StoryEditor
Splitvirtualne učionice

Splitske škole provode zadnje pripreme za uvođenje nastave na daljinu, ravnatelji ne očekuju probleme

12. ožujka 2020. - 22:43

Ovog četvrtka ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak boravila je u Bruxellesu na izvanrednoj konferenciji ministara obrazovanja EU-a radi pitanja kako će sustav obrazovanja odgovoriti na pandemiju koronavirusa.

- Za cijeli svijet je ovo nova i teška situacija, zato treba biti svjestan da neće sve proći glatko. Bit će teškoća po putu u osiguravanju sigurnog okruženja za učenje i poučavanje te implementiranje nastave na daljinu, gdje je to potrebno i od toga ne treba bježati. Upravo zato mislim da je pravi trenutak da svi budemo konstruktivni i odgovorni jer zajedno možemo prebroditi i ovakve krizne situacije - poručila je ministrica preko svog Facebook profila.

Također, objavila je upute osnovnim i srednjim školama za organizaciju nastave na daljinu u slučaju da Vlada i Stožer civilne zaštite privremeno obustave nastavu u svim obrazovnim ustanovama kao što je već donesena ta odluka za vrtiće, škole i visoka učilišta u Istri koji neće raditi iduća dva tjedna.

Palac gore zatvaranju škola

Prema njezinim najavama, HRT 3 emitirat će nastavu za uzrast od 1. do 4. razreda osnovne škole, dok će se predmetna nastava odvijati preko virtualnih učionica. Pitali smo neke splitske škole jesu li spremne na virtualnu nastavu. Većina se slaže da odgojno-obrazovne ustanove treba zatvoriti na neko vrijeme, kao što treba zatvoriti granice, zabraniti okupljanja ljudi, provesti opću izolaciju. U četvrtak i petak sazvane su hitne sjednice po školama kako bi se razradili svi scenariji.

Ninočka Knežević, ravnateljica IV. gimnazije “Marko Marulić”, odmah nakon naputka Ministarstva dala je nalog informatičarima da krenu s poslom.

- Formiramo virtualne razrede gdje će nastavnici ubacivati snimljene nastavne materijale, te pratiti aktivnost učenika. Mogućnost ispitivanja i testova još nije u opciji, no bude li potrebe, i na tome ćemo poraditi. Svi nastavnici su dobili tablete, a učenici će se spajati na virtualnu nastavu preko svojih korisničkih profila na Carnetu. Iskreno, nadam se da do svega toga neće doći, ali ako dođe, bit ćemo spremni već od ponedjeljka - kazala nam je.

Samo da ne padne sustav

Protokol prate i u OŠ Žnjan - Pazdigrad, gdje ne očekuju neke veće teškoće oko logiranja učenika.

- Radimo virtualnu zbornicu, virtualne razrede za svaki pojedini predmet za učenike od 5. do 8. razreda, dok će razredna nastava pratiti gradivo preko HRT-a, kako je i najavljeno. Nastavnici će svakog dana stavljati novo gradivo, pa će učenici moći pratiti nastavu od kuće. Teškoće mogu nastati jedino zbog mogućeg pada sustava, ali radit ćemo na tome da do toga ne dođe uz pomoć informatičke službe. U petak ćemo podijeliti tablete petašima i sedmašima jer je konačno gotov proces njihove nabave u sklopu “Škole za život”. Onim učenicima koji nemaju kod kuće računalo, osigurat ćemo tablete - rekao nam je ravnatelj Željko Jurin.

U virtualne učionice ulaze i učenici strukovnih škola poput onih iz Obrtno-tehničke škole Split. Ravnatelj Davor Kulić veli kako će opći predmeti biti dostupni preko Carneta, dok je još nepoznato kako će se predavati strukovni predmeti.

- U ponedjeljak imamo sjednicu sa svim nastavnicima pa ćemo dogovoriti detalje. Pretpostavljam da će nastavnici strukovnih predmeta morati zadavati zadatke učenicima u onoj mjeri koliko to bude moguće za rad od kuće. Istina, Ministarstvo nam je dalo kratak rok za pripremu, ali radit ćemo i preko vikenda. Za djecu slabijeg imovinskog stanja osigurat ćemo laptope ako bude potrebno - kaže Kulić.

Što je s učiteljima koji nisu uveli ni e-dnevnik?

Marlena Bogdanović, učiteljica iz Tučepa koja je prva digitalizirala nastavu još prije 15 godina, ukazuje na neka ključna pitanja:

- Puno je tu pitanja koja se otvaraju. Koliko su obitelji spremne na takvu nastavu? Mlađi učenici zapravo ne bi trebali imati pristup ni društvenim mrežama i sličnom, a za zatvorene sustave koje nudi Ministarstvo treba imati neka znanja. Gdje su tu učitelji od kojih mnogi još nemaju volje ni uvesti e-dnevnik?! Uostalom, škola je odgojno-obrazovna ustanova, a online nastavom nemamo tu odgojnu komponentu, već samo obrazovnu! - smatra Bogdanović.

Ukazuje i na nenastavno osoblje koje će ostati bez posla u vrijeme online nastave, kao i na roditelje koji će morati uspostaviti kanale komunikacije s nastavnicima.

- Može nastati i problem oko podjele tableta učenicima kojima su potrebni... Nadam se da do svega ovog neće doći ili da će to trajati jako kratko jer će sve ostati na formi. Već smo u zaostatku zbog štrajka - kaže.

Nastavnici će kreirati grupe na Whatsappu

Za nastavu od kuće treba se poklopiti puno toga. Nastavnici bi trebali kreirati Whatsapp ili Viber grupe s roditeljima, s učenicima viših razreda jer pitanja će zasigurno biti puno i previše. Što je s obiteljima s više djece koja u isto vrijeme trebaju pratiti nastavu, što je s ispitivanjima i testovima, što ako padne sustav, izgubi se lozinka, što ako nije plaćen račun za internet, pa ga operater isključi...?

Kako sada izgleda komunikacija s nastavnicima?

Nikako jer na web-stranicama škole uglavnom nema ni mailova djelatnika ni rasporeda individualnih primanja. Ne bojimo se mi za djecu koja dobro barataju raznim kanalima komunikacije, već za mnoge odrasle kojima je i e-dnevnik znanstvena fantastika.

item - id = 1008673
related id = 0 -> 1008794
related id = 1 -> 1008733
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 12:05