StoryEditor
Regijao prosvjedima

Brnabić: Jamčim svim građanima da stabilnost Srbije ništa neće kompromitirati, neće biti anarhije i nasilnog prevrata

8. srpnja 2020. - 22:52
Ekaterina Shtukina/AFP

Predsjednica srbijanske vlade na odlasku Ana Brnabić poručila je u srijedu navečer, u povodu prosvjeda u kojima je u središtu Beograda došlo do sukoba demonstranata i policije, da stabilnost Srbije ništa neće kompromitirati.

Jamčim svim građanima Srbije koji s tugom u srcu gledaju ove scene da stabilnost Srbije ništa neće kompromitirati", rekla je za TV Pink, dodajući da neće biti anarhije i nasilnog prevrata.

Prosvjedi i sukobi demonstranata i policije počeli su u utorak navečer, nakon najave da bi se u Beogradu ponovno mogao uvesti policijski sat, a situacija se ponovila u srijedu navečer.

Brnabić je istaknula da policijski sat nije uveden, te poručila da će se sačuvati demokratski poredak u zemlji i stabilnost.

Ona je ocijenila da su "nasilni prosvjedi u Beogradu, bez sumnje, nanijeli ogromnu štetu" i predstojećim razgovorima o Kosovu, ocijenivši kako će srbijanski  predsjednik Aleksandar Vučić "dati sve od sebe" i fokusirati se na Kosovo, sigurnost Srbije i budućnost cijele regije, uz  kompromis o Kosovu.

Brnabić je rekla da će država zaštititi i političke protivnike i neistomišljenike, kao što su Vuk Jeremić, Sergej Trifunović, Dragan Ðilas, koji su napadnuti na prosvjedima, ali ne i one koji se fizički obračunavaju.

Poručila je da se nasilje neće dopustiti te da će vlada izaći na kraj s agresijom na ulicama.

"Pobjedit ćemo, unatoč svemu", poručila je Brnabić, ocijenivši da je riječ o sukobu "10 posto onih protiv Vučića".

Brnabić se upitala šta bi europske zemlje rekle i kako bi reagirale da im netko upadne u parlament i bi li tada govorile o mirnim demonstracijama.

U utorak navečer jedna skupina prosvjednika provalila je vrata i ušla u zgradu državnog parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 20:06