StoryEditorOCM
Splitpriča koja inspirira

Splićanka Anđela (23) je živjela u Domu Maestral, sad je ‘teta‘ u vrtiću i stambeno je zbrinuta: ‘Bilo me strah...‘

Piše Lucija Vujnović
16. prosinca 2023. - 07:04
Anđela, bivša štićenica Dječjeg doma Maestral korisnica je jednog od stambenih prostora u Gradskom objektu Četiri palmeTom Dubravec/Cropix

Za realizaciju projekta "Četiri palme", objekta na Blatinama u Šimićevoj ulici, trebalo je proći šest godina. Trebalo je proći kroz niz komplikacija, od izgradnje preko ishođenja građevinske dozvole do samog otvaranja, te je zgrada konačno otvorena u prosincu 2022. godine.

Šest garsonijera i trosobni stan namijenjen je roditeljima teško oboljele djece koja se liječe u splitskoj bolnici i štićenicima koji napuštaju Dječji dom "Maestral", a riječ je o prvom objektu ovakvog tipa u Hrvatskoj. 

Anđela, bivša štićenica Dječjeg doma Maestral, jedna je od korisnica jednog od stambenog prostora u gradskom objektu "Četiri palme" koji je njezin dom već godinu dana. 

- Čekala sam useljenje dvije i pol godine i bila sam presretna kad je napokon došao taj trenutak. Prema ugovoru, smijemo ostati još dvije godine, no malo se nadam da će to produžiti. Ovdje smo nas troje iz Doma - Dino, jedna prijateljica i ja. Dobili smo pravo na ovaj smještaj jer smo se zatekli u prvo vrijeme na pravom mjestu - ispričala je Anđela koja dodaje kako joj je ovo "najbolje što joj se u životu dogodilo".

image

Anđela je (zasad) stambeno zbrinuta: Ovdje smo nas troje iz Doma - Dino, jedna prijateljica i ja

Tom Dubravec/Cropix

- Iz naše rupe iziđeš kad imaš osamnaest. Meni je to baš smiješno. U ponoć ti bude rođendan, dobiješ svoje papire, spakiraš stvari i ideš biti samostalan - citat je iz predstave „Domaši“, autorskog djela mlade glumice Anamarije Veselčić kojeg je autorica napisala iz vlastitog iskustva, a ujedno i misao vodilja Ante Zoričića, bivšeg gradskog vijećnika, koji je predstavio projekt, uz poseban angažman vijećnika Luke Podruga i vijećnika Ivice Grubišića Gire.

Odlikaši namjerno padaju godinu

- Ideja da tu budu mladi iz Dječjeg doma nastala je nakon jednog razgovora sa zaposlenicima koji su mi rekli da mladi "odlikaši" odlučuju pasti 4. razred srednje škole samo da bi mogli duže ostati u domu jer ne znaju što i kako će kasnije. Smisao projekta je da se ovi mladi ljudi raduju osamostaljenju, a ne da strepe od njega. Ovaj projekt omoguće im, nakon napuštanja doma, smještaj u stanovima tri do pet godina, uz simbolično plaćanje mjesečne najamnine. Po napuštanju smještaja novac će im biti vraćen - objasnio je Zoričić. 

A slično je otprilike i pravilo Dječjeg doma da, nakon što mladi postanu punoljetni, njihov boravak u domu završava. 

- Ja sam od 12 godina bila smještena u domu, a nakon što sam napunila 18 živjela sam u stanu u Podstrani s još četiri osobe u sklopu Povremene podrške doma. Uvjet je da studiramo ili radimo, a jednom tjedno dolazila bi odgajateljica u posjetu. Inače, oni puno pomažu oko svega, pa i oko pronalaska smještaja nakon što napustimo sustav institucionalne skrbi - kaže Anđela koja kaže da joj je jedan od strahova bio da će postati beskućnica. 

- Imam ogromnu podrušku prijatelja, kolegica, kume... S dečkom Mislavom sam već pet godina i on i njegova obitelj također uvijek pomognu. Ipak, imala sam taj strah da ću završiti na ulici. U ovaj smještaj sam ušla s navršenom 21. godinom, baš u vrijeme kad sam polagala ispite iz preddiplomskog studija Predškolskog odgoja na FFST-u. 

Anđela danas radi kao teta u jednom splitskom vrtiću te završava prvu godinu diplomskog studija. 

image
Tom Dubravec/Cropix

- U "Maestralu" u Splitu na prvom katu su bebe i djeca predškolske dobi, a na drugom su djeca i mladi od sedme do 17-te godine. Oduvijek sam voljela raditi s djecom, a boravak u domu mi je pomogao da odmah učim praksu - govori vesela Anđela. 

Sami plaćaju najamninu

Kako je i Zoričić predvidio u projektu, stanari plaćaju simboličnu najamninu koja će im biti vraćena nakon iseljenja.

- Plaćamo 750 kuna mjesečno, a taj iznos bit će nam vraćen ukoliko ne bude trebalo plaćati neke popravke. Sviđa mi se taj princip jer je to neka vrsta štednje. 

Nedostataka gotovo da i nema, osim dvije sitnice. 

- Jedino loše je što su zidovi malo tanki, a ja volim glasno pjevati pa me susjeda zove da se malo utišam - govori Anđela kroz smijeh. 

image

"Susjedstvo je odlično, a garsonijera je jako moderna i lijepo sređena. Neobično mi je što još nije riješen problem parkinga"

Tom Dubravec/Cropix

- Susjedstvo je odlično, a garsonijera je jako moderna i lijepo sređena. Neobično mi je što još nije riješen problem parkinga. On je inače namijenjen roditeljima djece koja se liječe u splitskoj bolnici, no trenutno je prazan. Nemamo ključ od rampe i, iskreno, ne znam što se čeka. Inače je na Blatinama parking veliki problem, kao i u cijelom gradu - kaže te se nada da će se uskoro i to promijeniti. 

I tako je, ako je suditi po dojmovima ove mlade stanarke, isplatilo se proći kroz političke muke koje su na koncu dobile pozitivnu konotaciju.

Onima koji su u politici iz pravih razloga, ovo bi moglo biti motivirajuće i potaknuti ih da ne odustanu od realiziracije projekata koji imaju svrhu, neku drugu od punjenja njihovih bankovnih računa. 

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:58