StoryEditorOCM
Splitisplazija jezičinu

Splićanku prenerazio čokoladni ‘vrag‘ u poznatom dućanu: ‘Jel‘ normalno da se djeci ovo daruje za Božić?!‘ A tek cijena

Piše Božidar Lončar
14. prosinca 2023. - 08:37

Krampus je polukoza, poludemon čudovište iz srednjoeuropskih legendi, koji straši djecu za Svetog Nikolu. Kažu neki i da je vražji partner i da najvjerojatnije dolazi iz Njemačke. Prema legendi, Krampus ili "Šapa" je sin Hela, nordijskog boga podzemlja. Širenjem kršćanstva Krampus se iz legendi prenio u vjerske običaje kao lik koji se povezuje s božićnim vremenom. Sveti Nikola dijeli bombone, a Krampus dolazi sa šibom i tuče djecu, a u ekstremnijim slučajevima ih pojede ili odvede u pakao.

Osim za Svetog Nikolu, Krampus u Njemačkoj i Austriji ima i svoj dan ili "Krampuslauf", a tom prigodom na ulice izlaze građani maskirani u Krampusa i straše ljude uz dobre količine alkohola. Lik Krampusa zadržao se u običajima i tradiciji Austrije, Njemačke, Mađarske, Češke, Slovenije, a posljednjih godina popularan je i u nas. Stariji ga zovu i ‘vrag‘, ‘đava‘... Trebat će vremena da se usvoji njegovo ime.

Kako god, trgovci su se među prvima prilagodili, pa ga se tako može naći i u čokoladnom obliku. A jedan takav čokoladni Krampus snimljen u "Kauflandu" u Splitu, točnije na Ravnim njivama, izrevoltirao je našu čitateljicu. Žena je toliko zgrožena izgledom čokoladice na kojoj taj đavolji pomoćnik, ili kako ga se već zove, plazi jezik omotan u lance, da je napisala:

- Je li normalno da se djeci ovo poklanja za božićne blagdane?! Dno dna od "Kauflanda" u Splitu - smatra Splićanka Helena Boban.

image
Čitateljica

Nije ni pogledala koliko čokoladica košta jer joj nije palo na pamet kupiti je, ali zato smo to mi napravili. Pa smo i mi onda doživjeli šok! Na jednoj polici je cijena od dva eura, a uz malo detektivskog posla smo našli Krampusa na popustu od 50 posto. Stajao je samo euro!

Vražji je taj Krampus!

image

Krampus u ‘Kauflandu‘ izgleda kao i u opisu iz predkršćanskih legendi: Na jednom omotu izgleda kao koza, a na drugom kao demon

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija
image

Treba dobro tražiti i kopati po trgovini kako bi se našao slatkiš na akciji

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:03