StoryEditor

IZJAVILI SU... Kosor: Naša reakcija se prati; Josipović: Šokiran sam; Mesić bez komentara; Milanović: Plaćaju tuđi dug

Piše PSD.
15. travnja 2011. - 15:36
/ Presuda generalima nije pravomoćna i pred nama je žalbeni postupak. Budući da je prvostupanjsko vijeće utvrdilo da je hrvatsko državno vodstvo djelovalo u zajedničkom zločinačkom pothvatu, protivno međunarodnom pravu i konvencijama ujedinjenih naroda, moram reći da je to za Vladu neprihvatljivo.

Poduzimat ćemo sve u skladu sa pravnim mogućnostima da se ta kvalifikacija poništi pred drugostupanjskim vijećem u žalbenom postupku - ustvrdila je premijerka Jadranka Kosor na konferenciji za novinare povodom osuđujuće prvostupanjske presude protiv hrvatskih generala u Haagu.

Ona je kazala kako je Hrvatska akademija pravnih znanosti napravila studiju upravo o teoriji institucije zajedničkog zločinačko pothvata i tu studiju u veljači ove godine poslala Međunarodnom sudu u Haagu, sa željom da se pokaže što pravna teorija tvrdi o tome

. „Gospođe i gospodo, u životu pojedinaca i naroda postoje trenuci koje teško prihvatiti. Takvi trenuci su posebno teški kada svom silinom osjećate da su u suprotnosti sa našim željama, očekivanja, ali i sa našim vlastitim iskustvom i tumačenjima. Naše stajalište o karakteru Oluje je jasno.

To je bila vojno-redarstvena operacija s ciljem oslobađanja hrvatskog državnog teritorija od okupacije. Svjesna sam da se u ovom trenutku svaka naša riječ prati i mjeri. Međutim, želim reći ono što vjerujem da osjeća svaki građanin i građanka.

Mi se istine ne bojimo, ponosna sam na naše pobjede i na sve one koji su omogućili da hrvatska postane demokratska država. Hrvatska je i pravna država u kojoj se poštuju pravosudne institucije i odluke, Želim se zahvaliti svima građanima koji pokazuju dostojanstvo i odgovorno ponašanje, prije svega želim zahvaliti hrvatskim braniteljima.

Uvjerena sam da će tako biti i dalje, da ćemo i ovog puta iskazati jedinstvo u vjeru u hrvatsku budućnost“, istaknula je predsjednica Vlade, dodavši kako će se u petak poslijepodne održati sjednica Vlade na kojoj će se raspravljati pravnim mogućnostima pobijanja prvostupanjske presude.

Inače, na reveru je premijerki dominirao veliki broš Hrvatske.Josipović: Neprihvatljiva je teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu

Predsjednik Ivo Josipović rekao je da je presuda Haškog suda trojici generala ozbiljan pravni i politički akt koji je šokirao i njega, piše Jutarnji.hr.

- Generali su osuđeni i mnogi građani teško prihvaćaju te presude. Ne dovodimo u pitanje legalnost i legitimnost Domovinskog rata i Oluju. To nije moguće i to ne bismo prihvatili – rekao je Josipović.

- Neprihvatljiva je teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu, Republika Hrvatska poštuje i poštovat će svoje heroje. Zločina je bilo na svim stranama, pa i na našoj, i treba ih procesuirati neovisno o počinitelju. Hrvatska poštuje međunarodni pravni poredak i vladavinu prava.

No, očekujem da će u žalbenom postupku mnoge od teza na kojima se temelji presuda biti preispitane i demantirane.

Domovinski rat će ostati pravedan i obrambeni rat – rekao je, između ostalog, predsjednik Josipović.

jl

Mesić bez komentara

Presuda hrvatskim generalima bivšeg je predsjednika Stjepana Mesića zatekla u kineskom gradu Boao gdje sudjeluje u radu Azijskog gospodarskog foruma gdje će govoriti o temi razvoja globalnog gospodarstva.

Na upit da komentira haašku presudu, preko njegova vanjskopolitičkog savjetnika Tomislava Jakića dobili smo odgovor da bivši predsjednik nikada nije komentirao prvostupanjske presude.

Š. SELIMOVIĆ


FRENKI LAUŠIĆ
FOTO: TOMISLAV KRIŠTO / CROPIX

Izdvojeno

15. kolovoz 2020 01:26