StoryEditorOCM
Regijatri jasna zahtjeva

Na sastanku u 10 minuta predočen plan rješavanja situacije na sjeveru Kosova: skovali su ga Kvinta i EU

Piše Vijesti SD
2. lipnja 2023. - 20:38

Na sjeveru Kosova i Metohije danima je napeto, kao i na relaciji Priština - međunarodna zajednica. Deeskalacija situacije jučer je bila tema i u Kišinjevu na Samitu Europske ekonomske zajednice, kada su se za istim stolom našli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Kosova Vjosa Osmani, sa liderima EU, Njemačke i Francuske - piše Blic.

Nedugo zatim, dolazi do konkretnog plana za trenutnu deeskalaciju situacije, a njegovi autori su zemlje Kvinte i Europska unija, piše "Albanian post". Plan ima osam točaka.

Navodi se da do značajne deeskalacije može da dođe samo povratkom kosovskih Srba u institucije i njihovim učešćem u demokratskom procesu. Piše i da EU i Kvinta (SAD, Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija) preuzimaju odgovornost za vođenje procesa. Navodi se i da se u svakom koraku procesa srpska i prištinska vlada, političke stranke kosovskih Albanaca predstavljene u novoizabranim općinskim organima i političke partije kosovskih Srba konstruktivno angažiraju.

Šef diplomacije EU Josep Borrell sinoć je objavio da postoje tri jasna zahtjeva: odmah novi izbori, učešće kosovskih Srba na njima i nastavak rada na uspostavljanju asocijacija općina sa srpskom većinom (ZSO) - piše Blic.

- Ako to ne učinite, to će imati ozbiljne posljedice po naše odnose - naveo je.

Borrell je podijelio i sliku s jučerašnjeg sastanka u Kišinjevu, na kojemu su sudjelovali Aleksandar Vučić, Vjosa Osmani, njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Sastanak je, prenosi "Albanian post" trajao 10 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:56