StoryEditorOCM
ZagoraCIRKUS U ZAGORI

Kontroverzni splitski poduzetnik izgubio iznimno vrijednu zgradu, pa natjerao radnike u prosvjed! Ili će dobiti otkaz

Piše Mladen Nejašmić
4. listopada 2023. - 07:18

Trideset godina sporenja između tvrtke “Splićanka Obuća” i Općine Šestanovac jučer je kulminiralo mirnim okupljanjem radnika “Obuće”, koji su na taj način negodovali zbog pravomoćne i ovršne odluke Trgovačkog suda u Splitu, koji je poduzeću u vlasništvu kontroverznog poduzetnika Stipe Latkovića naložio da lokalnoj vlasti preda nekretninu u središtu mjesta.

No budući da obućarska tvrtka iz Šestanovca nije postupila po sudskoj odluci, Općinsko vijeće opunomoćilo je svoju pravnu zastupnicu Mateu Burazin Lončar da pokrene ovrhu radi povratka objekta u vlasništvo Općine. Sve su to bili razlozi za okupljanje nekolicine radnika koji će, kako su naveli, završiti na burzi rada jer, kako smatra Anita Kedžo, voditeljica pravne službe “Splićanka Obuće”, tvrtka će, nakon 1986. godine i početaka u obućarskoj industriji, najvjerojatnije otići u stečaj.

– Prije nešto više od trideset godina tadašnja “Obuća” u Šestanovcu kupljena je u stečajnoj masi u protuvrijednosti od današnjih oko 430 tisuća eura. Tada je kupljena i tvrtka sa svim svojim pravima.

To sudu očito nije bilo dovoljno, pa su postupili na ovaj način tvrdeći da su kupljeni samo strojevi – tvrdi Kedžo, kategorički odbacujući da se u Šestanovcu dogodio prosvjed, već da je riječ o spontanom okupljanju djelatnika, od kojih je većina bila zatečena skorim iseljavanjem pogona u kojem se, kako kaže, do jučer odvijala proizvodnja i u koji se “stalno ulagalo, prema procjenama više od dvjesto tisuća eura”.

U Općini nisu nimalo sentimentalni prema tim brojkama. Dapače, tvrde da je zgrada zapuštena.

– I danas smo na njihovu inicijativu održali sastanak, ali predstavnici tvrtke i nakon tolikih godina parničenja ne pristaju na poštovanje sudske odluke, te od nas zahtijevaju neosnovanu odgodu primjene – ističe Martin Merčep, šestanovački načelnik.

Prema tumačenju lokalne vlasti, riječ je o nenajavljenom prosvjedu u svrhu pritiska na Općinu i odugovlačenja ovršnog postupka, što je prijavljeno i nadležnim institucijama.

– Bitno je naglasiti da su sve odluke potvrđene od viših sudskih razina, tako da smatram da kao načelnik općine, a i bilo koja treća osoba, nemam potrebu komentirati pravomoćne presude. Jedino što preostaje Općinskom vijeću i meni jest da svoje odluke temeljimo na sudskom pravorijeku, što cijelo vrijeme i činimo – kaže Merčep.

image

Dio djelatnika tvrtke ‘Splićanka Obuća‘ okupio se ispred općinskih prostorija u Šestanovcu, za načelnika Martina Merčepa to je - ilegalan prosvjed

Slobodan Eremut

Kako bi nadoknadila izgubljeno vrijeme i veliku izravnu štetu, Općina je već počela realizaciju nekoliko projekata u svrhu privođenja zgrade javnoj namjeni, u korist mještana. Naime, priča o staroj Postolarskoj radnji, a kasnijoj tvornici obuće, koja je za vrijeme najboljeg poslovanja zapošljavala više od 200 radnica, zakuhala se nedugo nakon što je tvrtka “Splićanka” u stečajnoj masi, sredinom 1992. godine, neposrednom pogodbom kupila osnovna sredstva, opremu i strojeve tadašnjeg Društvenog poduzeća “Obuća Šestanovac” od tadašnje Općine Omiš, ali ne i nekretninu, koja navodno nije bila dio stečajne mase.

Obvezala se na plaćanje najamnine, što je i učinila u dva navrata. Pravna svađa počela je 1994., kada je “Splićanka” podnijela tužbu protiv novoosnovane Općine Šestanovac zbog pojedinih prostora bivše “Obuće” koje je, smatrali su tada općinari, po vrlo čudnim okolnostima kod Okružnog privrednog suda u Splitu, pravnog prethodnika Trgovačkog suda, tijekom stečajnog postupka kupila Latkovićeva tvrtka.

Uz kontroverznog poduzetnika veže se i priča otprije dvadesetak godina, kada je, po jednakoj “šemi” kao i sada, poslao svoje zaposlenice u ured tadašnjeg načelnika Živka Trogrlića s namjerom da im Općina uplati plaće, jer je odbio plaćati komunalnu naknadu na račun bivšega lokalnog pogona tvornice “TANG” iz Nove Gradiške, čiji je većinski paket od Splitske banke kupio upravo – Latković. Međutim, Općina je ipak ovrhom uspjela namiriti dio potraživanja od oko pola milijuna kuna.

Međutim, loše poslovanje nije ključna tema jer, ruku na srce, taj domaći poduzetnik u svojim brojnim tvrtkama zapošljava dvadesetak mještana s područja Šestanovca i okolnih mjesta, nego pravosudna tijela koja su tek nakon 30 godina donijela konačnu presudu temeljem koje se napokon utvrdilo vlasništvo nad dotad spornom nekretninom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:26