StoryEditor
Politikapremijer u saboru

Plenković: Oporbeni argumenti za opozivom Ćorića su smiješni, on ima moju potporu. Nove mjere trajat će do Božića, možda i dulje. Detalji sutra

Piše Hina, PSD
25. studenog 2020. - 17:28
Bruno Konjević/Cropix

Premijer Andrej Plenković u srijedu je u Saboru odbio sve oporbene zahtjeve za izglasavanjem nepovjerenja ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću, argumente oporbe nazvao smiješnima te poručio da Ćorić ima njegovu potporu.

Argumenti za Janaf smješni su da smješniji ne mogu biti. Ministar Ćorić je dobar čovjek i ima moju potporu, istaknuo je Plenković tijekom saborske rasprave o oporbenom zahtjevu za Ćorićevim opozivom. 

Četrdeset oporbenih zastupnika potpisalo je inicijativu za opozivom  Ćorića zbog odluke vezane uz projekt izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene, imenovanje Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog paka Krka te te moguće povrede načela nepristranosti prilikom sudjelovanja u reizboru Dragana Kovačevića na čelo Janafa.

Plenković je ustvrdio kako zajednički potpisujući inicijativu, potpisnici potvrdili da postoji koalicija između SDP-a, Domovinskog pokreta i Mosta.

„Koalicija sastavljena od Škore, Mosta i SDP-a, ona ista koja je rušila Kolindu Grabar Kitarović, potpisala je ovu inicijativu“, rekao je Plenković.

Za sve koji su potpisali inicijativu rekao je da „vape za dijalogom s Vladom, iako su bili pozvani u Vladu“, te ustvrdio da im je cilj da birači zaborave rezultate parlamentarnih izbora na kojima su pobijeđeni.

Plenković se referirao  i na današnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, te ponovno istaknuo kako SDP-ovci, dok su bili na vlasti i imali veliku većinu, nisu imali hrabrosti ratificirati Istanbulsku konvenciju.

Primijetio je i da je u 40 potpisa za opozivom Ćorića, SDP u koaliciji sa zastupnicom Domovinskog pokreta Karolinom Vidović Krišto koja, istaknuo je, „ne vapi za Istanbulskom konvencijom".

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić referirao se na tri motiva oporbe za pokretanje povjerenja. U odnosu na projekt vjetroelektrane Krš -Pađene podsjetio je da je rješenje iz sedmog mjeseca 2017. doneseno nakon višestrukih konzultacija s Državnim odvjetništvom.

„Vlada i ja osobno kao ministar tijekom mandata u Ministarstva zaštite okoliša i energetike nismo učinili nikada ništa suprotno interesima Republike Hrvatske”, istaknuo je Ćorić.

Što se tiče imenovanja Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka Ćorić je kazao da je ministarstvo poštovalo presudu Upravnog suda u Splitu dajući jasno obrazloženje razloga zašto je izabrana, a o pitanju imenovanje Dragana Kovačevića za predsjednika Uprave Janafa da s njim nije kontaktirao za vrijeme izbora odnosno samog natječaja.

image
Bruno Konjević/Cropix

O novim mjerama

- Sutra ćemo govoriti o mjerama. Ministar Božinović trenutno ima konzultacije sa županijama, kazao je premijer nakon rasprave u Saboru na pitanje o detaljima novih epidemioloških mjera koje će biti uvedene.

- Mjere će trajati do pred Božić. To nije tako daleko. Ako budu epidemiolozi tražili, mogu trajati i dulje, dodao je.

- Pokazali smo kroz cijelu krizu da vodimo računa o poduzetništvu. Naći ćemo i nastojimo naći rješenja, kazao je. Na pitanje ima li država novaca za to, odgovara: - Imat će.

Nije htio pojašnjavati detalje, ponovio je tek da će se o svemu govoriti sutra.

- Neki roditelji nisu htjeli cjepiti djecu ni na ospice, sada imamo novi virus. Bit će dosta onih koji će to preispitivati. Razmotrit ćemo obvezno cjepljenje. Nemam ništa osobno protiv cjepiva, ali pratim reakcije u javnosti; rekao je Plenković, kako ga je citirala televizija N1.

Komentirao je činjenicu da se mjere uvode iako još nije prošlo ni tjedan dana otkad su uvedene nove mjere.

- Cijelo vrijeme razmatramo situaciju. Rekao sam tada da uvodimo mjere i da pratimo situaciju i razmatramo uvođenje novih mjera, kazao je Plenković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. veljača 2021 05:04