StoryEditor

Zadarski gradonačelnik Haaškom sudu: Nije kasno da priznate grešku i ispravite nepravdu s Gotovinom!

Piše PSD.
30. rujna 2011. - 17:30
/ Dr. Franjo Tuđman je period od 1991. do 1995. nazvao Domovinski rat, ali trebalo bi ga zvati drugačije: Rat za Veliku Srbiju. To je bio Rat za Veliku Srbiju, dugo pripremana strategija srpske ideologije, sve što se moglo upotrijebilo se za stvaranje tog cilja. Zadar, na kojeg je izvršena okrutna divljačka agresija, je u tom ratu bio jedan od najzanimljivijih ciljeva - rekao je zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić u petak u zadarskom kazalištu, na velikom skupu obilježavanja 20-te obljetnice osnivanja Otočkog bataljuna.

Zadarski gradonačelnik je sa toga mjesta pozvao Haški sud da ispravi grešku koja je presudom napravljena generalu Anti Gotovini.

- Molim ono što se zove međunarodna zajednica i ono što se zove haaško tužiteljstvo da doista preispitaju svoju odluku. Nikad nije kasno ispraviti nepravdu i priznati grešku. Neka je isprave kad je u pitanju Ante Gotovina! - rekao je dr. Vrančić.

- Ante Gotovina leži u haškom zatvoru kao nevin čovjek. To je sasvim sigurno - zaključio je Vrančić, koji je prethodno obrazložio nemjerljivu zaslugu Ante Gotovine u obrani zadarskog područja, rekavši da se pouzdano zna da je Gotovina bio častan i pošten vojnik koji nije mogao napraviti nikakav zločin.

Predsjednik RH dr. Ivo Josipović je na obilježavanje 20-og rođendana Otočkog bataljuna poslao izaslanika, zapovjednika HRM-a admirala Antu Urlića, te je za tu prigodu ovu postrojbu odlikovao Redom hrvatskog trolista.

Izaslanik premijerke Jadranke Kosor bio je ministar branitelja Tomislav Ivić. Jedino ime premijerke Kosor nije bilo popraćeno aplauzom, dok se ime generala Gotovine dočekivalo frenetičnim pljeskom.

- Prije 18 godina na ovom smo mjestu dobili Grb Grada Zadra za uspjeh u akciji „Maslenica“. Tada je pokraj mene stajao Ante Gotovina, a on je tada proglašen počasnim građaninom Zadra. Dragi Ante, vjerujemo da ćeš na slijedećoj našoj proslavi biti s nama - rekao je zapovjednik Otočkog bataljuna Joško Pulja.

Na proslavi u kazalištu su, među ostalima, bili ministar Božidar Kalmeta, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH admiral Zdenko Simičić, izaslanik ministra obrane general Mate Obradović, general Mladen Fuzul te župan Stipe Zrilić.

L.Kalmeta, foto: Jure Mišković/CROPIX

Ivić: Ponos vam nitko ne može oduzeti

Mnogi nazočni branitelji bili su iznenađeni izjavom ministra Ivića, koji je najvažnijim od svega ocijenio ponos svakog branitelja.

- Ponos vam nitko ne može oduzeti, niti jedna sudska presuda - rekao je Ivić, ne precizirajući na koje osuđene branitelje je mislio i na koje zatvore, u Hrvatskoj ili u Srbiji.Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 01:03