StoryEditorOCM
Savjetiza pomazat pjat‘

Skuhajte rižot od kozica po savjetima pravog meštra. Otkrio nam je sve tajne za najbolji uspjeh, evo kako postupiti

Piše T. S. M.
4. travnja 2024. - 11:51

Pitate li se što biste danas mogli ručati, a zanima vas naš prijedlog, evo vam ga: napravite rižot od kozica. E, ali ne bilo kakav rižot od kozica! Skuhajte ga prema receptu i uputama Marijana Zujića, pravog meštra za dalmatinsku spizu, koji svoje znanje nesebično dijeli sa sličnim entuzijastima. Ovaj je recept podijelio u odličnoj Facebook grupi Lipa spiza dalmatinska, a nama je dopustio da vam ga prenesemo.

Šjor Marijan poručuje da je priprema ovog rižota vrlo jednostavna, a da je tajna njegove pripreme u laganom dodavanju ribljeg temeljca i marljivom miješanju. 

"Odavno nisam uživao u ovako ukusnom rižotu od talijanske riže arborio, kuhane na ribljem temeljcu. Da sve bude kako treba doprinjeli su vrhunsko bijelo vino Pošip, riblja pašteta, naribani sir parmezan i salata. Kućni restoran, uz malo znanja i truda je najbolji i najeftiniji", istaknuo je uz objavu.

Priprema bijelog rižota je veoma jednostavna. Tajna dobrog rižota leži u laganom dodavanju ribljeg temeljca ovaj put skuhanog od jadranskog oslića (mola). Rižot je važno kontinuirano miješati, ne micati se od štednjaka a kada riža upije svu tekućinu, ponoviti dolijevanje temeljca sve dok riža ne bude mekana.

image
Marijan Zujić

Za dobar rižoto važan je i odabir kvalitetne riže. Za pripremu sam koristio talijansku rižu Arborio koja je zbog specifičnosti zaslužna za kremastu strukturu jela. Kako točno odrediti potrebnu količinu riže po osobi? Veoma jednostavno, po osobi stavim 4 jušne žlice, do vrha maksimalno pune.

Rižoto pripremajte u širokom loncu (teći) jer se isparavanjem tekućine pojačavaju okusi. U plitkom loncu zagrijte domaće maslinovo ulje, ubacite sitno sjeckanu kapulu na kockice i dinstajte, kad se zažuti dodajte sjeckani češnjak (4-5 režnjeva).

Nakon toga dodajte očišćene repove kozica i meso školjaka te dinstajte desetak minuta na laganoj vatri, zatim ulijte 1 do 2 dl bijelog vina i riblji temeljac (juhu) te pustite da zakuha. Posolite, popaprite, te ubacite rižu, kuhajte sve skupa na laganoj vatri petnaestak minuta dok riža bude gotova. Po potrebi podljevajte temeljcem umjesto običnom vodom.

Često pripremam ribu lešo i riblju juhu, višak juhe procjedim i zamrznem te koristim kod kuhanja rižota. Pred sam kraj dodati sitno sjeckani peršin, malo maslaca (veličine kao 2 kocke šećera) ili maslinovog ulja. Ugasite štednjak, poklopite lonac i ostavite 5 do 10 min da se odmori jer onda riža bude tečnija.

Vruće servirajte uz naribani sir parmezan i sitno sjeckani svježi peršin. Veoma je važno da rižot prije serviranja ne stoji duže od desetak minuta jer se previše zgusne te gubi na okusu i kvaliteti. Pojedini kuhari u rižot još stavljaju malo (žlicu) konšerve ili rajčice što ja ne prakticiram. Iako je mnogima rižot zasitno jelo, meni osobno nije, pa uvijek uz njega serviram riblju paštetu, pikantni sir…", piše Marija Zujić, a mi vam savjetujemo da ga poslušate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 15:40