StoryEditor
Domaći nogometviše igrača na klupi

HNS-ova reforma donesena je iz dobrih razloga, ali je vrlo brzo otkrila svoje slabosti

29. srpnja 2019. - 19:02

Hrvatski je nogometni savez od aktualne sezone uveo u Prvu HNL zanimljivu ‘’reformu’’: povećao je broj zamjenskih igrača u zapisniku utakmice, odnosno na klupi.

Umjesto dosadašnjih sedam u novoj sezoni hrvatski prvoligaši mogu imati 12 pričuvnih igrača. Uz jedan uvjet: najmanje četvorica iz pričuvnog ešalona moraju biti igrači koji su u formativnoj fazi karijere (od 12. do 19. godine) barem četiri sezone bili registrirani u nekom klubu pod ingerencijom HNS-a. 

Zanimljivo, na startu nove sezone HNL-a samo su tri kluba maksimalno popunila klupu za pričuvne igrače: Dinamo, Hajduk i Osijek.

Prva HNL inače slovi za razvojnu ligu, u kojoj najvećima dominiraju – mladi igrači. Očigledno je većina prvoligaških klubova nespremna dočekala HNS-ovu ‘’novotariju’’. Mnogi još nisu uspjeli definirati igrački roster za nastupajuću sezonu i u nj uvrstiti najtalentiranije juniore. 

Čini se kako je Dinamo najspremnije iskoristio ‘’blagodati nove reforme’’. U 1. kolu protiv Lokomotive, trener Nenad Bjelica, na klupi ‘’modrih’’ imao je na raspolaganju – Horkaša, Josipovića, Marina, Gvardijola, Gjiru, Franjića i Baturinu.

Dakle, čak sedmoricu mladih igrača (iako ‘’zakon’’ nalaže – najmanje četiri). Priliku protiv Lokomotive dobio je međutim jedino Antonio Marin (posljednjih desetak minuta umjesto Hajrovića). 

Talentirani 18-godišnji krilni napadač već se protiv Slaven Belupa (2. kolo) zatekao u početnom sastavu. Bio je na terenu do 76. minute kada ga je zamijenio još jedan tinejdžer – Roko Baturina.

Naslućuje se prosudba trenera Bjelice da kroz brojne rotacije momčadi, može ‘’istrpjeti’’ (barem) jednog mladog igrača u sastavu. Dakako, ovisno o suparniku i situaciji na travnjaku...

Na određen način Dinamovi su tinejdžeri privilegirani: sjedeći na klupi, mogu iz prvog reda svjedočiti o nadmoći ‘’modre’’ momčadi u HNL-u. No, otvoreno je pitanje njihovog razvoja u tom i takvom okruženju.

Za razliku od ‘’privilegiranih’’, Mario Ćuže (na posudbi u Istri 1961) i Neven Đurasek (Varaždin) imati će svakotjednu prigodu za dokazivanjem. Dojam je kako mnogi Dinamovi klinci (ili možda njihovi roditelji!?) zaziru od posudbe i odlaska iz Maksimira.

Fazu ‘’kaljenja’’ prolazili su i igrači poput Luke Modrića, Vedrana Ćorluke, Eduarda da Silve, Dejana Lovrena..., a većina će njih upravo razdoblje posudbe nazvati krucijalnim na razvojnom putu stvaranja respektabilnih (svjetskih) karijera.

Izdvojeno

15. srpanj 2020 02:10