StoryEditorOCM
SplitBIVŠA ROBNA KUĆA

Bili smo na svečanom otvaranju Općinskog suda u Splitu, sve smo snimili. Ministar Malenica poslao znakovitu poruku...

Piše Mario Matana
29. siječnja 2024. - 14:15

Svečano je otvorena zgrada splitskog Općinskog suda, bivša Standa, u središtu Splita, a nakon biranih riječi uzvanici su prošetali objektom u koji su, kako je spomenuo ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, suci i zaposlenici preselili nakon 17 godina ‘izgnanstva‘ na Dračevcu!

Upravo je ministar u uvodnom govoru, pored uobičajenih pohvala, napomenuo i neke druge potrebe...

image
Vojko Bašić/Cropix

- Ovaj projekt u tri i pol godine suočio se s brojnim izazovima i promjenama koji su unatoč svemu rezultirali boljim rješenjima za sud. Dogradnjom trećeg kata osigurali smo dostatne kapacitete za potrebe rada suda te u još jednom gradu formirali ‘Trg pravde‘. Nova zgrada Općinskog suda u Splitu dio je velikog pravosudnog investicijskog ciklusa vrijednog 440 milijuna eura.

image
Mario Matana/Slobodna Dalmacija

U ciklusu pred nama započet ćemo gradnju najvećeg pravosudnog projekta, ‘Trg pravde‘ u Zagrebu, ali i trgove pravde i nove zgrade u Rijeci i Velikoj Gorici te novih kapaciteta u Novskoj i Bjelovaru - kazao je između ostalog ministar Malenica, ali je onda, gotovo šokantno, dodao:

- Vanjske promjene moraju biti praćene promjena iznutra. U sustavu u kojem godišnje prođe više od milijun i pol predmeta, prođe i milijun i pol nečijih sudbina. Zato Ministarstvo ne ulaže samo u segmente pravosuđa već provodi cjelovite promjene, koji obuhvaćaju investicije, bolju organizaciju i kvalitetnije propise.

image
Mario Matana/Slobodna Dalmacija

Promjenama ključnih propisa stvorili smo preduvjete za brže i učinkovitije sudske procese. Provedbom akcijskih planova sudovima osigurali kvalitetniji alat praćenja učinkovitosti i za svaki sud detektirali područja na kojima treba podići razinu efikasnosti - smatra ministar Malenica, koji je najavio kako će uskoro sve rasprave biti tonsko snimane te će se tako ubrzati rad, ali da će sve sudske odluke biti javno objavljivane u informacijskom sustavu pravosuđa.

Jedan od investicijskih projekata na splitskom području je i renoviranje zatvora na Bilicama, a pregovara se s HEP-om oko kupnje zgrade Elektre preko puta kako bi na toj lokaciji izmjestili zemljišnik koji se nalazi u zgradi Županijskog suda...

- Rastom plaća ne samo sudaca nego i službenika i namještenika, nismo samo korigirali stanje stagnacije koje smo zatekli već smo novim zakonodavnim rješenjima otvorili mogućnost za nove perspektive. Svaki taj segment ne isključuje jedan drugog već ga nadopunjuje – nove sudnice neće puno vrijediti ako nisu u službi drugih promjena u pravosuđu!

Domaćin, predsjednik Općinskog suda u Splitu Dražen Maravić je, prije nego li je okupljene poveo u razgledavanje objekta, sa zadovoljstvom je napomenuo značajno povećanje broja zaposlenih na sudu za dvije godine njegovog mandata, gotovo 25 posto novih, mladih sudaca koji će raditi u novoj zgradi suda.

image
Mario Matana/Slobodna Dalmacija

Okupljenima se obratio i zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške u RH Helge Klouman (Skandinavci su osigurali 85 posto potrebnog iznosa za rekonstrukciju ove zgrade, rekonstrukciju koja je na koncu iznosila 12 milijuna eura), podsjetivši kako je Norveška već sudjelovala u sličnom (su)financiranju pravosudnih objekata u Karlovcu.

Govorio je i arhitekt Jerko Rošin, spomenuo je i on na određene teškoće s kojima se susreo cijeli projekt te nadu da će zaposlenici u zgradi naići na ‘adekvatan i human prostor‘. Za govornicom se ‘otvorio‘, priznao je kako se intimno, privatno, nada da će se ispred zgrade suda postaviti skulptura Vaska Lipovca...

- Ne samo njemu na spomen, da se postavi replika njegovog ekvilibrista iz Europe, iz Bruxellesa, jer se u ovoj sudskoj zgradi, znate i sami, uvijek je u nekom rasponu između prava i pravde, ni jedno ni drugo se ne može postići... - fino je poentirao arhitekt Rošin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:20