StoryEditor
Splitopasnost od virusa

Trajekt iz Ancone uplovio u splitsku luku, putnike dočekala policija u maskama i rukavicama: ‘Samo su pregledali putovnice i pitali odakle stižemo‘

26. veljače 2020. - 07:25
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

7:25 - Stigao je trajekt još prije sedam ujutro... Policijski službenici na terenu ulaze nose zaštitne maske.

Alex iz Španjolske koji je rano jutros stigao iz Ancone kazao je novinarima da su ga samo pitali iz koje regije stiže, a u njegovu slučaju riječ je u Pescari. Kazao je da su ih djelatnici u Split kao i u Italiji dočekali sa zaštitnim maskama i nisu ih detaljnije pregledavali.

Kako nam je kazao Vjekoslav Grgić, rukovoditelj lučkog operativnog sektora, na brodu je jutros bilo 80-ak putnika. Još uvijek nema informacija jesu li u Split stigli i putnici iz sjevernog djela Italije gdje je najveća ugroza od zaraze.

- Samo su nam pregledali putovnice i to je to. Pitali su i odakle stižemo - kazao je Nikola Roso koji je jutros stigao brodom Marco Polo iz Ancone. Na pitanje je li dugo bio u Italiji, odgovorio je: "Poprilično dugo."

Nije zabrinut zbog virusa, premda se već večeras vraća natrag u Italiju gdje igra košarku.

Privremeno živi na južnom dijelu susjedne nam države gdje, kaže, ne vlada panika kao i na sjevernom području na kojem je veća ugroza od zaraze.

Dvije sanitarne inspektorice koje su pregledavale putnike su nam kazale kako nisu imali razloga za postupanje.

6:45 - Trajekt koji bi na redovitoj liniji iz Ancone oko sedam sati ujutro trebao uploviti u splitsku gradsku luku, prema najavama iz Lučke uprave, dočekat će posebno opremljena hrvatska pomorska policija i sanitarni inspektor, a uz njih i reporteri 'Slobodne Dalmacije'.

Koordinator u splitskoj Lučkoj upravi Vjekoslav Grgić je kazao kako će pomorska policija biti opremljena rukavicama i maskama, a dežurni sanitarni inspektor putnike će pitati dolaze li iz sjevernotalijanskih područja, gdje se pojavio koronavirus.

Sanitarni inspektor će, ako netko od putnika dolazi iz kriznih talijanskih područja, odlučiti o tome hoće li ga izdvojiti i uputiti epidemiologu.

Redovita trajektna linija koja povezuje talijanski grad Anconu i Split plovi dva puta na tjedan - srijedom i subotom.

I ubuduće će pri dolasku trajekta iz Ancone u Split dežurni sanitarni inspektor provjeravati iz kojih su dijelova Italije putnici stigli u Split - najavio je Grgić za Hinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 18:00