StoryEditor
Hrvatskapred novinarima

Plenković o svemu pomalo: Žinić je podnio ostavku jer je teret za HDZ... Ne postoji dokument koji govori da neće biti ublažavanja prije ožujka

Piše PSD
21. siječnja 2021. - 14:33
Damjan Tadić/Cropix

Premijer Andrej Plenković obratio se nakon sjednice Vlade i okupljenim novinarima:

- Žinić je podnio ostavku zbog situacije koja trenutno vlada oko njega i njegove imovine, jer smatramo da u ovim okolnostima daljnji ostanak na čelu županijskog HDZ-a predstavlja teret, rekao je premijer.

- U Požegi smo prvo vidjeli ostavku gradonačelnika i donijeli odluku da županijska organizacija raspusti gradsku. Imaju dovoljno vremena da se pripreme za izbore s novom ekipom. Onaj tko se ide baviti javnim poslom, mora voditi računa da nije dobro imati problematične situacije. To sam detaljno jučer objasnio u Saboru, dodao je.

Na pitanje čime je Žinića uvjerio da je teret stranci, obzirom da je on još jučer tvrdio da je nevin, odgovorio je.

- Nisam vidio njegovu izjavu. On ima demokratski mandat župana do lokalnih izbora.

Na pitanje je li to nemoralno to što je Žinić učinio, Plenković je rekao da je na njemu da objašanjava.

Na upit zašto nije bilo stegovnog postupka u stranci prema Žiniću, odgovorio je:

- Zato što nisu poznate sve okolnosti, rekao je te dodao.

- Ja se tračevima ne bavim, rekao je.

Novinari su ga pitali i za navodni dokument koji je procurio iz Stožera u kojemu se navodi da neće biti ublažavanja epidemioloških mjera prije ožujka.

- Ne znam, to morate pitati neku krticu iz Stožera ili Udruge ugostitelja, smiješno je da udruge imaju tekstove koji ne postoje, rekao je.

O eventualnom popuštanju mjera je kazao: 

- Zahvaljujući mjerama situacija izgleda dobro. Brojke su jako dobre. Kad odlučimo o popuštanju mjera, reći ćemo vam. Sastanak je u nedjelju.

Nije htio govoriti ni o informacijama Udruge ugostitelja prema kojima bi popuštanje počelo od 1. ožujka po određenom redosljedu.

- Nema takvog dokumenta. Malo mi je smiješno da nekakve udruge imaju nekakve dokumente koji ne postoje. Morate pitati neku krticu iz udruge ugostitelja o dokumentima - rekao je.

- Trenutno što se tiče brojeva, nalazimo se u pozitivnoj fazi. Sukladno tome ćemo vidjeti postoje li neke mjere koje ćemo postupno popuštati ne bi li građanima vratili navike. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u EU koja nije išla u potpune restriktivne mjere i policijski sat. Danas je sastanak Europskog vijeća i tema je procjepljivanje. Inzistirat ćemo na poštovanju ugovora i dogovora s kompanijama da njihova cjepiva dođu što prije i u što većim količinama u države članice. Imamo velike ambicije, Hrvatska je turistička zemlja - dodao je.

O stavu Hrvatske prema covid putovnicama rekao je:

- Želimo harmonizirani sustav. Ako svaka država članica napravi neke administrativne prepreke za kretanje ljudi, to neće biti dobro. Treba nam jedinstven usstav s koordiniramo politikom. Kao s cijepljenjem. Inzistirat ćemo na cjelovitom pristupu, dobro smo se pripremili za sastanak. Mislim da će na kraju biti cjeloviti dogovor. Svi žele oporavak gospodarstva i što veći broj zaštićenih ljudi u svojim zemljama, ali i sigurnost ako netko dolazi iz druge zemlje.

- Prema dinamici koju imamo do travnja bismo trebali imati veliku procijepljenost najugroženijih i najizloženijih. A drugi dio do ljeta - rekao je o cijepljenju u Hrvatskoj.

- Tema sastanka je samo covid – cijepljenje, testovi, dogovori s kompanijama i mjere. Nismo dobili puno manje. Svaka zemlja dobija količinu u odnosu na broj stanovnika. Veća dinamika dolaska će krenuti od veljače i ožujka”, dodao j

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2021 20:38