StoryEditor
Hajdukbez komentara

UEFA odbila žalbu, juniori Bijelih bez Lige prvaka: Hajduk je svoju pravnu bitku za pravdu s ovim završio

1. rujna 2020. - 22:31
Vladimir Dugandžić/Cropix

Hajdukova žalba UEFA-i na odluku HNS-a o putniku u juniorsku Ligu prvaka je odbijena. Obavijest je stigla u HNS, potom i u Hajduk, a prema njoj se daje za pravo odluci Saveza, ne uvažava se prigovor „bijelih” koji su tražili reviziju odluke po kojoj će u LP Dinamo.

Klub s Poljuda žalio se UEFA-i nakon što je HNS donio odluku kojom je u juniorsku LP poslao momčad Dinama koja je u trenutku prekida prvenstva zbog koronavirusa u ožujku imala dva boda, ali i utakmicu manje od vršnjaka Hajduka. Prvenstvo se nije nastavilo, prvak nije proglašen, a nakon određenih konzultacija s UEFA-om tijela HNS-a su odlučila kao kriterij uzeti koeficijent prosjeka osvojenih bodova s obzirom na broj odigranih utakmica u čemu je Dinamo (gotovo jedino) bio u prednosti nad Hajdukom. „Bijeli” su bili jesenski prvaci, bolji u jedinom odigranom međusobnom ogledu... Tu odluku potvrdio je i Izvršni odbor HNS-a.

Ovakva odluka nije nikakvo iznenađenje, jer je već odavno poznato nepisano pravilo da UEFA-e u sličnim slučajevima pere ruke od bilo kakve odgovornosti. Univerzalna konkretna pravila koja bi se primjenjivala u svim članicama u ovakvim slučajevima nisu određena, tek određene preporuke da u prednost dobiva momčad koja je po koeficijentu osvojila više bodova. Taj kriterij uzeo je i Francuski nogometni savez kod određivanja poretka Ligue 1, Velški nogometni savez za svoju elitnu ligu, Engleski nogometni savez za konačan poredak ženske Premier lige i Škotski nogometni savez za konačan poredak Premier League. No, neke druge lige za svoja natjecanja nisu. UEFA je naglasila da su odluke poput ove u nadležnosti matičnih saveza.

Hajduk je osvojio 42 boda što podijeljeno sa 17 utakmica iznosi 2,47 bodova po susretu. Dinamo je osvojio 40 bodova što podijeljeno sa 16 susreta čini 2,5 boda u prosjeku. Presudio je jedan mali 0,3. Međutim, nije kod izračuna koeficijenta uzeto u obzir da je u ovom slučaju Dinamo odigrao čak deset domaćih i samo šest gostujućih susreta jer se manipuliralo rasporedom zbog igranja LP, dok je Hajduk uz utakmicu više devet puta igrao doma i čak osam u gostima.

Iz Hajduka su predlagali da se odluka o putniku u LP donese na najpravednijem mjestu, travnjaku, odigravanjem majstorice, ali to nije bilo prihvaćeno. Hajduk je u jednom trenutku prijetio i mogućim izlaskom iz juniorske lige, ali se to nije dogodilo i juniori Marijana Budimira su u novu sezonu ušli s četiri pobjede u nizu. Po svemu sudeći Hajduk je svoju pravnu bitku za pravdu nakon Arbitražnog suda HNS-a i UEFA-e ovim završio, u ovom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. listopad 2020 09:00