StoryEditorOCM
SplitUKRALI IM SHOW

Politička prepucavanja zasjenila prosvjed Manušana; Ivošević se svađao sa svima, najviše sa SDP-ovcima, tko je kriv...

Piše Božidar Lončar
17. svibnja 2023. - 19:23

Od stotinjak prosvjednika koliko je danas bilo na prosvjedu u Vukovarskoj zbog Small Malla, dobar dio njih bili su političari.Uz članove kotarskog vijeća, prosvjedu su nazočili zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, Davor MatijevićTomislav Šuta , Goran Kotur, Branimir Urlić, Ivana Zelić Relata i Kristina Vidan

Dio njih je za vrijeme trajanja prosvjeda burno raspravljalo, upadalo jedno drugome u riječ i prebacivalo odgovornost na "one druge". 

Nitko ne zna što se točno gradi usred Splita, Manušani na nogama: Okovali su nas betonom, neću imat ni sunca ni zraka!

Iako je kotarska vijećnica stranke Centar Romana Ban današnji prosvjed nazvala "prosvjedom SDP-a i Pametnog", većinu je vremena u raspravi s građanima proveo zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević. Za njega su krive prijašnje vlasti:

image
Joško Šupić/Cropix

- Sve je zakuhao HDZ ugovorom o građenju 1996. i GUP-om potvrdio 2007. Potom je SDP mijenjao i prodavao to pravo građenja, prodao je etažu garaže 2003., a potom je gradonačelnik Ivo Baldasar potpisao ugovore. Davor Matijević je bio dio SDP-a tada i niti jednom rječju nije problematizirao ovu tematiku - istaknuo je zamjenik Ivošević na prosvjedu zbog čega mu je predsjednik SDP-a ukrao riječ:

- Bojan ima zapisnik jer je bio tajnik Foruma Mladih SDP-a. Mi tražimo mišjenje pravnih službi postoji li i dalje pravo građenja, a ne Bojana Ivoševića. Aneks ugovora koji je Ivo Baldasar potpisao 2015. bez znanja Gradskog vijeća je ionako ništetan - odgovorio je zamjeniku Davor Matijević.

Predsjednik HDZ-a Split, Tomislav Šuta istaknuo je tri stvari koje se moraju provjeriti:

- Želim polušati što Maja Đerek kaže o tome vrijedi li pravo građenja. Treba provjeriti dozvole koje je pročelnik Teo Vojković izdao za promjenu prostorno-planske dokumentacije i pitati gradonačelnika Ivicu Puljka kada će donijeti GUP? - lopticu prema vlasti poslao Tomislav Šuta.

image
Joško Šupić/Cropix

Dok su političari davali izjave, a dio prosvjednika prelaskom preko pješačkog prelaza zaustavljao promet, drugi je dio vodio žestoku raspravu sa zamjenikom gradonačelnika. Toni Carević se upitao gdje su službe:

-  Bojanu je najlakše doći i reći drugi u krivi, a ne mi. Je li se sve pročešljalo i provjerilo da se ukine pravo građenja? Svaka čast gospođi Đerek, ali možda ona nije za to - rekao je Toni Carević dok je vodio raspravu s Ivoševićem.

Zamjenik Bojan Ivošević je pak priču spustio na kotarsku razinu:

- Iva Tukić je potpisala aneks 2015., a da danas nije pitala niti jednu dokumentaciju za prosvjed. Došli SDP-ovci iz cijelog grada, a ništa nisu napravili 2015 - prosvjednicima je odgovorio Bojan Ivošević na što se u raspravu umiješala i predsjednica kotara iz redova SDP-a, Iva Tukić: 

- Ja nisam Ivo Baldasar. Nas iz grada nitko nije pozvao na razgovor, prije 15 dana smo prvi put reagirali zbog toga. - istaknula je Iva Tukić dok su mu prosvjednici predbacivali kako je i sam bio članom SDP-a. 

Tko je organizator?

Osim prebacivanja odgovornosti zbog stanja u kojem se nalazi zemljište u centru grada zbog čega je dio ceste već obilježen prometnom signalizacijom, članovi vijeća kotara već su u utorak napravili uvertiru pred današnji prosvjed raspravom oko toga tko je njegov organizator. Na izjavu kotarske vijećnice Romane Ban kako je "riječ o prosvjedu SDP-a i Pametnog", osvrnuli su se kotarski vijećnici tih stranaka:

image
Joško Šupić/Cropix

- Podržalo nas je kotarsko vijeće, a službeni organizatori smo Iva Tukić i ja - rekao je Branimir Urlić iz Pametnog, dok je predsjednica kotara tijekom rasprave sa zamjenikom gradonačelnika kratko odgovorila:

- To su bacili ovi Bojanu slični. Ako kotar organizira onda nije jedna stranka, nego većina iz tri stranke. - odgovorila je Iva Tukić na što se opet nadovezao Bojan Ivošević:

- Jedina sjednica koju su imali je ona protiv gradnje ljeti. Ne postoji niti jedna službena odluka, zahtjev ili papir koji je Grad Split dobio od kotara Lučac-Manuš o organizaciji prosvjeda - odgovorio je na prozivke Bojan Ivošević

Iz HDZ-a su potvrdili kako su podržali organizaciju prosvjeda na kotarskoj razini što su dokazali i prisustvom na prosvjedu. Politika u sjeni prosvjeda ili prosvjed u sjeni politike?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:11