StoryEditorOCM
SplitDAN POBJEDE

Udruga antifašista neizravno poslala poruku Ivici Puljku: Biti pod utjecajem alkohola ne može biti opravdanje za pjevanje ustaških pjesama!

Piše Nikolina Lulić
9. svibnja 2021. - 12:29

Udruga antifašista i antifašističkih boraca grada Splita oglasila se u povodu današnjeg Dana pobjede nad fašizmom kada je prije 76. godina Njemačka potpisala bezuvjetnu kapitulaciju.

- Fašizam je pobijeđen i nikada se više vratio nije. Slaveći ove dane, moramo se sjetiti i svih palih boraca zaslužnih za slobodu naše zemlje koji su doprinijeli što se Hrvatska našla na pobjedničkoj, savezničkoj i antifašističkoj strani.

Bio je to izvor moderne Hrvatske kakvu imamo danas, a kakva je nastala nakon što smo obranili naše granice koje baštinimo od kraja Drugog svjetskog rata.

U Splitu za vrijeme antifašističke borbe je bilo prisutno 12500 partizana te tek oko 50 ustaša i 45 četnika s čime je ovaj grad bio bastion antifašizma. Antifašizam je civilizacijska vrijednost.

Izuzetno žalosti kada nam se danas u Splitu, pod građane te civilizacijske dosege, a pod prizmom "novih antifašista" žele provući i oni koji te vrijednosti u sebi doista i nemaju, ali se istima diče i ponose kao da su oduvijek dio njih - stoji, između ostalog, u njihovu priopćenju..

Navode kako pjevati okupatorske ustaške pjesme i poznavati ih u cijelosti ne može onaj tko to nije proučavao i izučavao.

- Biti pod utjecajem alkohola ne može biti opravdanje za takav čin, jer pjevanje može biti nesvjestan, ali poznavanje stihova je ipak dobrovoljan čin. I za to opravdanja nema.

Domovinski rat doživljavam kao osnovu moderne Hrvatske i prošao sam ga kao ratni kirurg koji je doktorirao na 1226 stradalnika Domovinskog rata.

U tom periodu sam radio u KBC-u Split, na južnom bojištu, oslobađanju Dubrovnika, te u susjednoj BiH (Nova Bila, Lašvanska dolina).

Dok sam to činio kao doprinos stvaranju moderne Hrvatske, drugi su pjevali u sigurnosti svog doma i vraćali nas u duboku prošlost s ciljem proglašavanja nas gubitnicima i fašistima što hrvatski narod i Splićani nikada nisu bili. Sretan vam Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe - poručio je prim. doc.dr.sc. Zdravko Roje, predsjednik UAAB-a grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 18:58