StoryEditorOCM
Splitfajront

Zatvara popularni noćni klub: ‘Splitu ovakvih mjesta fali, pogotovo u sezoni, ali postalo je nepodnošljivo...‘

Piše Lucija Vujnović
21. lipnja 2023. - 08:04

Splićani, osobito mlađa populacija, bune se što se dolaskom turističke sezone grad potpuno prilagodi turistima. To se očituje na razne načine, a onaj koji ih najviše pogađa jest zatvaranje njihovih omiljenih kluba i mjesta za druženje.

Klub Zona samo što nije zatvorila svoja vrata, Klub Quasimodo prije četiri dana objavio je zatvaranje do jeseni, a u Klubu Kocka kraj sezone proslavljen je zadnjim partyjem "Trešija u Kocke" prošlog vikenda.

Klub Kocka glavni je underground, alternativni klub za mlade. Riječ je o projektu Koalicije udruga mladih osnovane radi ustanovljavanja nezavisnog kulturnog centra mladih grada Splita.

image

Zadnji Trešija party u Klubu Kocka

Paula Srdanović

"Pokušavamo iz godine u godinu zadovoljiti alternativnu scenu, pa tako kombinirati program da se na njemu nađu i partyji, ali i live muzika", objasnila je Katarina Duplančić, članica upravnog odbora Udruge Koalicija.

Jedna od pretpostavi je kako Klub Kocka ne želi turiste, već žele da to ostane "splitska, lokalna stvar".

 

"To nije u potpunosti točno. Kocki nedostaje kapaciteta za provedbu klupskog programa tijekom cijele godine. Želja nam je u budućnosti to ostvariti. Kad bi klub bio otvoren preko ljeta, smanjio bi se pritisak na gradsku jezgru. Ovakvih klubova u gradu ionako nedostaje. Prednost prostora Kocke je što se nalazi u podrumu, tj. ona je underground klub, što omogućava da se partyji i muzika uživo odvijaju bez da ometamo naše sugrađane", objasnila je Lea Štambuk, također članica Upravnog odbora udruge.

image

Lea Štambuk i Katarina Duplančić

To je ujedno i nedostatak i jedan od glavnih razlog zatvaranja. "Prostor nije akustički tretiran, ventilacija treba servis koji je skup, a čak ni zahod nije postojao prije nego su ga volonteri KUMa izgradili. Dom mladih je i dalje nedovršena zgrada, polovično prilagođena potrebama naše lokalne zajednice."

image
Jakov Prkić/Cropix

 

Taj problem je, kažu, moguće riješiti, no ne u ovim okolnostima gdje nedostaje sredstava. "Svi smo volonterski tu, osim šankera. Prihodima od programa isplaćuju se njihove plaće, honorari, putni troškovi i smještaj izvođačima, održavanje prostora, računovodstvo, bankovni i drugi troškovi. Potrebno nam je malo ljetnog odmora budući da je klub otvoren šest dana tjedno tijekom zimskih mjeseci", opisuju kako funkcionira Kocka. Neke financije pokrije i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, nešto i Grad Split, a dio pokriju iz budžeta udruga koje čine Koaliciju.

Osim toga, kažu, dogodi se puno većih kvarova koje treba popraviti tako da će se sada umjesto partyja i koncerata za javnost, u Klubu odvijati radovi. Radove će raditi volonteri. "Manje zabave, više rada", zaključak je cura.

"Stvorili smo svoj community u kojem svatko ima priliku pokazati što zna i doprinijeti na svoj način. Ako netko zna digitalni marketing, ima priliku izraditi plakat za neki događaj. Ako netko voli fotografirati, on bude naš fotograf za jednu večer. Svi se izmjenjuju i nastojimo svima dati priliku da radi ono što ga zanima i tako doprinese funkcioniranju Kocke", priča Katarina, dok Lea nadodaje da imaju velik broj volontera koji redovito raste. "Iako nas je u jednom trenutku nakon korone ostalo svega pet, sada imamo velik broj volontera. Samo u prošloj je godini stiglo 80-ak novih koji žele biti dio ove priče."

 

Izložbe, radionice, predavanja, buvljaci i ostale aktivnosti nastavit će se odvijati u Kocki i oko Kocke, a za party i koncertne programe trebat će malo strpljenja. Vrijedni i predani volonteri udružuju snage i preko ljeta kako bi Kocka spremno dočekala jesen.

image

Klub Kocka

Marita Bulimbašić
image
Maja Prgomet/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:30