StoryEditor
Regijapomogli su i amerikanci

Izručenje radikalnog islamista: Sirija u BiH vratila pripadnika ISIL-a; Ibro odmah odveden u zatvor, otac Šerik ga se odrekao: Ja bih ga osudio na smrtnu kaznu

Piše Hina, JL
20. travnja 2019. - 13:37
Šefik Ćufurović; desno: Interpolova tjeralica za Ibru Ćufurovića

Radikalni islamist Ibro Ćufurović, osumnjičen za sudjelovanje u terorističkoj organizaciji na sirijskom ratištu, izručen je Bosni i Hercegovini uz pomoć američkih vlasti pošto je neko vrijeme proveo u kurdskome zatvoru nakon sloma džihadističke skupine Islamske države, izvijestilo je u subotu Državno odvjetništvo BiH.

U priopćenju se prenose samo njegovi inicijali (I.Ć.), no mediji navode kako se radi o Ćufuroviću (1995.), podrijetlom iz Velike Kladuše, nedaleko od granice s Republikom Hrvatskom, a koji se otišao boriti na stranu terorističke organizacije Islamske države (IS) 2013. kada je bio jedva punoljetan.

Ćufurovićevo ime se od 2014. nalazi na crvenoj Interpolovoj tjeralici.

Pravosudne vlasti BiH terete ga za organiziranje terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama te terorizam. 

Ćufurović je iz Sirije, gdje se po medijskim navodima nalazio u zatvoru savezničkih snaga koje su pobijedile IS, prevezen u BiH u koordinaciji i suradnji  s vladom Sjedinjenih Država i veleposlanstvom te zemlje u BiH.

U priopćenju se dodaje da je protiv Ćufurovića raspisana međunarodna tjeralica po naredbi Suda BiH.

Odmah po izručenju Ćufuroviću je određen pritvor te će se nastaviti kazneni postupak.

Iz Državnog odvjetništva BiH su naveli da su posvećeni provođenju zakona i međunarodnih obveza u borbi protiv terorizma. Pri tome su se na suradnji zahvalili svim agencijama za provođenje zakona u BiH, a naročito vladi SAD-a na potpori.

Ime Ibre Ćufurovića često se spominjalo na suđenju neformalnom vođi radikalnih islamista, selefija Huseinu Bilalu Bosniću, osuđenom za terorizam na sedam godina zatvora pred Sudom BiH.

Sumnjalo se da je taj radikalni klerik motivirao mladića Ćufurovića iz mjesta Donje Slapnice kod Velike Kladuše da se ode boriti na strani IS-a.

Ne želi ga vidjeti na pragu svoje straćare

Otac Ibre Ćufurovića Šefik krajem veljače ove godine rekao je u razgovoru za Jutarnji list da svoga sina "ne želi više vidjeti na pragu svoje straćare" te da bi mu presudio smrtnom kaznom.

- Mene on više ne zanima, kod mene nema mjesta za njega. Ja sam mu otac koji ga je 20 godina hranio, a on je, umjesto da pazi na mene sada kad sam bolestan, otišao u tuđe ratove, postao terorist u paravojsci i ubija tuđe sinove. Drugo bi bilo da je on otišao u nekoj mirovnoj misiji koja bi sprečavala te ratove, onda bih i ja drukčije reagirao. Ali, da budem iskren, ja bih mu sudio smrtnom kaznom, rekao je tada Šefik za Jutarnji te dodao da ga ne zanima što njegov sin sada u dalekoj zemlji ima ženu i dijete.

 

#BIH# SIRIJA#IBRO ŠUFUROVIĆ# IZRUČNJE# ISIL

Izdvojeno

05. srpanj 2020 20:08