StoryEditorOCM
SplitKOMferencija

Dr. Rajović: Generacije su nam sve slabije. Oko 4000 djece nije upisalo prvi razred jer ne mogu pratiti nastavu!

Piše Petra Klarić
2. prosinca 2023. - 10:40

Drugi dan splitske KOMferencije, konferencije namijenjene stručnjacima za odnose s javnošću i ostalima koji se na neki način bave komunikacijom, ispunio je sva očekivanja.

Od predavanja treba izdvojiti ono dr. sc. Ranka Rajovića, istaknutog specijalista interne medicine, magistra neurofiziologije i doktora sportskih znanosti.

Rajovićev program promovira učenje kroz igru i kretanje. Kritizira obrazovne sustave u kojima se ne potiče kritičko razmišljanje i forsira učenje napamet, a jedan od njih je i naš obrazovni sustav. Kako kaže, vrijeme u kojem živimo potpuno je drugačije nego što je to bio slučaj prije 50 ili 70 godina, a obrazovanje se tome uopće nije prilagodilo. 

image

Saša Antić, Petra Nižetić Mastelić, Marijana Batinić, Andrea Čović Vidovic i Teo Peričić
 

Jakov Prkić/Cropix

- Oko 4000 djece u Hrvatskoj ove godine nije upisalo prvi razred jer ne mogu pratiti nastavu. Kao da je svaka nova generacija sve slabija i slabija. Zašto o tome ne pričamo? To traje već 10-15 godina – rekao je Rajović. 

Kako objašnjava, ljudski mozak puno bolje pamti kroz igru i asocijacije, a naglašava i da djetetove greške ne treba grditi, već pohvaliti pokušaje i poticati dijete da samo kroz metodu pokušaja i pogreške dođe do rješenja.  

Od sporta do zvijezda

U panel raspravi su sudjelovali predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić, organizator Sportskih igara mladih Zdravko Marić i legendarni vaterpolist i Telemachov direktor Adrian Ježina.  

Tijekom panel rasprave “Neuspjehom do istine” otkrili su priče sa svog trnovitog puta do zvijezda i podijelili na koji su im način neki neuspjesi bili dobra škola i poticaj za nastaviti dalje. Jakobušić je otkrio kakav je utjecaj na njega ostavio rat u Dubrovniku, vrijeme koje je proveo u Jugu, ali i neki osobni problemi s kojima se svakodnevno susreće. 

image

I Željko Erceg pomno je slušao što se govori na konferenciji

 

Jakov Prkić/Cropix

- Svi ti neuspjesi, a bilo ih je puno i uglavnom se za njih ne zna jer meni to tako odgovara, doveli su me tu gdje jesam. Nikad nisam sanjao da ću biti predsjednik Hajduka jer je to toliko veliko da nisam mogao to uopće pomisliti. Ja sam bio navijač, prvo na sjeveru, pa na istoku i zato imam nekakvo strahopoštovanje, a faktor je tu i to što nisam iz Splita - priznao je Jakobušić. 

Zdravko Marić ispričao je kako je malonogometni turnir na Brdima pretvorio u Sportske igre mladih, najveći amaterski sportski događaj u Europi. Kakav je osjećaj bio dobiti dva europska prvenstva za redom pa na prvenstvu ‘98. u odlučujućoj utakmici izgubiti na domaćem terenu od Partizana, otkrio je legendarni Jadranov vaterpolist Adrian Ježina.  

image

Jerko Trogrlić
 

Jakov Prkić/Cropix

- Tada je bio nekakav naboj i bilo je to više od sporta. Zanimljivo je kako sport funkcionira, da ti u jednoj noći od željenog postaneš neželjeno dijete u gradu. Od euforije dan prije utakmice, do straha koji osjećaš kad se šetaš po gradu idući dan - ispričao je Ježina Jerku Trogrliću, organizatoru KOMferencije i moderatoru ove rasprave. 

Nije manjkalo ni političara 

Na raznim predavanjima i panel raspravama sudjelovale su i brojni političari. Od gradonačelnika Ivice Puljka koji je o upravljanju gradom pričao s ljubljanskim kolegom Zoranom Jankovićem, do ministara Marina Piletića i Šime Erlića koji su govorili o EU fondovima. Valja istaknuti i predavanje slovenskog komunikacijskog stručnjaka dr. sc Dejana Verčiča, ali i panel "Po‘ ure torture" na kojem su sudjelovali Marijana Batinić, Petra Nižetić Mastelić, Teo Peričić  i Saša Antić

Otkrili su kako su za "Po‘ ure torture" smišljali legendarne ankete s priomanima i nalazili sugovornike, a kažu da bi se, kada bi im ponestalo inspiracije, samo zaputili do Sinja gdje je uvijek bilo zanimljivih likova.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:17