StoryEditor

Dinamo u strahu od BBB-a skriva gdje i kada igra u Sloveniji

Piše PSD.
3. srpnja 2011. - 19:20
Bojkot Bad Blue Boys-a i dalje traje. Zbog Zdravka Mamića Dinamovi navijači ignoriraju voljeni klub. Tvrde kako će ostati ustrajni dok izvršni predsjednik ne napusti ‘svetinju’. Njihova odlučnost podrazumijeva izbjegavanje svih Dinamovih predstava, uključujući i prijateljske oglede.

U klubu odsutnost navijača ne doživljavaju previše tragično. Shodno promišljanju: nema navijača, nema nereda! Maksimirski klub bio je donedavno jedan od izdašnijih UEFA-inih donatora. Ekscesi su postali dijelom ritualnog ponašanja i tijekom pripremnog razdoblja Dinamovih nogometaša. Tri događaja s Dinamovih priprema u posljednjih desetak godina ostala su posebno upečatljiva. Ponajprije, Kriens 2003. U spomenutom švicarskom mjestu pripremnu utakmicu dogovorili su čelnici Dinama i Partizana, a prigodni obračun navijači obaju klubova. Kako bi sačuvao kontrolu nad situacijom organizator susreta je uspio ishoditi da se nakon poluvremena ‘ne mijenjaju strane’.

Tako vratari ne bi bili izloženi kanonadi suparničkih navijača. Svejedno, tijekom drugog poluvremena na teren su provalili BBB i Grobari te umjesto utakmice predstavili vlastiti performans začinjen tučnjavom. Tijekom priprema u Austriji 2007. Dinamo je igrao pripremni susret s bečkim Rapidom. Na utakmicu je iz Zagreba pristiglo 250 navijača. Otprilike toliko bilo je i navijača Rapida. Udruženim snagama napali su lokalnu policiju. Pedesetak ljudi je ozlijeđeno. Najviše policajaca. Razbijeno je i desetak automobila. Hrvatskom prvaku uskraćeno je gostoprimstvo.

Nogometaši Dinama morali su prekinuti pripreme u Austriji i vratiti se doma. Dvije godine kasnije u mjestašcu Bad Bleibergu dogovorena je utakmica Dinama i Steaue. Susret međutim nikada nije dovršen. Prekinut je zbog upada Dinamovih navijača na teren i opetovanog nereda na tribinama. Dinamovi se nogometaši za novu sezonu pripremaju u Sloveniji. Iz predostrožnosti, u javnosti se ne objavljuju lokacije na kojima Zagrepčani igraju ogledne utakmice.


MLADEN BARIŠA

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 18:28