StoryEditorOCM
Splitponos

Splitski antifašisti oduševljeni novim natpisom na štandarcu: ‘Živio Split, grad koji je uvijek birao slobodu!‘

Piše split sd
26. travnja 2023. - 08:01

Ponosan sam što će se na 12. sjednici Gradskog vijeća u petak konačno ispraviti nepravda i datum oslobođenja Splita ispisati na gradskom štandarcu! Piše tako prim. doc. dr. sc. Zdravko Roje, dr. med., predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca u svom priopćenju i nastavlja:

"26.10.1944. godine je jedan od najslavnijih dana povijesti našega grada, dan kada smo se oslobodili od fašizma, najvećeg zla u povijesti čovječanstva. Udruga antifašističkih boraca i antifašista je zajedno sa VEDR-om zajednički predložila da se na Štandarac upiše datum. Zahvalio bih se Komisiji za imena ulica, trgova i za spomenike koja je podržala naš prijedlog, a poglavito gradskom vijećniku Damiru Barbiru koji je od početka svojom aktivnošću projekt pripremao za realizaciju te izvršnoj vlasti na čelu sa gradonačelnikom Puljkom.

Shvatili su potrebe naše udruge, i puno važnije, stradaloj splitskoj mladosti omogućili dostojanstven spomen koji su zaslužili jer su položili svoje mlade živote da mi danas živimo u slobodi. Ovom prilikom najavljujem i svečanost na koju ćemo uz članove naše udruge pozvati Gradsko vijeće, izvršnu vlast na čelu sa Gradonačelnikom Ivicom Puljkom kao i sve građane koje je kao i nas obradovala ova vijest. 

Živio Split, grad koji je uvijek u svojoj povijesti birao slobodu!" - napisao je Roje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:12