StoryEditorOCM
BiznisLIJEPA NASHA 2.0

Radit ćemo obiteljska naselja u Konjskom, Prugovu i Dicmu, za max. 70.000 eura po kući

Piše Olgica Ivić Grizelj
17. rujna 2021. - 11:00
Možete li zamisliti da se na Klisu izrađuju bazeni za vlasnike kuća u Monaku? Da, baš u Monaku, a jedan takav bazen zatekli smo prekriven ceradom i spremnan za isporuku u tu malu prebogatu europsku državicu.

Otkrivamo ceradu i vidimo "isprepletenu" čeličnu konstrukciju postavljenu na improviziranim nosačima od komada drva. U zraku. Tako će stajati i u Monaku ispred neke od čarobnih vila. Tamo je sve u zraku jer nemaju prostora, a sve je strmo, kaže nam Tonči Viljac, vlasnik kliške tvrtke "Modular living", te dodaje kako će ovaj bazen veličine 3 x 8 metara jednako kao i isporuka njihovih kućica – u dijelovima otputovati u Monako, a tamo će ga montirati i postaviti na jake nosače.

image
Nikola Vilic/Cropix

I nije to jedini bazen koji putuje u Monako, imaju još narudžbi, i za bazene i za kućice. Kad su Monegažani pokazali takav interes za proizvode "Modular livinga", kod nas najpoznatije tvrtke za proizvodnju stambenih i poslovnih modularnih objekata, Tonči Viljac je vidio priliku za otvaranje tamošnje podružnice. Omogućit će monegaškim naručiteljima da internetski odaberu kućice i bazene, kakve god žele, jer u "Modular livingu" mogu napraviti baš sve. Monegažanima sasvim odgovaraju njihovi bazeni zbog mogućnosti postavljanja, a cijena jednog takvog je oko 15 tisuća eura uz kompletnu instalaciju, što je daleko jeftinije od plastičnog ili kakvog drugog.

Bazeni od čelika koje rade u suradnji s J.U.M.A d.o.o. iz Splita, mogu biti i prozirni i obloženi, onako kako već poželi vlasnik. Viljac napominje kako će jedan bazen koji upravo rade za Samobor, biti obložen drvom i stajat će na širokim drvenim stupovima. Onako kako je želio naručitelj, a i vanjskim izgledom se uklapa u okoliš.

Kuće 'od čelika'

S tvrtkom "Modular living" upoznali smo se još ovog proljeća kad smo ih posjetili u pogonu na Klisu, i pisali smo o tome na ovim stranicama naše novine. Tada je tvrtka poslovala otprilike godinu i pol dana, a u tom su vremenu isporučili 21 kućicu "na sklapanje", zapravo 21 modularnu kućicu od čelika po Hrvatskoj, u Sloveniju, u Norvešku, Njemačku...

image
Nikola Vilic/Cropix

Možemo samo podsjetiti da "Modular living" svoje kućice, a sada i bazene izrađuju od "četvrtastih čeličnih cijevi" – rekli bismo mi neuki, ali stručno rečeno, riječ je o čeličnim profilima minimalnih dimenzija 100 x 100 milimetara. Čelični profili se potom pune kamenom vunom od 10 centimetara, ili eventualno mineralnim materijalima na zahtjev naručitelja, investitora ili vlasnika. Uz to ide i tekuća pjena za bolju izolaciju, pa na vanjsku stijenku još i panel od pet centimetara, koji stvara toplinu kao kamena vuna od 25 centimetara. A sve zajedno, govori nam Viljac, čini izolaciju kao da je riječ o zidu od 35 centimetara. Izvana se stavlja takozvana ventilirajuća fasada kako bi se objekt stalno sušio, a unutra ne bi bilo vlage. Čak je i odvod kišnice s krova projektiran tako da su na krovu ugrađene gurle koje se nastavljaju i spuštaju unutar vanjskih stijenki kuće... A sve ostalo su prirodni materijali. Kuće koje gledamo u dvorištu tvrtke "Modular living" obložene su uglavnom drvom duglazija, što je nama nepoznata vrsta, ali doznajemo kako je riječ o američkom drvu. Koriste i druge vrste drva, a Tončiju Viljcu najdraže su one od maslinova ili orahova drva. Recimo još i to da kvadrat modularne kućice s Klisa košta od 600 do 1200 eura bez PDV-a. Potpunija izvedba će naravno, podići i cijenu.

Sve što mora učiniti novi vlasnik takve modularne kućice jest da je "uključi u struju" i kuća može trajati stotinu godina, garantira Tonči Viljac.

Podružnica u Monaku

"Modular living" ima radionice u Rijeci i Zagrebu, koje su pokrenute još proljetos kad smo ih prvi put posjetili, ali u ovih nekoliko mjeseci, niti pola godine, tvrtka s Klisa, kako smo već rekli, otvara podružnicu i u Monaku. Otvorit će prodajna mjesta u švedskom gradu Malmö, u Engleskoj i Njemačkoj. U Švedsku su već isporučili četiri kuće, a ranije i u Njemačku, kako smo već kazali.

– Uskoro imamo i otvaranje prvog webshopa u svijetu putem kojega će klijenti sami moći kreirati svoju kuću iz naslonjača – kaže Tonči Viljac i naglašava da njihove kućice odlično podnose potrese, što se u današnja nepredvidljiva vremena čini posebno važnim.

No podružnice, radionice, prodajna mjesta... tek su dio nove priče. Važno je kazati da "Modular living" više nije samo tvrtka s Klisa, već je to sada "Modular living group". Proširili su se i na druge tvrtke. Ujedinili su se sa sličnom tvrtkom "Markov trade" iz Čakovca, te tvrtkom "Trex" iz Sombora, gdje su se bavili također izradom kućica, a sada je 150 njihovih zaposlenika postalo dijelom "Modular living groupa".

– I samim tim pod svoje okrilje primamo veći broj renomiranih tvrtki koji se bave sličnim proizvodima te grupa raste za još nekoliko poslovnih partnera koji pridonose napretku tvrtke, kao i same grupe – napominje Viljac te dodaje da "Modular living group" sada zapošljava više od 170 radnika u Hrvatskoj te u susjednim zemljama.

Kliško obiteljsko naselje

Ali ni to nije sve. Tonči Viljac nam otkriva novi plan koji je u fazi realizacije. Upravo radi na projektu prvih obiteljskih kućica na području općine Klis. Naime, tvrtka će kupovati zemljišta i na njima graditi kuće za obitelji po povoljnim cijenama. Na jednom zemljištu će biti tri do četiri kuće s okućnicom, a uz njih, na tom terenu obvezno je i igralište za djecu. Kuće će biti veličine od 60 do 70 metara četvornih i koštat će od 40 tisuća do 70 tisuća eura, ovisno o veličini i opremi. Viljcu je važno da te kuće budu blizu osnovne škole, a i da međusobno čine nekakav sklop koji će ljudima omogućiti da se druže, a i djeca da se tu igraju na igralištu. Takve "grupice" obiteljskih kuća "Modular living group" planira raditi i u Konjskom, Prugovu, Dicmu... te Viljac poziva općine da se uključe u ovu priču.

A mi ćemo pričekati i, nadamo se, biti prvi posjetitelji prvog takvog malog obiteljskog naselja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 01:13