StoryEditorOCM
Splita jadni ti su

Stanari Palače na rubu očaja: ‘Sad su se sitili radit! Zarobili su nas u skele, zatvorili prozore, satrat će nas!‘

Piše Ana Pivčević
18. lipnja 2023. - 14:27

Turistička sezona polako se zahuktava, a s njom se povećava i opterećenje na centar Splita. Stanari u staroj gradskoj jezgri već se sada suočavaju s jednim od najvećih problema, a to je razulareno ponašanje naših gostiju u sitnim noćnim satima. Tome na kraj bi se trebalo stati uz pomoć kazni koje propisuje nova Odluka o komunalnom redu. 

No, kao da im život ljeti nije dovoljno težak, prošlog tjedna ih je šokiralo postavljanje skele na sjevernom pročelju Dioklecijanove palače zbog radova koji će trajati tri mjeseca. Odnosno - cijelu sezonu.  

- Nakon što su nam počele buka i prašina od radova na Muzeju grada na Carrarinoj poljani, sada su nam s druge strane stavili skelu. S obje strane nas uništavaju, i to sada kad je počela sezona. Ovo je prevršilo svaku mjeru - govori nam Splićanin koji se uspio izboriti da mu ne zatvore prozore koji gledaju na Grgura Ninskog.

image
Čitatelj

Spasili su svoje prozore, ali svejedno stanari smatraju da je strašno da se ovakvi radovi obavljaju tijekom sezone. Pitaju se zbog čega se to nije moglo raditi izvan sezone. 

Lara Arapović Bonačić, predsjednica kotara Grad, govori nam da je prije došla skela nego obavijest o radovima. 

- Mi se sada nalazimo između dva gradilišta. Nemam riječi - govori nam. 

Arapović Bonačić napravila je đir po Dioklecijanovoj palači i na malom potezu pobrojala čak pet skela. 

- Skela na sjevernoj antičkoj zidini postavljena je stanarima preko prozora pa se ne mogu otvoriti, a klinovi su zabijeni posrid kamenih vaca. Onda dalje skela na Carrarinoj poljani, za sada samo ograda, ali doći će i skela uskoro radi krova. Onda dalje Dominisova, funtana lav je u skeli, što znači da ni pitku vodu nemamo cijelo ljeto na jedine dvije špine u Getu. Ispod ure ponovno skela, kao i na bedemu kod "Semafora". Ima i jedna u Nepotovoj, ali to nije gradska nego privatna i ta se mora maknuti do 15. lipnja, dok ove od Grada ne moraju - objašnjava nam Arapović Bonačić.

Getani se žale i da se pijani turisti penju po skelama i dolaze im pod ponistre, a nedavno je objavljen i prizor gdje kolektivno uriniraju kraj jedne od njih.

Skela na sjevernom pročelju Dioklecijanove palače tijekom vikenda je stvorila probleme i ptičicama koje su se zabijale u platno od skele, tražeći način kako da dođu do buža, gdje su u gnijezda smjestili mlade. 

image

Postavljanje skele na sjevernom pročelju Dioklecijanove palače

Čitatelj

Zbog čega je skela postavljena tek u lipnju, pitali smo Jasnu Jerkov, voditeljicu Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu u Gradu Splitu.

- Radovi na sjevernoj strani započeli su nakon što je potpisan ugovor između izvođača i Grada, a s nabavom se krenulo 1. ožujka. U dogovoru sa stanarima dogovoreno je da se ne postavi odmah cijela skela već u dva dijela, da skela ne bi cijelo vrijeme radova bila na punoj površini. Zadnja, četvrta faza obnove planirana je nakon ljeta, a za to će se tek raspisati natječaj. Planirano je da do kraja godine bude završena i četvrta faza te će se time zaokružiti cijela obnova sjevernog pročelja - kazala nam je Jerkov.

Zanimalo nas je i koliko je skela uz odobrenje Grada postavljeno unutar Dioklecijanove palače.

- Za vrijeme sezone obavljat će se sljedeći konzervatorsko-restauratorski radovi u staroj gradskoj jezgri: 3. faza radova na sjevernom pročelju Dioklecijanove palače, hitna intervencija na sjevernom dijelu južnog zida Dioklecijanove palače u Severovoj ulici, završni dio radova u srpnju na antičkom luku u Dominisovoj ulici, radovi na bedemu u Ulici kralja Tomislava, odnosno treća i zadnja faza obnove te hitni radovi na sanaciji kuće Lukačićeva 3 - odgovorila nam je voditeljica Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu.

image

Stanari kažu da je prije došla skela nego obavijest o radovima

Čitatelj
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:21