StoryEditorOCM

OLUJNA LJUBAV U RODANTHEU: P(l)itka limunadica

Piše PSD.
14. studenog 2008. - 14:25

Film: NIGHTS IN RODANTHE; romantična drama; SAD, 2008.
Režija: George C. Wolfe
Uloge: Richard Gere, Diane Lane
Distribucija: Blitz
Ocjena:  ** 1/2

Knjige i filmovi već se godinama strasno ljube. Ljubavne knjige i filmovi pogotovo. Sve što filmaši, prilikom ekranizacija, trebaju napraviti jest ovjekovječiti u kadru opipljivu kemiju glavnih protagonista, priču smjestiti u snoliki romantično-egzotični okvir, odmjereno dozirati patetične tablete i potruditi se da (nerijetko) loši dijalozi izrečeni naglas ne zvuče još i gore.

To je, recimo, uspjelo poći za rukom Clintu Eastwoodu te Robertu Redfordu i tek donekle Luisu Mandokiju u trima ljubićima (remek-djelo “Mostovi okruga Madison”, izvrsni ”Šaptač konjima” i solidna “Poruka u boci”) koji su, za promjenu, u (ne)raskidivi ljubavni čvor (za)vezali muškarca i ženu zrelih godina, a ne neke tinejdžere. Slično je postavljena i “Olujna ljubav u Rodantheu”, kazališnog redatelja Georgea C. Wolfea, koju s ”Porukom u boci” vezuje ime autora literarnog predloška Nicholasa Sparksa (“Zima za dvoje”).

Fluid između Richarda Gerea i Diane Lane vidljiv je u svakome kadru. Ovo im je, konačno, već treći zajednički projekt (“Cotton Club”, “Nevjerna”), pa Gere-Lane čak i lošije dijaloške partije igraju (razmjerno) uvjerljivo, slično kao što izlaze na kraj s patetikom. Lokacija ljubavi također je pogođena - on i ona shvatit će kako su stvoreni jedno za drugo u osamljenom pansionu na rubu pješčane plaže kojeg šiba vjetar i polijevaju valovi, a uskoro će se na njega obrušiti i snažna oluja. S obzirom na mračnu stranu njihovih karaktera (grijesi prošlosti, razvod sadašnjosti), oluja je ovdje veoma simbolična.

No, Wolfe je, za razliku od Eastwooda (pljuskom okupano finale “Mostova okruga Madison”), kišne kapi iskoristio samo kako bi od njih spravio p(l)itku limunadicu, namjesto da se, kao redatelj s iskustvom u teatru, poigrao Shakespearea. Filmu za nepopravljive romantične sanjare tada bi možda podario (melo)dramsku težinu i potvrdio kako je “čovjek tek tvar od koje građeni su snovi”, posebice kad je zaljubljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 10:21