StoryEditorOCM
Regijazapadni balkan

Vrhovni zapovjednik NATO-a pred Kongresom: ‘Povećavamo snage u BiH i na Kosovu, dovozimo i tešku opremu‘

Piše vijesti sd
17. travnja 2024. - 15:06

NATO-ov vrhovni zapovjednik savezničkih snaga za Europu (SACEUR) i zapovjednik Europskog zapovjedništva Oružanih snaga SAD-a (USEUCOM) general Christopher Cavoli, govorio je danas pred američkim Kongresom.

Cavoli je odmah na početku rekao da NATO nije savez s jednim problemom i da SAD nije država s jednim problemom.

"Važno je prepoznati da se i druge stvari događaju u Europi koje nisu dobre za nacionalne interese SAD-a.Također, nisu nepovezane s ratom u Ukrajini. Prvo što smo uradili jest da smo odlučili uraditi nešto unutar NATO-a u pitanju rezervnih snaga", naveo je Cavoli, piše Klix.ba.

U nastavku je rekao da se to odnosi ponajprije na snage koje su raspoređene unutar misije na Kosovu (KFOR) i u BiH (Misija EUFOR Altea).

image

‘Napravili smo kompletnu reviziju KFOR-a došli smo do zaključka da nam treba ne samo više snaga, nego i jače snage‘

Afp

"Nakon što smo napravili kompletnu reviziju KFOR-a došli smo do zaključka da nam treba ne samo više snaga, nego i jače snage. U procesu smo, i nacije su prilično velikodušne. Dovest ćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi", dodao je Cavoli.

Potom se dotaknuo i rezervnih snaga NATO-a u EU misiji Altea.

Kako Rusija slabi BiH

"Odvezujemo veze između rezervnih snaga za EU misiju Altea u BiH i misiju KFOR-a. To je bila ekonomija koju sebi više nismo mogli priuštiti. Da dijelimo strateške snage na tom području. Posebno velikodušna u ovom pitanju je bila Francuska i ovim putem im zahvaljujem", zaključio je Cavoli.

"Francuska je stavila bataljun u operativno stanje. Ovaj tjedan su tenzije značajno veće. Pokrenuli smo barem dvije fokusirane misije kako bismo povećali prikupljanje informacija da bismo što bolje razumjeli što se događa u obje te zemlje", dodao je Cavoli.

U svojoj izjavi je rekao da etničke tenzije u Bosni i Hercegovini također imaju potencijal da eskaliraju i destabiliziraju regiju Zapadnog Balkana.

"Aktivnosti Rusije na poticanju napetosti između etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju cilj oslabiti zemlju i spriječiti produbljivanje veza s EU-om i NATO-om. Etno-nacionalistička politika sprječava Bosnu i Hercegovinu da usvoji prijeko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unaprijedile njene euroatlantske integracije. Većinski srpski entitet u Bosni i Hercegovini, Republika Srpska, nastoji oslabiti državne vlasti i oslabiti odnose sa EU i NATO-om, istovremeno održavajući bliske veze s Rusijom", stoji u Cavolijevoj izjavi, piše Klix.ba.

image

Christopher Cavoli: Većinski srpski entitet u Bosni i Hercegovini, Republika Srpska, nastoji oslabiti državne vlasti i oslabiti odnose sa EU i NATO-om, istovremeno održavajući bliske veze s Rusijom

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 06:48