Hrvatskazanimljivo...

'Nimalo sumnjiv posao' ministra na Braču: privatna tvrtka kupila zemljište koje je država morala otkupiti za POS, dokumente za stanogradnju u svom dvorištu potpisao je - ministar

Piše Andrea Topić
lovro

Kapitalni projekt za vrijeme vladavine Lovre Kuščevića Općinom Nerežišća bilo je 11 POS-ovih stanova smještenih točno preko puta bazena i vile koju je zaboravio upisati u katastar.

Za razliku od luksuznog kokošinjca, objekti POS-a nisu nikakva skupocjena dobra, već označavaju da je riječ o stambenim jedinicama koje država subvencionira kako bi mladi ostali na rodnoj grudi, kako bi potrebiti dobili povoljniji krov nad glavom.

Ne kako bi, recimo, nekakve privatne tvrtke u stranom vlasništvu jeftino došle do nekretnina na Jadranu i to pomognute novcem nas, poreznih obveznika?

Upravo to dogodilo se na Braču.

Iako na stranicama APN-a, tvrtke koja upravlja POS-ovim stanovima jasno piše da "pravo kupnje imaju građani – državljani RH", u Nerežišćima je stan dobila privatna tvrtka "Dalmatinske vile".

Kako? Veoma jednostavno. Imaju nadnaravne sposobnosti.

Prije izgradnje prvih i za sada jedinih POS-ovih stanova na nekom od hrvatskih otoka, upravo na toj mikrolokaciji, oni su, pazite sad ovo - kupili zemlju!

I onda, eto, što ćete, država zaključila da se ta zemlja sada mora od tog privatnika pošto-poto otkupiti. Pa koliko god tražio.

"Dalmatinske vile", tvrde mještani, u zamjenu su dobile stan od pedesetak kvadrata na zadnjem katu. Iznajmljuju ga podstanarima za nešto više od dvije tisuće kuna mjesečno.

Potražnje itekako ima. Svjedoči tome mještanka koja je i sama pokušala postati podstanar "Dalmatinskih vila". Nazvala je gospođu koja upravlja tim objektom. Ondje je saznala da ipak ne može unajmiti stan.

- Rečeno mi je da je popunjen. Cijena je bila 2200 kuna, a kazali su mi i da će stan uskoro biti pušten u prodaju - tvrdi Nerežišćanka kojoj su ponudli da i ona sama predloži cijenu, ako hoće.

Radi li se ovdje o situaciji da je tvrtka u vlasništvu izvjesnog Michael Peter Krempelsa, u čijim se dokumentima na rukovodećim mjestima pojavljuje ime odvjetnika Saše Vladića, zemlju kupila kad je tadašnji načelnik Kuščević već najavio izgradnju POS-a?

Je li parcela u Nerežišćima didovina Michael Peter Krempelsa? Nije. "Dalmatinske vile" kupile su je od jednog mještanina, sjećaju se naši sugovornici, sumnjivo malo prije početka gradnje POS-a.

Koliko je vremena prošlo provjerit ćemo uvidom u zemljišne knjige.

Ipak, sadašnji načelnik Svemir Obilinović bez da smo i pitali tvrdi da "ako nam se čini da su oni znali da će tu biti POS, to nije točno".

Ključna informacija koja bi rasvijetlila radi li se o muljaži, nedostaje: na pitanje koliko su proračunskog novca u zamjenu za zemljište na Braču kraj Kuščevićeve ograde dobile "Dalmatinske vile", načelnik odgovara da - ne zna.

Možda će znati ministar. On je u ta doba potpisivao sve dokumente vezane za poticajnu stanogradnju u dvorištu na koje sa svog prozora može doslovce pljunuti. I odluke kojima je stan u spornoj zgradi dobio brat njegove žene, Ivica Žuvić, i one u kojima je kupnja stana omogućena upravo Obilinoviću, sadašnjem načelniku.

Koji ga, čitali ste već u Slobodnoj, iznajmljuje turistima kao "apartman Ferdo".

Zanimljivo, stanovi uopće nemaju telefonski priključak jer se, tvrde stanari, "Lovro posvađao s direktorom telekoma".
Nemaju sada, dakle, ni internet. Osim onog na mobitelu.

- Je li to točno? - pitamo načelnika i, barem na papiru, stanara POS-ova stana

- Je, ali ne pitajte me, ne znam kako.

A znate li na koji način je stan POS-a dobila privatna tvrtka?

- Tadašnji načelnik Kuščević potpisao je s "Dalmatinskim vilama" ugovor. Imali su dvije čestice. Općina (dakle Kuščević, op.a.) pitali su ih da otkupe dio zemlje ili da se na neki drugi način dogovore da dođu do nekretnina da se može provesti projekt.

Odlučeno je da će u zamjenu za zemlju njima biti ponuđen stan od 40 kvadrata. U programu POS-a nije bilo stana manjeg od 47 kvadrata. Kad je omogućena useljivost, platili su razliku od tih sedam kvadrata. To je potpisao tadašnji načelnik.

Znate li kad su oni kupili zemlju gdje je danas POS?

- Ne znam, mislim da nisu puno prije. To je bilo vrijeme krize, tad su oni kupovali nekretnine po Braču. Početkom krize od 2009. prodavalo se sve i svašta, u tom razdoblju su kupovali od 2008. godine recimo... Ne znam kad su točno kupovali.

Naravno da mi ne bi dozvolili da zemljište na kojem namjeravamo gradit kupi netko drugi. Mislim da nisu mogli znati za program POS-a - odgovara Obilinović.

Kronološki, Kuščević je došao na genijalnu ideju da izgradi POS uz svoje dvorište, onda su vidovite "Dalmatinske vile" kupile tu zemlju od ne-zna-se-koga, onda je vrlo brzo nakon toga Kuščević sjeo s njima za stol i dogovorio nimalo sumnjiv posao.

#BRAč#NEREŽIŠĆA#LOVRO KUščEVIć