StoryEditorOCM
ZagoraU JURINU DVORU

Vodeći europski političari ‘pobjegli‘ sa sastanka u Splitu i završili na neočekivanoj lokaciji. Otkrili smo gdje su

Piše Mladen Nejašmić
27. rujna 2023. - 14:31

Bivša zastupnica Europskog parlamenta, 83-godišnja Doris Pack, i aktualni parlamentarac Norbert Lins, član njemačke Kršćansko- demokratske unije (CDU) i član EU-ova Odbora za poljoprivredni i ruralni razvoj, posjetili su Šestanovac gdje su se sadržali u berbi konzumnih maslina u masliniku "Jurin Dvor".

Dugo je to pripremani posjet koji su eurozastupnici uskladili s obvezama sastanka vodećih političara Europske pučke stranke u Splitu i pripremama za nadolazeće europske izbore.

Tako su uz goste iz Županije splitsko-dalmatinske, svojom pojavom uveličali početak berbe u maslinikua, jednog od vodećih proizvođača maslinovog ulja i ostalih različitih pripravaka od ploda i lišća masline u ovom dijelu srednje Dalmacije. Više od 100 posjetitelja, turista, berača, izlagača i lokalnih OPG-ovaca nazočilo je trećoj manifestaciji "S maslinom u ruci i pismom na usnama" povodom početka sezone branja maslina.

image
Ivana Vukušić

Bila je to uvertira u skoru berbu oblica i ostalih uljonosnih sorata i razdoblja kada su za obrati plod na 1800 stabala masline, potrebni tjedni mukotrpnog rada. Tijekom prigodne manifestacije, dvadesetak berača, među kojima su bili i gosti iz Ukrajine i Njemačke, okušalo se tako u ručnom branju maslinova ploda, a obol su dali i gosti iz Bruxellesa.

Nisu krili svoje oduševljenje viđenim, zadovoljni pravilnim trošenjem novaca iz EU.ovih fondova i ugodnoj atmosferi koja je vladala uz napjeve klape "Pasika" i gangaša iz Radobilje.

- Ovaj posjet dodatni je poticaj nama maslinarima, lokalnoj samoupravi, našoj Turističkoj zajednici i cijeloj županiji. Njihovo prisustvo u našem masliniku prvenstveno je velika čast, a onda i znak da smo na pravom putu. Goste smo upoznali sa skorom izgradnjom 630 metara suhozida oko maslinika, za što smo se kandidirali i "prošli" na EU-ovu natječaju.

Za to smo dobili njihovu podršku i sugestiju svim poljoprivrednicima za većim trošenjem europskih sredstava u cilju modernizacije i podizanja na veću razinu gospodarskih prilika u Hrvatskoj - kazao je domaćin Jure Vukušić.

image
Ivana Vukušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:59