StoryEditorOCM
Svijetsve članice su ‘za‘

Hoće li Švedska do lipnja postati članicom NATO-a?; ‘Svi su uvjereni da Stockholm nudi dobro opremljene i obučene vojne snage‘

Piše Hina
20. travnja 2023. - 12:55
Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom i finski ministar vanjskih poslova, Pekka HaavistoKenzo Tribouillard/Afp

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström izjavio je u četvrtak da očekuje da će Švedska do samita NATO-a u lipnju postati punopravna članica Alijanse, izrazivši uvjerenost da će predstojeći predsjednički izbori u Turskoj otkloniti sadašnje protivljenje Ankare ratifikaciji članstva.

Billström, koji boravi u službenom posjetu Sarajevu, podsjetio je kako je Švedsku u članstvo pozvalo svih 30 njenih članica, koliko je Alijansa brojala prije primanja Finske, jer su svi uvjereni da Stockholm nudi dobro opremljene i obučene vojne snage.

"Siguran sam da ćemo se nastaviti kretati u tom pravcu. Vjerujem da će i to biti riješeno nakon izbora u Turskoj", kazao je Billström odgovarajući na novinarsko pitanje.

Američki ministar obrane Lloyd Austin, koji je ranije ovog tjedna boravio u posjetu Švedskoj, kazao je tom prigodom kako očekuje da se pitanje članstva te zemlje u NATO-u riješi prije samita Alijanse u Litvi te stoga potiče Tursku i Mađarsku da ratificiraju primanje Švedske u članstvo što je prije moguće.

"Svima nam je važno da oni donesu odluku što prije jer nam je važno da više nego spremna Švedska bude za istim stolom s nama u Vilniusu", kazao je Austin.

‘EU duboko zabrinuta postupcima vlasti u RS‘

Švedski ministar vanjskih poslova kazao je da je došao u posjet BiH potvrditi opredijeljenost za jačanje odličnih bilateralnih odnosa, kao i da aktualno švedsko predsjedanje Vijećem Europske unije ujedno znači i snažno zagovaranje europske perspektive zapadnog Balkana. Istaknuo je kako je integracija te regije u EU iznimno važna nakon ruske agresije na Ukrajinu.

"Samo zajedno možemo zajamčiti sigurnu i bolju Europu za sve", kazao je Billström podsjećajući kako EU od država regije očekuje usklađivanje vanjske politike, uključujući sankcije prema Rusiji, kao i vizni režim.

EU je "duboko zabrinuta" postupcima vlasti u Republici Srpskoj, uključujući tu planove vlasti tog entiteta za kriminalizaciju klevete i diskriminaciju pripadnika LGBT populacije, kazao je švedski šef diplomacije.

Usvajanje tih zakona, kao i opetovane prijetnje secesijom, koje donose nove napetosti, bile bi korak unatrag na putu ka članstvu u EU, upozorio je.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković zahvalio je Švedskoj zbog snažne potpore europskom putu BiH i njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

"Nikakvog prostora za druge politike u ovoj zemlji nema", kazao je Konaković.

Očevidno aludirajući na secesionističke prijetnje lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, Konaković je kazao kako poziva svoje kolege političare da se stoga posvete provedbi reformi odnosno 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti kako bi otvorila perspektivu punopravnog članstva u Uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 02:39