Stil Gastro

Jelo za sve prigode

Ne oduzima vrijeme, a utječe na okus: uz četiri jednostavna trika skuhajte savršen rižot svaki put

Jelo za sve prigode

Iako glasi za jedno od najjednostavnijih jela, savršeno skuhan rižot prava je rijetkost. Riža često bude nedovoljno kuhana ili pak potpuno raskuhana, a tekstura ovoga jela jedan je od važnijih faktora.

Jednostavni i precizni savjeti olakšat će vam pripremu popularnoga jela, kojega možete poslužiti u gotovo svim prigodama, pa slijedite ova četiri trika poznatih kuhara koje donosi časopis Elle.

1. Duljina kuhanja ovisi o riži

Najprije bacite oko na kutiju riže koju ste kupili. Postoje razne vrste i razna zrna, pa i duljina kuhanja ovisi o tome. Ne postoji univerzalno vrijeme potrebno da se skuha zrno, pa dobro proučite instrukcije.
 


2. Operite rižu prije kuhanja

Mnogi od nas preskaču ovaj korak, a on je iznimno važan u pripremi rižota. Mnogi poznati kuhari preporučuju namakanje riže u vodi najmanje pola sata prije kuhanja, kako bi zrno omekšalo i na kraju pripreme bilo ukusnije. Ovo pravilo ponajviše vrijedi za bijelu rižu, a pokušajte učiniti isto i sa Basmati i Jasmin vrstama.

Ako nemate vremena, preskočite namakanje i samo ju isperite pod mlazom mlake vode.

3. Važan je omjer vode i riže

I prilikom ovoga koraka važna je vrsta riže koju kuhate. Za bijelu rižu dugoga zrna, Basmati i Jasmin rižu vrijedi omjer 1:1,5. Na jednu šalicu riže dodajete tako šalicu ipo vode. Za integralnu pak rižu dodajte dvije šalice vode, dok za onu crnu čak pune tri šalice.

 

 

4. Važni dodatci i trikovi za kraj

Najprije stavite rižu u vodu u posudu srednje veličine. Dodajte žličicu maslinovog ulja i žličicu soli. Na srednjoj vatri pustite da zavrije. S bijelom rižom obično treba 15 do 20 minuta da riža bude kuhana, a s integralnom i do 25. Važno je da ne podižete poklopac i ne puštate paru van jer upravo ona utječe na savršenu teksturu jela. 

Naslovnica Gastro