StoryEditor
SplitMLADI I PODUZETNI

Studentski centar Split dodijelio 700.000 kuna najboljim projektima: studenti su postali jako inventivni, među dobitnicima poticaja i autori eAgrara

Piše PSD
30. siječnja 2020. - 17:06

Studentski centar Split financirao je 27 najbolje ocijenjenih studentskih projekata od njih 37, koliko ih se prijavilo na ovogodišnji natječaj. Studentima je dodijeljen iznos od 679.000,00 kn.

- Budući da projekti imaju iznimnu važnost u razvoju studentskih vještina i služe njihovoj pripremi za tržište rada, u budućnosti planiramo povećati izdvajanja za studentske aktivnosti koje se provode na Sveučilištu u Splitu. Da bi studentima pritom Studentski centar bio prava potpora, organizirat ćemo tim stručnih kadrova iz područja ekonomije i prava, koji će im nuditi podršku u svim ekonomskim i pravnim pitanjima tijekom provedbe projekata, a sve u cilju rasterećenja studenata kompleksnom birokracijom, koja često inovativnost njihovih ideja stavlja u drugi plan – ističe Ivan Žižić, ravnatelj Studentskog centra Sveučilišta u Splitu.

Prvi je ovo put da Studentski centar na ovakav način financira studentske projekte. Financiranje ne bi bilo moguće bez izmjene Zakona o obavljanju studentskih poslova, koje su stupile na snagu u studenome 2018. Tim je zakonom osnažena uloga posrednika, u ovom slučaju Student servisa, između izvođača (studenta) i naručitelja usluge, a sve u svrhu veće zaštite prilikom obavljanja studentskih poslova. Preciznije, posredniku su omogućene pravne radnje u slučaju neisplate sredstava.

Zakon omogućuje posredniku da pošalje pisanu opomenu naručitelju ako nije izvođača platio u roku od 15 dana od završetka posla. Iznimno je važna i stavka Zakona kojom se definira naknada posredniku u studentskim poslovima u iznosu 0,5 posto neto iznosa naknade izvođaču. Upravo je ta naknada zaslužna za financiranje spomenutih 27 projekata iz područja kulturnih, sportskih, znanstvenih i edukacijskih aktivnosti koje provode studenti i studentske organizacije, čime se dodatno potiču izvannastavne aktivnosti studenata. Drugim riječima, poticanjem studentskih poslova potiče se i razvoj inovativnih studentskih projekata.

- Zahvaljujući ovom natječaju u mogućnosti smo naše ideje pretvoriti u djelo. Bez financijske pomoći, mnogi dijelovi ovog projekta ne bi bili ostvarivi - naglašava Slaven Damjanović, čiji je sustav za praćenje stanja biljaka i vremenskih uvjeta na poljoprivrednim poljima - eAgrara proglašen najboljim startup-om na nedavno održanom natjecanju Get in the Ring Split 2019.

- U sklopu ovog dijela projekta će biti organizirane radionice za studente čiji cilj je približiti poljoprivrednu proizvodnju kroz inovativni i moderni način. Želimo studentima pokazati da poljoprivreda ne mora biti staromodna i dosadna. Drugi dio projekta će biti mali pilot-projekt postavljanja uređaja u polje, čime se želi studentima omogućiti doticaj i rad s novim tehnologijama - dodaje Damjanović.

Da bi se studentima pružile dodatne prilike za daljnji razvoj ideja i što veća financijska sredstva, osim ovog natječaja SC-a, studenti na raspolaganju imaju i natječaje Sveučilišta u Splitu i Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Navedeni natječaji, koji se također raspisuju svake godine, dodjeljuju više milijuna kuna za studentski aktivizam u polju studentskih projekata.

- Na Kampusu se sve više mogu vidjeti ekipe koje rade na realizaciji ideja, ali i ostvaruju rezultate. To definitivno ima poticajno djelovanje na ostale studente i stvara pozitivnu atmosferu. Sveučilište mora više poraditi na dijeljenju pozitivnih priča i rezultata svih studenata. Na taj način će se još više studenata ohrabriti pokušati napraviti nešto svoje i smanjit će se strah od neuspjeha. U posljednje dvije godine se definitivno može vidjeti porast broja studentskih projekata i samih pokušaja studenata da svoje ideje pretoče u djelo. S pravim poticajem Sveučilišta i njegovih sastavnica, te ovakvim natječajima, ti pokušaji se mogu usmjeriti u poduzetničkom smjeru, što u konačnici može stvoriti nova radna mjesta – zaključuje mladi inovator Slaven Damjanović.

item - id = 1001872
related id = 0 -> 1115331
related id = 1 -> 1108854
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 09:54