StoryEditor
SplitISTO JE I S VRTIĆIMA

Splitske škole od ponedjeljka primit će učenike nižih razreda kojima roditelji ne mogu organizirati čuvanje i osigurati im skrb od 8 do 16 sati

13. ožujka 2020. - 13:46

NOVO: Osnovne škole Grada Splita primit će učenike nižih razreda kojima roditelji radi posla ne mogu osigurati njihovu skrb od 8 do 16 sati.

Vrtići čiji je osnivač Grad Split (DV Cvit mediterana, DV Grigor Vitez, DV Radost i DV Marjan) također će od ponedjeljka biti otvoreni za djecu čiji roditelji rade i ne mogu organizirati čuvanje kod kuće.

RANIJE: 

U svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj prekida se nastava na dva tjedna, najavio je u petak (jučer) premijer Andrej Plenković, a ista mjera vrijedit će i za dječje vrtiće i fakultete.

- Budući da je školski sustav posebno bitan, da su djeca bitna, od ponedjeljka se staje s nastavom na dva tjedna. Za više razrede i srednjoškolce radi se na on-line nastavi. Nastavnici od ponedjeljka i dalje dolaze u školu. Djeca o kojima ne mogu brinuti roditelji moći će dolaziti u školu, no nastave kao što je sada, neće biti - rekao je Plenković.

Njegova odluka potvrdila je neslužbene najave da se od idućeg tjedna privremeno prekida školska i pedagoška godina, te da se prelazi na "on-line mod", odnosno na nastavu na daljinu.

- Dio obitelji ima mogućnost osigurati čuvanje djece. Za one koji nemaju, pogotovo kroz početno razdoblje, škole će raditi. Ako roditelji nisu u mogućnosti osigurati da dijete bude doma, neka dovedu dijete u školu. Nastavnici će biti na svojim radnim mjestima. Dakle, ako djeca nemaju gdje biti, ako roditelji ne mogu osigurati njihovo čuvanje, djeca mogu doći i u školu i u vrtić - poručio je predsjednik Vlade roditeljima i skrbnicima među kojima su mnogi koji nemaju "baka servis", te su bili u nedoumici gdje sa svojim mališanima.

Bilo je i onih koji su se pitali je li pametnije da djecu čuvaju bake i djedovi koji po svojoj dobi većinom spadaju u rizične skupine građana ili da mališani idu u školu i vrtić gdje će ih opet čuvati neka odrasla osoba, i to u kolektivu kojeg, kako smo shvatili, treba izbjegavati u ovim kriznim vremenima.

- Nismo dobili upute oko tih detalja tako da svatko mora odlučiti za sebe i svoje dijete. Po meni treba izbjegavati svaku gužvu, svako okupljanje i pridržavati se mjera zaštite narednih dva, tri tjedna. Još uvijek nam traje sezona gripe i prehlada tako da u ordinacije dolazi dosta bolesnih mališana. Vrtićke grupe i razredi bilježe manji broj učenika nego inače, ali tako je svake godine u doba viroza - kaže nam jedna splitska pedijatrica koja za službene izjave treba dobiti odobrenje nadležnih.
Nitko više ne govori ništa bez potpisa onih odgovornijih. Stožer civilne zaštite ima zadnju riječ. Isto su nam kazali i u dječjim vrtićima.

- Svi zaposlenici, odgojitelji i ostalo osoblje nastavit će dolaziti na posao ako im ne stignu drukčije upute od stožera, a nijedno dijete koje dođe u vrtić neće biti odbijeno - kazali su nam u vrtićima, također neslužbeno. Naravno, čekaju se upute stožera.

Budući da je na području Istarske županije jučer počela on-line nastava preko platforme Loomen, ubrzo su nastali problemi jer se, očekivano, događao - pad sustava. Tu priču potvrdili su nam i ravnatelji splitskih škola koji do ponedjeljka moraju organizirati digitalne sadržaje za virtualne učionice i sam informatički sustav.

- Za sada smo spremni za virtualnu nastavu, a što će biti kada se svih 900 škola u Hrvatskoj priključi na Loomen u isto vrijeme, ne znamo. Dok se cijela mreža dograđuje, čujem da je u pripravnosti Sportska televizija koja bi prenosila gradivo za više razrede osnovne škole ako zapnu virtualne učionice, dok će učenici nižih razreda pratiti HRT-ov Treći program.

Nastavnici će s roditeljima djece nižih razreda napraviti grupe i preko njih, kao i preko mailova, slati obavijesti o organizaciji nastave na daljinu. Stariji učenici također će imati svoje grupe po razredima, ali za njih se ne brinem jer su svi informatički ispred nas starijih - ističe Marita Guć, ravnateljica OŠ "Manuš", poručivši kako je najvažnije u ovom trenutku biti odgovoran i discipliniran, bez stvaranja panike, te smatra kako bi učenici, za vrijeme fizičke odsutnosti iz svojih osnovnih i srednjih škola doista trebali izbjegavati okupljanja, zatvorene javne prostore i slična mjesta, sve s ciljem da svi zajednički pomognemo suzbijanju širenja virusa.

item - id = 1008794
related id = 0 -> 1008782
related id = 1 -> 1008673
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 04:22