StoryEditorOCM
SplitJoš malo, samo malo!

Splitski Općinski sud ne radi! I to ne zbog štrajka, nego preseljenja u bivšu robnu kuću. Objavili su kad će otvoriti

Piše Mario Matana
22. siječnja 2024. - 18:21

Kako je i najavljeno, krenulo je preseljenje splitskog Općinskog suda s Dračevca u središte Splita!

Istina, ova selidba, odnosno povratak ‘izgnanog‘ suda sa splitske periferije najavljivan je već godinama, a realizacija se krenula nazirati nakon velikodušne donacije Kraljevine Norveške.

Hladni Skandinavci su naime odlučili donirati 85 posto iznosa potrebnog za renoviranje, praktički ponovnu izgradnju (koliko smo se samo nervirali gledajući kako se zgrada bivše robne kuće Standa ruši komad po komadić, mjesecima je trajala ta dekonstrukcija) objekta pored stare i također pred koju godinu obnovljene zgrade Županijskog suda u Gundulićevoj ulici. Što je Norvežane ponukalo da se isprse, i još važnije, zašto smatraju da je nama potreban novac za objekte, a ne recimo za, štajazanam, reformu ili edukacije recimo, nikad nije baš razjašnjeno.

image
Vojko Bašić/Cropix

Standa je, spomenimo još i to, nekad bila u vlasništvu Željka Keruma koji je poslovično mudro trampio nekretninu za državnu, za bivše sjedište matičara par stotina metara istočno, na dnu Mažuranićevog šetališta. Bivši gradonačelnik je vrlo brzo tu osposobio hotel Corner, dok su se država i Ministarstvo pravosuđa godinama domišljali što sa Standom. Jer, tobož, nije bila adekvatna za sudnice. Iako je upravo s tom namjerom bila zamijenjena!

Ali dobro, sve je dobro što se dobro završi, nekako je ipak sve privedeno svrsi pa će bivša robna kuća postati novi dom za 320 zaposlenika splitskog Općinskog suda. Uspjeli su svi stati, iako se još do prije koji mjesec spominjalo nekakvo polovično rješenje po kojem bi se dio zaposlenih morao smjestiti u zgradu HEP-a preko puta. Srećom ništa od toga, svih pet odjela Općinskog suda u Splitu te pripadajuće službe stale su u novu, friško opremljenu zgradu.

image
Vojko Bašić/Cropix

Aferica

Dobrim dijelom i zahvaljujući tome što je objekt dobio još jedan kat u odnosu na stari projekt – po našem dobrom starom običaju, niti to nije moglo proći bez (polu)skandala i afer(ic)a. Investitor, dakle Ministarstvo pravosuđa, ali i izvođač, ušli su u startni pucanj prebrzo, da se izrazimo atletskim žargonom: dogradnja posljednjeg kata je već krenula u realizaciju iako nova građevinska dozvola za taj ‘aneks‘ još nije bila odobrena! Brzo se ipak riješio taj problemčić, sve je došlo na svoje, iako nas baš zanima kako bi se situacija razvila da je tako nešto izveo prosječni privatnik...

I tako, mjesec po mjesec, dovuklo se 16 godina da je Općinski sud poslovao u nekadašnjoj vojarni na Dračevcu. Pa je ovih dana poneki sudac i djelatnik zakukao za tim starim prostorima – poput Stockholmskog sindroma, žale sada za komotnim, ogromnim sudnicama na Dračevcu, praktički neograničenom parkingu i drugim divotama rada na granici s divljinom.

image
Privatna Arhiva

Zaboravili su međutim koliko je zapravo Dračevac udaljen prosječnom smrtniku ili recimo kakvom penzioneru bez prijevoznog sredstva, koliko je komplicirano dolaziti po razne potvrde ‘gore‘ pa se onda vraćati u grad do zgrade PU ili recimo HZZO-a, HZMO-a. Zaboravili su i realno potpuno neadekvatne uvjete u golemim sudnicama koje unatoč klimama gotovo da nije bilo moguće zagrijati niti ohladiti. Pa su im sada glanc nove sudnice premale, iako po našem sudu ni one najmanje doista nisu toliko male ni skučene, a kamoli one srednje ili velike koje su dostojne sudova u nekim razvijenijim zemljama. Što se tiče parkinga, taj problem je stvarno golem i stvarno je nevjerojatno da već godinama, od kada se zna za povratak sudaca i još brojnijih stranaka u središte Splita, nikakav plan za prihvat makar dijela tih vozila nije pripremljen!

Ali dobro, da se svako tijelo u svemiru koje ima masu opire kretanju definirao je još Newton, zapravo Galilei, zakonima fizike podložni su i naši suci. Idućih nekoliko dana zbog cijele akcije preseljenja sud neće raditi, dok ekipe izabrane za preseljenje pustih kartonskih kutija sa spisima i drugim stvarima ne donesu sve u nove sudnice, a onda ćemo vidjeti što i kako dalje s ‘bijelim štrajkom‘.

Službeno, kao stoji na obavijesti, s radom ponovno započinju u četvrtak 25. siječnja, iako je za očekivati da potpuno funkcionalna nova zgrada Općinskog suda neće postati prije službenog otvaranja koje je najavljeno za 29. siječnja kada će se vjerojatno okupiti i velikodostojnici...

image
Privatna Arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:56