StoryEditorOCM
RegionalISKUSNI ‘KAZNENJAK‘

Bojan Ivošević za rušenje optužnice angažirao odvjetnika iz ‘prve lige‘. Pogledajte galeriju njegovih klijenata: bivši ministar, fatalna bankarica, ubojica pripadnika Torcide...

Piše Katarina Marić Banje/SD
13. travnja 2022. - 21:29

Bivši zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević angažirao je za svojeg branitelja Joška Čeha. Riječ je o poznatom splitskom odvjetniku, bivšem sucu, koji je vodio obrane u nizu složenih kaznenih predmeta. Bivši zamjenik Ivošević očito ne želi ništa prepustiti slučaju te će se u nastavku postupka za njega boriti profesionalac iz prve lige.

Optužnica protiv Bojana Ivoševića podignuta je zbog kaznenog djela prijetnje, iz članka 139. stavak 3. u vezi sa stavkom prvim, što prevedeno na laički jezik znači kako ga Državno odvjetništvo tereti za prijetnje upućene osobama vezano uz posao koji obavljaju. U optužnici su kao žrtve navedene četiri osobe: urednica Gradske rubrike Slobodne Dalmacije, koju je Bojan Ivošević te večeri nazvao na mobitel, te glavna urednica novina, izvršna urednica s portala i novinarka Gradske rubrike.

Optužnica je nepravomoćna te će o njoj odlučivati Optužno vijeće Općinskog suda u Splitu. Na optužnicu je odgovor podnio odvjetnik Joško Čeh, koji je uz to priložio i punomoć za zastupanje Bojana Ivoševića. U svojem je odgovoru, između ostalog, predložio obustavu kaznenog postupka protiv svojeg klijenta.

Nazvali smo odvjetnika Joška Čeha, poznatog, osim po pravosudnim uspjesima, i po iznimnoj uglađenosti u nastupu.

– Da, preuzeo sam zastupanje gospodina Ivoševića. To je sve što ću vam kazati – kratko nam je odgovorio.

image

Lovre Kuščević, bivši ministar uprave
 

Tom Dubravec/Cropix

Suzdržanost u izjavama za medije za odvjetnika Čeha nije neuobičajena jer inače nema običaj otkrivati svoju strategiju.

Toga se držao i u rujnu prošle godine, kad je pred Županijski sud u Splitu došao sa svojim klijentom Lovrom Kuščevićem, bivšim političkim tajnikom HDZ-a i ministrom graditeljstva i uprave u Plenkovićevoj Vladi. Tada su došli na sjednicu Optužnog vijeća, koje je odlučivalo o USKOK-ovoj optužnici protiv Lovre Kuščevića i još pet osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti te sprječavanja dokazivanja.

Kuščević je prije sjednice dao kratku izjavu novinarima, ali ne i njegov odvjetnik. S druge strane, njegova angažiranost i rječitost dolazi do punog izražaja u sudnici, što se dalo primijetiti tijekom jednog od iznimno popularnog suđenja, onog fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić.

Odvjetnik Čeh je u tom slučaju preuzeo zastupanje bankarice Bilonić, optužene za poticanje fra Šime Nimca na uzimanje 9,8 milijuna kuna dobivenih od prodaje crkvenog zemljišta. Tijekom ispitivanja Rene Laure, zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Splitu, o uplati 53.000 kuna te dva stambena kredita od 50.000 i 45.000 eura, optužena Bilonić se uznemirila i prigovorila je kako se radi o kreditima za obiteljske kuće, koji nemaju veze s postupkom.

Na pitanja tužiteljice prigovor je imao i njezin odvjetnik Joško Čeh. Na njegove prigovore tužiteljica Rene Laura je prokomentirala:

– Nije se mogla sjetit 50.000 kuna, kao da je 5000! Govorimo o njenoj financijskoj situaciji.

– Radi se o 2005. godini, a ako ćemo tako, onda možemo pričati i da plaćamo struju i vodu svaki mjesec – rezolutno joj je odgovorio odvjetnik Joško Čeh.

image

Jasmina Bilonić u pratnji odvjetnika Joška Čeha

Paun Paunović/Cropix

Situaciju je primirio predsjednik sudskog vijeća, koji je tijekom svih dana suđenja vodio računa o tome da se poštuju preporuke liječnika kako treba paziti na optuženu Jasminu Bilonić zbog njezinih problema sa srcem. Sukladno preporukama, uvijek joj je pri ruci bila čaša vode i pazilo se da ritam glavne rasprave ne bude prezahtjevan za njezino osjetljivo zdravstveno stanje.

Oboje optuženika u tom su slučaju nepravomoćnom presudom proglašeni krivima, ali je na žalbe njihovih odvjetnika odluka ukinuta i naloženo je novo suđenje, koje je počelo u rujnu prošle godine. Jasmina Bilonić nije jedini klijent čije je zdravlje odvjetnik Joško Čeh doveo u fokus tijekom postupka.

Zastupao je Nikolu Gusića Janjića iz Podstrane, optuženog zbog ubojstva torcidaša Ivana Mate Blaževića (23) iz Splita u ljeto 2017. godine ispred kafića u Stobreču. Upravo ustrajno ispitivanje stalnog sudskog vještaka psihijatra doc. dr. sc. Ante Bagarića dovelo je do toga da se dokaže kako je optuženi Gusić Janjić bio bitno smanjeno ubrojiv u vrijeme sukoba.

Odvjetnik Joško Čeh je tijekom svjedočenja psihijatra kirurški precizno secirao nalaz kako bi dobio konkretan odgovor je li na optuženog više utjecao alkohol ili strah od udarca u glavu, gdje je bio operiran nakon prometne nesreće. U konačnici je psihijatar kazao kako je optuženi počinio ubojstvo u strahu za svoj život, što je prilikom izricanja zatvorske kazne uračunato kao olakotna okolnost.

image

Igor Štimac, bivši izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije, danas izbornik Indije.

 

Paun Paunović/Cropix

Nikola Gusić Janjić pravomoćno je osuđen na 12 godina zatvora. Odvjetnik Joško Čeh zastupao je i bivšeg dubrovačkoga gradonačelnika Andru Vlahušića u aferi "Šipan", u kojoj ga se teretilo za zlouporabu položaja i ovlasti.

Vlahušić je prvotno dobio godinu dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje od tri godine, ali mu je Vrhovni sud smanjio kaznu na šest mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od godinu dana. Istom odvjetniku punomoć je potpisao i bivši nogometaš i nogometni trener Igor Štimac u parničnom postupku u kojem su Moravka i Matea Pokrovac, supruga i kći ubijenog nogometnog menadžera Dina Pokrovca, od njega potraživale deset tisuća eura.

Sud je nakon provedenog postupka utvrdio kako im Igor Štimac nije dužan navedeni novac. Joško Čeh bio je i dio tima branitelja na maratonskim postupcima u slučaju ratnih zločina u Vojno-istražnom centru Lora u Splitu 1992. godine.

Zastupao je bivšeg vojnog policajca Antu Gudića, jednog od stražara, koji je osuđen za ratni zločin nad civilima i nad ratnim zarobljenicima na osam godina zatvora.

19. travanj 2024 01:07