StoryEditor
SplitSVE ĆE PREGLEDATI

Ujutro u Split stiže ‘Marko Polo‘: Hrvati idu u izolaciju, a Talijani u karantenu ili odmah nazad doma!

Piše Ana Franić, Tanja Gattin
10. ožujka 2020. - 13:20
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Trajekt Marko Polo koji vozi na relaciji Ancona-Split sutra će po rasporedu uploviti u splitsku luku i za sada ta linija nije otkazana, potvrdio nam je to Luka Brčić, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana i šef Županijskog stožera civilne zaštite.

- Svi putnici će biti pregledani. Hrvati će ići u samoizolaciju i imati stalni kontakt s epidemiologom, a Talijani će moći birati: ili karantena kod nas ili povratak u Italiju, kazao nam je Brčić. 

Dodaje kako je trenutno u Splitsko-dalmatinskoj županiji 250 osoba pod nadzorom, a njih 50 je u samoizolaciji. 

Kapetan Vjekoslav Grgić, koordinator lučkog operativnog centra Lučke uprave Split, nam je kazao da "Marko Polo" u naš porat uplovljava svake srijede i subote.

- Smanjio se broj putnika, među njima više nema onih koji idu u Međugorje. Bude samo 50 putnika po uplovu. Uglavnom su to šoferi kamiona i 10-ak ostalih - kaže kapetan Grgić i napominje da na isplovu bude 15-ak vozača kamiona.

image
Tom Dubravec/Cropix

Prvo ovogodišnje uplovljavanje kruzera u splitsku gradsku luku zakazano je za 27. ožujka. Tog dana bi Dioklecijanov grad trebali razgledavati putnici "Costa Victorie" koji bi na to kružno putovanje krenuli iz Venecije.

No, kapetan Vjekoslav Grgić kaže nam da je još upitno hoće li "Costa Victoria", za koju veli da može primiti oko 1500 putnika, uopće doći u naš porat.

- Ovih dana će se znati hoće li taj kruzer krenuti na putovanje, ili će se od toga ipak odustati zbog situacije s corona virusom. O tome će odlučiti talijanski brodar – naglašava Vjekoslav Grgić.

U slučaju da brodar ipak ne odustane od organiziranog putovanja, koordinator lučkog operativnog centra Lučke uprave Split ističe da je prednost grada pod Marjanom što nije prva luka, već zadnji porat na tom putovanju, prije povratka u Veneciju.

Dodaje kako je prije Splita pet ili šest luka koje će taj kruzer posjetiti i gdje bi putnici također trebali biti pregledani.

- Ovih dana će se znati konačna odluka. Ako se putovanje na otkaže i putnici dođu u Split, u tom slučaju tu nastupa sanitarna inspekcija koji će odrediti kako ćemo raditi  – veli naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. veljača 2021 16:24