StoryEditorOCM
Splitzadnji dan

Sandra Benčić: ‘Migranti nisu visoko na listi naših prioriteta, a taj problem se neće riješiti vojskom na granicama‘

Piše Petra Klarić
2. prosinca 2023. - 19:04

Treći dan i posljednji dan KOMferencije prošao je jednako dinamično kao prva dva, unatoč tome što su posjetitelji večer prije do ranih jutarnjih sati partijali na privatnoj zabavi u Fabriqueu. 

Ranko Rajović, o čijem smo jučerašnjem predavanju već pisali, danas je ponovno zasjao, i to na dvije radionice tijekom kojih je u praksi pokazao kako funkcionira njegov program. Naime, radi se o obrazovnom programu koji propagira učenje kroz kretanje i igru. Kako kaže Rajović, djeca tako razvijaju kreativnost i kritičko razmišljanje, a pamte puno bolje nego kad informacije uče napamet. 

Rješavala je prostorija puna odraslih tako zagonetke koje inače rješavaju djeca vrtićke dobi, a usput su se svi odlično zabavili, ali i naučili neke nove stvari koje djeci dolaze potpuno prirodno. 

image

dr. sc. Ranko Rajović
 

Nikola Vilić/Cropix
image

Ljudmila Bratko Gašpić
 

Nikola Vilic/Cropix

Valja istaknuti i vrlo zanimljivu panel raspravu “Istina o politici – u Akademiji za politički razlog”, na kojoj su saborska zastupnica Sandra Benčić, riječki gradonačelnik Marko Filipović i pulski gradonačelnik Filip Zoričić razglabali o cijeloj plejadi tema, od predizbornih programa, preko politika usmjerenih na mlade, sve do migracijskih politika. 

Na kraju samog predavanja, nakon što je Benčić kazala da pitanja migracije po istraživanjima Hrvatima nisu visoko na listi prioriteta, jedna sudionica iz Karlovačke županije pozvala je da dođe na teren i vidi kako stvari zapravo izgledaju u pograničnom području. 

image

Darko Ivanović

Nikola Vilić/Cropix
image

publika na predavanju Ranka Rajovića

Nikola Vilić/Cropix

Nikada nisam rekla da mislim da granice trebaju biti nezaštićene, rekla sam samo da na listi prioriteta ta tema nije prioritetna. Znam da je na vašem području to problem, ali taj problem se neće riješiti vojskom na granicama, već će se riješiti samo otvaranjem sigurnih koridora  za ljude koji idu u druge zemlje EU-a – kazala je Benčić. 

Pričalo se i o sve popularnijem AI-u, i to na panel raspravi “AI i istina”. Svoju perspektivu o AI-u i njegovom utjecaju na komunikaciju podijelili su Jan Kukovec iz 916 HUB-a, Marin Katušić iz Indexa i prof. dr. sc. Marijana Grbeša s FPZG-a. Svakako nas čeka svojevrsna AI budućnost, a može se reći i da smo već  jednom nogom dobrano u nju i zakoračili. 

image

Branka Bakšić Mitić

Nikola Vilić/Cropix
image

Darko Ivanović
 

Nikola Vilić/Cropix

Ono što se sa sigurnošću može reći je da je ovogodišnja KOMferencija u Split dovela brojne “face” iz svijeta komunikacija, ali i drugih područja koja se na nju naslanjaju. Veseli zato činjenica da su organizatori najavili da će se ona u Splitu vjerojatno održati i iduće godine, a nema sumnje da će program ponovno biti fantastičan, ako ne i bolji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:31