StoryEditorOCM
SvijetPET MOGUĆIH RAZLOGA

Dodik izjavio da ga Putin nikad nije prevario, vidno mu imponira što ima tako moćnog saveznika. No je li ta privrženost obostrana i kakvi su interesi ruskoga vođe?

Piše PSD
2. prosinca 2021. - 13:19

Nakon predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u posjet ruskom vođi Vladimiru Putinu otišao je i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik je čest gost kod Putina, a još češće se na njega poziva, kao u nedavnom intervjuu u britanskom listu 'Guardian', kada je rekao da ga ruski predsjednik nikada nije prevario.

Postavlja se pitanje je li ta "ljubav" uzvraćena, odnosno podržava li Putin zaista Dodika i koje bi motive mogao imati za to, a moguće odgovore donosi Buka.

Čini se da Dodiku itekako imponira to što ima tako moćnog saveznika na kojeg se "može osloniti" kad sa Zapada krenu prijetnje sankcijama, kako njemu tako i bh. entitetu Republika Srpska.

O tome svjedoči i spomenuti intervju britanskom listu, u kojem je Dodik opisao kako izgledaju njegovi susreti s Putinom.

- Kad odem kod Putina, nema zahtjeva. On samo kaže, ‘u čemu ja mogu pomoći?’. O čemu god sam razgovarao s njim, nikad nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom da zasnivam povjerenje, ako ne na tome - kazao je Dodik.

Zašto Putin podržava Dodika

Rijetki saveznici iz Europe

Rusija je često na meti sankcija EU, NATO-a i SAD-a. Šta god da učini Vladimir Putin - bilo da je riječ o unutarnjoj politici, proganjanju opozicije, cijeni goriva, podršci Bjelorusiji i Aleksandru Lukašenku ili kad žmiri na probleme s migrantima - to je skoro uvijek propraćeno kritikama, posebno iz Europe.

Tako da Putinu, s obzirom da u Evropi nema mnogo saveznika, svaki posjet i izraz podrške iz Europe, pa samim tim i od Milorada Dodika, predstavlja značajan poen. Time i dalje pokazuje da je uprkos sankcijama i kritikama i dalje relevantan igrač i da mnoga zbivanja na starom kontinentu ovise baš o njemu.

Pitanje aneksije Krima

Dodik je bio jedan od rijetkih političara koji su 2014. godine podržali rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krim. Dodik je 2018. godine govorio da će se potruditi da BiH to i službeno prizna.

- Naravno da ću pokrenuti tu inicijativu i namjeravam da Krim bude priznat na nivou BiH - rekao je Dodik u intervjuu ruskom dnevniku 'Izvestija', dodajući da se pripajanje Krima Rusiji dogodilo nakon "legitimnog referenduma".

Nema sumnje da je Rusiji u ovom slučaju, kada je skoro cijeli svijet osuđuje, potrebna svaka vrsta podrške.

Vrlo je moguće da su Dodikove izjave izrečene u nadi da će ga jednog dana za njih nagraditi Rusija ili čak i sami Putin, kad njemu bude zatrebalo, možda ako odluči sprovesti u djelo pokušaj otcjepljenja Republike Srpske, o čemu priča već godinama.

Jedinstvo na istoku Europe

Rusiji vjerojatno znači svaka poruka koja se u svijet pošalje o "jedinstvu"na istoku Europe. Ona često optužuje NATO i Zapad da pokušavaju prići njezinim granicama, a činjenica je i da joj smeta kad Zapad pokušava ostvariti veći utjecaj na teritorijima za koje Rusija smatra da je tradicionalno podržavaju.

Tako i podrška iz Republike Srpske i samog Milorada Dodika služi da se taj privid održi, posebno sad kad je Rusija u sve lošijim odnosima s Ukrajinom i sa svojim ostalim susjedima. Područje Balkana je teritorij oko kojeg se tradicionalno vode "polemike i borbe" između Istoka i Zapada.

Faktor na Balkanu

Rusija želi ostati relevantan igrač na Balkanu, posebno zato što zemlje članice EU, poput Hrvatske, prate politiku bloka prema Kremlju koja podrazumijeva i sankcije, ali i zemlje koje nisu ni blizu ulaska u EU, poput Sjeverne Makedonije, drže isti kurs i okreću leđa Moskvi.

Iz Skoplja su se tijekom vladavine Zorana Zaeva takve poruke često mogle čuti, kao i žalbe na ruski utjecaj. Sličan stav prema Rusij ima i Crna Gora, iz koje su ne tako davno dolazile i optužbe da Rusija stoji iza navodnog pokušaja državnog udara.

Na Balkanu, Rusija sad gleda u pravcu Srbije i Republike Srpske. Vrlo je izvjesno da Kremlj neće pristati na ono rješenje koje Zapad bude predložio u vezi RS, već će htjeti da se u rješavanju toga pitanja u Bosni i Hercegovini i njih nešto pita.

To Dodiku mnogo znači, budući da svaki susret s Putinom i obećanje koje dobije vidi kao "svoju pobjedu" i "pokazuje svijetu da nije usamljen u svojim stavovima".

Sami protiv svih

Prema pisanju pojedinih medija, Dodik uživa "podršku" nacionalističkih ruskih web stranica koje mahom imaju antizapadnu retoriku.

Takvi mediji često govore o Zapadu u negativnom konteksu, prikazujući zapadnjačke lidere kao one koji osuđuju predstavnike vlasti u Republici Srpskoj zbog svakog njihova postupka, dok je Dodik označen kao "onaj koji se bori sam protiv svih".

Kako su Putin i Rusija često pod zapadnim sankcijama, tu vjerojatno dolazi do izvjesnog poistovjećivanja, što Putinu ide u prilog kako bi se pred svojim pristalicama predstavio kao spasilac i zaštitnik "ugroženih i napadnutih od strane Zapada", piše Buka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 16:09