalgiju i otvara se 2003., u razdoblju kad su oni stasavali kao zvijezde i protagonisti romantičnih komedija. Debbie (Witherspoon) i Peter (Kutcher) spetljat će se, dakle, 2003., a da se nalazimo u toj godini sugeriraju podsjetnici na modu s početka/sredine dvijetisućitih, poput ispeglane kose, lanca za novčanik...

Redateljica i scenaristica Aline Brosh McKenna napisala je “Vrag nosi Pradu”, “Cruellu” i par slično žanriranih filmova kao što su “Troje za tango”, “Kupili smo ZOO” i “Zauvijek djeveruša, nikad nevjesta”. McKenna se referira na pojedine rom-comove glumaca tipa “Šminkerica sa sela” i “Samo seks”, ali i traži inspiraciju u drugim modernim romantičnim komedijama u posljednjih 30-ak godina, poput “Kad je Harry sreo Sally”, “Ljubav i praznici” i “Imaš poštu”.

”Kod tebe ili kod mene?” je zamišljen kao da su se Harry i Sally našli u scenariju filma “The Holiday” i komuniciraju putem tehnologije poput likova Toma Hanksa i Meg Ryan u “You’ve Got Mail” (mobitel i FaceTime sukladno modernom dobu). Dvadeset godina kasnije, Peter je friško opet singl, Debbie samohrana majka i oni kao platonski prijatelji održavaju svakodnevni kontakt živeći na drugim krajevima Amerike, u New Yorku i Los Angelesu.

No, spletom okolnosti oni će zamijeniti stanove na tjedan dana pa će Debbie, zbog poslovne prilike u New Yorku, živjeti u Peterovu stanu, a on u njezinom i usput će joj čuvati sina, povučenog 13-godišnjeg Jacka (Wesley Kimmel) kojemu će postati zamjenski otac, zbližiti se s njim i ohrabriti ga među ostalim i zajedničkim gledanjem “Aliena”.

Na taj način, Peter i Debbie nastavljaju većinski komunicirati na daljinu, što znači da Kutcher i Witherspoon imaju minutažno veću interakciju “uživo” s glumcima u ulogama manje ili više tipičnih sporednih likova u rom-comu koji su ili potencijalna prepreka njihovoj ljubavnoj sreći ili pomagači da tu sreću i ostvare.

To se posredno odražava na njihovu kemiju, odnosno izostanak iste, tako da kad film dođe do predvidljivog finala na aerodromu s pokretnim stepenicama koje vode u suprotnom smjeru, gledatelj je prilično ravnodušan i ne osjeća “ludu, duboku, pretjeranu zaljubljenost”. Zbog manjka romantične kemije (i tenzije), kao i sočne dijaloške i ine komedije, “Your Place and Mine” ostaje jedan od onih generičkih rom-comova za brzo gledanje i još brži zaborav. Kod tebe ili kod mene? Prilično je svejedno.

Sporedne uloge

U sporednim ulogama nastupaju Steve Zahn, Tig Notaro, Zoe Chao i Jesse Williams.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 13:06