StoryEditor

KUNG FU PANDA 2 Dostojan pandan izvorniku

Piše PSD.
14. lipnja 2011. - 15:53

Film: KUNG FU PANDA 2; animirana pustolovina; SAD, 2011.
Režija: Jennifer Yuh Nelson
Glasovi: Jack Black, Angelina Jolie/Franjo Dijak, Jasna Bilušić
Distribucija: Blitz
Ocjena:  **** 1/2

Turnir u buljenju počinje... sad! I zurio je u publiku pandastični Po (glas Franje Dijaka; izvorno Jack Black) u navlakuši za nadolazeći nastavak animiranog hita “Kung Fu Panda“ čitave protekle zime i proljeća. Je li kinogledateljima u međuvremenu Po malčice dosadio ili ih je jednostavno opio “Mamurluk II“ do te mjere da su, mortus pijani, na njega zaboravili?

Bit će da je prije ovo drugo: Warnerova komedija komercijalno je posve zasjenila DreamWorksov crtić u američkim (i hrvatskim) kinima. Neovisno o tome, “Kung Fu Panda 2“ je, za razliku od “The Hangover Part II“, odličan film, i to treba vikati na sav glas ne bi li se od buke publika možda otrijeznila. Emotivniji i energičniji nastavak logičan je produžetak originala, čijem je kung fuu dorastao, nipošto prepričavanje iste storije na nešto drukčiji način na tragu “Mamurluka II“. U impresivno animiranom prologu pratimo formiranje upečatljiva negativca, genocidna pauna Shena (Edvin Liverić Bassani; Gary Oldman), ali i povijest “plišanog“ Poa. Kad ga stara proročica koza (Lela Margitić; Michelle Yeoh) upozori na “crno-bijelog borca“, jer ovaj bi mu naposljetku mogao doći vlastohlepne glave, Shen naredi čistku svih pandi u mitskom kineskom kraljevstvu.

Kako bi spasili mladunče od “conanovskog“ napada Shenovih krvoločnih vukova na selo, roditelji ostavljaju Poa na sigurnom, u košari s rotkvom što će u konačnici završiti pred vratima simpatična gusana Mr. Pinga (Branimir Vidić; James Hong), njegova adoptivna oca koji će ga odgojiti kao vlastita sina. Godinama kasnije, Po se formirao u zmajskog borca pod paskom majstora Shi Fua (Ljubomir Kerekeš; Dustin Hoffman).

“Svaki majstor mora naći svoj put“, uči ga Shi Fu na početku drugog dijela. Zajedno s “paklenom petorkom“, tigricom (Jasna Bilušić ;Angelina Jolie), majmunom (Filip Juričić; Jackie Chan), ždralom (Ozren Grabarić, David Cross), bogomoljkom (Krešimir Mikić; Seth Rogen) i zmijom (Sanja Marin;Lucy Liu), panda obnaša dužnost zaštitnika Doline mira.

Njegova šaka “gladna pravde“ solidno će se namiriti kad se čopor Shenovih podanika okomi na dolinu u potrazi za metalom koji je gospodaru potreban za stvaranje moćnog topovskog oružja kako bi uništio kung fu i cijela mu Kina bila “pod nogama“. U jeku borbe Poa “fleša“ bljesak prošlosti i na trenutak vidi sebe kao bebu. “Kako sam stigao ovamo, odakle sam došao, gdje sam bio prije... i tko sam ja uopće“, počinje se preispitivati, iako je slutio da je bio “u neku ruku usvojen“.

Potraga za identitetom i unutrašnjim mirom junaka, odnosno njegova bitka za spas kung fua, forte su “Kung Fu Pande 2“. “Recite muzičarima da zasviraju nešto akcijsko jer slijedi akcija“, viče Po spreman da “kungfuira“ negativce. Gdje je akcija, tu je i komedija koreografirana po uzoru na hitove “majmuna” Jackieja Chana – “lako“ za jurnjavu po ulicama u rikši izvan kontrole; pogledajte urnebesnu scenu u kojoj Po i paklena petorka u golemu kostimu zmaja gutaju, mlate i potom “kakaju“ Shenove sluge.

Kao što svaki član “petorke“ ima svoj kung fu izričaj, tako i nadahnuta animacija (računalna 3D, crtana dvodimenzionalna, orijentalno lutkarstvo sjene...) uključuje širok spektar stilova kakvi inače dobivaju nagrade na festivalima A klase naklonjenima Hayaou Miyazakiju, samo Bože sačuvaj da netko to javno prizna, jer ovo je hollywoodski nastavak, pa makar bio mračniji i bolji od prethodnika. Da, mračniji. Narator u uvodu s razlogom govori o vatrometu boja što donosi i tminu.

No, darovita redateljica Jennifer Yuh Nelson spretno balansira između yina i yanga. Šareni spektakl i mračna drama zastupljeni su podjednako, poput crne i bijele boje na pandi, kao radost i tuga. Radosti je u filmu puno, ali jedna neobično tužna scena ostaje u vječnom sjećanju. Odmotavajući klupko nesretna djetinjstva, Po radi tai chi katu s krhkom kapljicom kiše i (p)ostavlja nesiplakanu suzu u oku ganute publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 11:22