StoryEditorOCM
Hajdukza i protiv

Je li trebao otići Ljubičić? Alfirević: ‘Morao je ići, da prodiše’; Vulas: ‘Trebalo ga je još čekati’

Piše Slaven Alfirević, Frane Vulas
8. kolovoza 2022. - 21:16

Dvojica članova sportske redakcije Slobodne Dalmacije suprostavili su svoje mišljenje oko mladog Hajdukovog napadača Marina Ljubičića i njegove posudbe s pravom otkupa austrijskom LASK-u. Obojica imaju svoje argumente 'pro et contra', i njih vam ovdje prezentiramo.

Alfirević: ‘Morao je ići, da prodiše’

 

Marin Ljubičić je trebao otići. Da nije otišao, a ne bismo danas ovako pisali o njemu. Sretna je koincidencija da je došao u LASK koji mu je očito dobro legao na austrijskim travnjacima Bundeslige. U dresu LASK-a sustižu ga laskava priznanja, a u Hajduku – ne bi znali gdje će s njim.

Jer, budimo objektivni: teško bi Ljuba stizao do minutaže. Umjesto koga bi to igrao i kad? Kao što smo već svjedočili prošlog prvenstva.

Čak i sada, kad je Nikola Kalinić ozlijeđen i ne igra evo mjesec dana, ni Jan Mlakar ne može do prvog sastava. Gdje bi onda Ljuba bio? Na začelju kolone...

Dambrauskas je uskladio igru s krilima Sahitijem i Biukom, a Livaja između i malo ispred njih kao istureni centarfor opcija je koja treneru najviše odgovara.

Vjerujući u njegov potencijal o Ljubičiću smo pisali kako njegovim venama teče na stotinu golova; gledali smo ga u juniorima, vidjeli u segmentima kad je zabio za prvu momčad „bijelih” Šibeniku, Tobolu, u Biogradu... Ima, kako bi se nogometnim žargonom kazalo ono nešto golgeterski, ako „bijesni pas” Preben Larsen Elkjaer, obje noge i nebeski skok.

Pa ipak, u Hajduku je bivao pod pritiskom, ono malo što bi zaigrao, kad bi došao do šanse kao da bi zatvorio oči pred balunom u izglednoj prilici, šutnuo bi samo da šutne. Izgledalo je kao da do kraja nije tehnički obučen. Falilo je smirenosti, koncentracije. Događali su se promašaji, postao je standardan na – klupi. Minutaža je sve više manjkala.

Uostalom, zato su svi zajedno odlučili da potraži novu sredinu. Da prodiše. Da ide tamo gdje će igrat. I zabijat. I – evo ga...

Da nije išao, ne bismo ga imali u sadašnjem izdanju, Hajdukovu Haalandu (s klupe) godila je promjena sredine.

Da je ostao, čamio bi čekajući.

A sad, ili se vraća s posudbe s prtljagom golova, ili će u blagajnu sletjeti 2,4 milijuna eura... Malo je to? O tome bismo mogli razglabati, ali da je trebao ići – trebao je.

Strogo se toga držimo, jer u Hajduku ne bi igrao...

Vulas: 'Trebalo ga je još čekati’

Marin Ljubičić nije trebao otići. Ovako. Točnije trebao je otići. Zbog svoje karijere. Ali na posudbu, bez opcije otkupa ugovora. Barem ne u visini koja se vrti, koja stotina više manje nema tu suštinske razlike. Ili je mogao otići na način da je u svemu tome zadnja ipak Hajdukova. Ovako je splitski klub možda ostao bez nadarenog mladog napadača koji najviše pizaju na tržištu nogu za odštetu koja baš i ne izuva iz cipela.

Nije da Hajduk Ljubičića nije prepoznao, ali ga kako stvari stoje nije sačekao. Dao mu je godinu, ali do 20. ne postaje svatko igrač. Logično je da je igrač otišao kad se ni iskusniji konkurent Jan Mlakar nije uspio izboriti za mjesto u momčadi na poziciji centralnog napadača. I kako će pored Marka Livaje, Nikole Kalinića. Čak ni kad je Kalinić zadnjih mjesec dana ozlijeđen nema baš minuta u vrhu napada. Kada se nije ovog ljeta transferirao Mlakar, čekati priliku koja će izuzev na krilu gdje ne pliva kao riba u vodi teško stići nije baš imalo previše smisla. No, moglo je i drugačije.

Uzmimo primjer Diona Drene Belje. Mladog napadača lani je Osijek poslao na posudbu u Istru 1961 gdje je zabio 15 ligaških pogodaka. U (n)ovoj sezoni je stoga glavni adut Gradskog vrta na terenu, ali i na tržištu nogu. Osijek može odbijati ponude i čekati onu koja izuva iz cipela. Hajduk pak oko Ljubičića čeka potez LASK-a.

Doduše svi su u ovom dosadašnjem scenariju na dobitku. Ljubičić je uraganski krenuo u Austriji, na početku kolovoza već je zabio više pogodaka za LASK (devet) nego u cijeloj prošloj sezoni za Hajduk (osam). Dobro je i za Hajduk da je proigrao, stekao samopouzdanje, makar tek treba početi zabijati u kontinuitetu da bi se potvrdio. Još više je posudba bila pogodak za igrača. Budimo realni tko zna što bi bilo da nije otišao, da je grijao klupu. Ali barem jednako veliki dobitnik kao i Ljubičić u svemu se zasad čini LASK. Nekako nas sve podsjeća na slučaj Kotarski. Gorica je ljetos U-21 reprezentativca, vratara posudila od Ajaxa. Na kraju sezone ga je otkupila za milijun eura i odmah preprodala grčkom PAOK-u za dva milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 20:52