StoryEditor
Biznislijepa nasha 2.0

Novi adut iz Varaždina: termovizijska kamera sigurno i brzo mjeri tjelesnu temperaturu

Piše Višnja Gotal
15. srpnja 2020. - 14:35
Bernard Toplak iz tvrtke ExaByte koja ima software za termo kamereŽeljko Hajdinjak/HANZA MEDIA

Na varaždinskom Korzu, iznad malog Varteksova dućana, sjedište je tvrtke "ExaByte". Spomenar hrvatske tekstilne industrije i tvrtka za razvoj informatičke budućnosti dijele adresu u srcu baroknoga grada. Ima tu simbolike. "ExaByte" je sve ono što nekoć industrijski mastodont nije, a opet, obje se tvrtke bore za svoje mjesto pod hrvatskim suncem.

"ExaByteu" ide dobro, gazda se ne žali. Ni korona-izolacija nije zaustavila tvrtku Bernarda Toplaka u inovacijskom progresu. Bilo je taman dovoljno vremena za razvijanje novog aduta tvrtke – termovizijske kamere.

Njihova je kamera tehnički zahtjevnija od kineskih, a dvostruko jeftinija.

- Postoje gotove verzije nadzornih sustava iz Kine koji koštaju oko 9000 eura. Mi smatramo da je to previše i razvili smo naš softver, pronašli proizvođača kamera kao partnera i zajedno razvijali kostur tog softvera. Sustav se sastoji od dva uređaja, infracrvene kamere, te referentnog uređaja koji se kolokvijalno naziva "black body" (eng. crno tijelo). To je referentni izvor topline koji zrači točno zadanom temperaturom. Kad osobe uđu u prostoriju, toplinsko isijavanje njihovih tijela prati kamera nasuprot vrata. Termovizijska kamera infracrvenu snimku prenosi našem softveru, koji sadrži i malo umjetne inteligencije, koji na slici prepoznaje oblik ljudske glave. Poanta je mjeriti temperaturu samo u predjelu ljudske glave, pa ima li netko šalicu vrućeg čaja u ruci, alarm se neće oglasiti. Tražimo, dakle, glavu i temperaturu ne mjerimo na čelu, nego između očiju i korijena nosa. Tu je temperatura najstabilnija. Uđemo li nas troje u prostor, na videoprikazu će se iznad naših glava pojaviti brojka s očitanom temperaturom. Ima li tko temperaturu, glava mu dobiva crveni okvir i oglasi se zvučni alarm. Sve se to događa u realnom vremenu – opisuje Bernard Toplak svoj novi softver. Smatra da je u vremenima pandemije cilj održavati privid normalnog života. Sa što manje stresa. Bez zaustavljanja i ručnog mjerenja temperature.

Brzo i učinkovito

Osim što je proces brz i učinkovit, termovizijske kamere ExaBytea su, što je najvažnije, pouzdane. A razliku od beskontaktnih toplomjera, takozvanih "pištolja", koje imaju vrlo ograničeni temperaturni raspon u kojemu dobro rade. A, nisu ni namijenjeni za više mjerenja u kratkom vremenu. Velika su odstupanja...

Bernard Toplak vjeruje u svoj termovizijski sustav, koje je najvećim dijelom razvio sam.

- Dok su suradnici radili redovan posao, ja nisam odlazio na sastanke kao u normalnim vremenima, nego sam se posvetio inovaciji tog softvera.

image
Bernard Toplak iz tvrtke ExaByte koja ima software za termo kamere
Željko Hajdinjak/HANZA MEDIA

Zasad se kamere prodaju dobro, uvijek imamo setove na lageru. Postoje i sofisticiranije kamere za prepoznavanje tijela, koje su idealne za korištenje u, primjerice, domovima za starije i zdravstvenim ustanovama. Kad se ubaci vaša fotografija u sustav, on prepoznaje tko ste, vidi imate li masku, ako nemate upozori vas.

– Nudimo i sustav koji otključava ili ne vrata ako imate temperaturu, ne prepoznaje vas ili nemate masku. U sustavu možemo imati 20 do 50.000 osoba, cijeli Varaždin. Sve nas može prepoznavati, dovoljna je samo jedna fotografija. No, javni sistem u potpunosti poštuje GDPR. Naše kamere u javnim prostorima ne pohranjuju snimke i osobe u infracrvenom spektru su neprepoznatljive. Konkurencija mora brinuti o tome jer im kamere imaju normalni video i snimanje – kaže Toplak.

Važno mu je da sistem bude što jednostavniji i zaseban, a ne imati nadzorne kamere privremeno prilagođene mjerenju temperature.

– Naš je proizvod jednostavan, dovoljne su tri minute za naučiti njime se koristiti – kaže.

Sačuvali radna mjesta

Informatičke su tvrtke, u vrijeme pandemijske krize, iako je posao bio smanjenog obujma, poslovale bez većih potresa.

– Rad na računalu na daljinu je normalan. Radna mjesta smo sačuvali, promet jest pao jer je dosta tvrtki čiji sustav administriramo, bilo zatvoreno. U našoj je branši ljudski faktor presudan, imam vrsne stručnjake i otpuštanje djelatnika ne dolazi u obzir. Iako je promet pao za 60 posto i plaćanja se učestalo odgađaju, nismo smanjivali plaće. Za ožujak nismo uzeli pomoć od države, nisam želio uzimati taj komadić kome je potrebniji. U travnju su nam rekli da smo bedasti jer pomoć uzimaju i velike tvrtke koje je kriza tek bezbolno okrznula, pa smo si i mi pomogli tim novcem da ne bi dirali visinu plaće. Imamo neke zalihe, ali nismo mogli predvidjeti koliko će potrajati kriza.

"ExaByte" danas radi s 30 posto manjim prihodima u odnosu na ranije.

Tvrtka postoji 12 godina, Toplak ima svoju stalnu ekipu, od malog obrta je poslovanje naraslo toliko da je prije pet godina registriran d.o.o. Sam je održavao servere i izrađivao web-aplikacije, pa uključio jednog kolegu, drugog... i danas ima deset zaposlenih.

Internet tehnologije u primarnom su fokusu tvrtke, u zadnje vrijeme se specijalizirali za razvoj specifičnih aplikacija za određene branše, najviše praćenje proizvodnje i sustavi za news portale. Termovizijske kamere su tek najnovije postignuće tvrtke, koja se svakodnevno bavi web- aplikacijama, web serverskom infrastrukturom, administracijom servera, web-dizajnom i administracijom web-portala. Razvili su poseban program za male obrtnike i poduzetnike. S početkom pandemije su im se javili i redom rekli da ne moraju plaćati ako ne rade. Samo neka jave, da ne šalju račune. I ugostitelji koji su ostali samo na dostavi, besplatno su koristili aplikaciju za izradu računa.

– To je bilo najmanje kako smo mogli pomoći u krizi – zaključuje Bernard Toplak.

Pet prioriteta za bolju Hrvatsku


1. Bez velikih promjena u pravosuđu, koje je direktni korektivni element demokracije i semafor što je dopušteno ili nije, ni privatno ni poslovno ne možemo napredovati. Pravosuđe mora biti neovisno, pravedno i vrlo brzo u donošenju presuda. Pravosudno osoblje mora biti odlično plaćeno, ali i strogo kažnjavano za namjerne propuste i opstrukcije.

2. Iskorijeniti korupciju, na svim razinama. Strogo kažnjavanti sve državne službenike koje se uhvati u koruptivnim radnjama, od financijskih kazni, oduzimanja korupcijom stečenih materijalnih sredstava, javnog registra osoba osuđenih za koruptivne radnje, do zabrana rada u državnim službama na 10 godina u budućnosti. Jedino tako možemo iskorijeniti tu pošast.

3. Smanjiti broj nameta. Svesti na maksimalno deset glavnih poreza, da znamo točno što i kada plaćamo, privatno ili poslovno. Ukinuti totalno bespotrebne namete poput plaćanja članarine raznoraznim komorama koje su u pravilu same sebi svrha, kao i turističkim zajednicama

4. Rasterećenje produzetnika od nebrojenih propisa koji su često nelogični i čak kontradiktorni. Naše dosadašnje vlasti obožavale su producirati tisuće različitih propisa, to je jednostavno nemoguće pratiti i veliki je teret za poduzetnike.

5. Direktno vezano za prethodni problem. Razne inspekcije trebale bi biti korektivno-informativni organ, a ne isključivo represivni, kao što su nažalost sada. Mora se polaziti od pretpostavke da je poduzetnik neki prekršaj napravio iz neznanja. Ne smije se kažnjavati za prvi put ustanovljen prekršaj, već tek ako se i nakon ponovnog pregleda i dalje ustanovi isti propust. Poduzetnici u pravilu griješe iz neznanja, zaista imamo previše regulative za malog samostalnog poduzetnika da sve uspije popratiti ako nema mali team savjetnika, a to si jednostavno ne možemo priuštiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 03:50