U pogonu je čuvena teča izrađena u splitskom škveru, a ovoga puta poslužila je za pripremu čak pet tisuća porcija janjetine s bižima.
I ove godine povodom Dana grada Splita za Svetog Duju, ŠKMER (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija) će nakon procesije upriličiti na splitskoj peškariji Feštu o‘ spize i vina.
Tradicija je to koja godinama slavi 7. svibnja zaštitnika Grada i prilika da se tradicionalnim janjetinom i bižima počaste građani Splita, posebice slabijeg imovnog stanja, kao i turisti koji se zateknu u gradu za ovu manifestaciju.
Podsjetimo, ovu manifestaciju pod imenom Fešta o‘ spize pokrenuo Miro Bogdanović (1954-2017), osnivač udruge, s pokojnim splitskom gradonačelnikom Zvonimirom Puljićem sredinom 2000-ih.
Kako doznajemo, za ovu prigodu pripremilo se malo više od tone povrća, sigurno 40 litri ulja, a stradalo je jedno osrednje stado janjaca, konkretno njih 27 janjaca. Koristilo se maslinovo ulje i mast crne svinje, 200 kilograma kapule, tri pršuta, mrkva, celer, biži... Ne znamo još kakvog je okusa, ali savršeno miriše.
Podjela spize je oko podne.