StoryEditorOCM
SplitJOŠ JEDNA BUNA

Nitko ne zna što se točno gradi usred Splita, Manušani na nogama: Okovali su nas betonom, neću imat ni sunca ni zraka!

Piše Božidar Lončar
17. svibnja 2023. - 17:32

Na početku Vukovarske ulice u 16 sati je započeo prosvjed stanovnika kotara Lučac-Manuš zbog projekta izgradnje garažno-hotelskog kompleksa Small Mall koji bi trebao niknuti na zapuštenoj ledini uz ovu prometnicu.

Oko 100-injak prosvjednika je, kako to u zadnje vrijeme kod nas biva, u znak prosvjeda prelazilo pješački prijelaz preko Vukovarske ulice ispod križanja s Riječkom.

image
Joško Šupić/Cropix

Stanovnici ovog kvarta ogorčeni su što su po pitanja detalja projekta potpuno isključeni iz bilo kakve komunikacije od strane Grada Splita, a smatraju da im nije odgovoreno na ključna pitanja: Kako će izgledati prometno rješenje za vrijeme radova? Koliko će parkirnih mjesta biti za javnu upotrebu i po kojim uvjetima?

image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix

Koliko parkirnih mjesta će biti za stanare kotara i po kojim uvjetima? Koliko će parkirnih mjesta biti za hotel, koliko za poslovne prostore? Što je dugoročni plan s postojećim javnim parkingom u Vukovarskoj?

image
Božidar Lončar

Prosvjednica Tanja Jurišić iz Riječke 16 zaziva da se na ovom mjestu napravi zelena površina.

- Okovali su nas betonom, stavit će zgradu od pet katova, neću imati ni sunca ni zraka, a tek garaža od 500 mjesta? Prvi put kad je bija Todorić zagradili su metar i po ograde niko nije moga poristupit ulazima do broja 12, ni vatrogasci ni hitna.

image
Joško Šupić/Cropix

A sada su stavili ogradu, ne može se proć, a gradit će se počet u deveti misec. Šta su je sada stavljali? Nema pješačkog, nema autobusne stanice, zatvorili su nam ulicu. Ali ono najgore od svega je što se ode ništa ne zna. Ovo se povlači 30 godina. Ja ne virujem više ništa - kazala nam je Tanja.

Iva Tukić, predsjednica Gradskog kotara Lučac-Manuš kazala je kako ih Grad nikad, ni u jednom momentu nije pozvao ni informirao o svemu što se ovdje događa.

- Prije 15 dana su prvi put reagirali kad je bilo na Gradskom vijeću, to smo doznali s dnevnog reda sjednice da će se tražit dozvola za gradnju ljeti. Mi smo dali izjavu da se ne slažemo jer je to teška mehanizacija - kazala je. 

image
Joško Šupić/Cropix

Na pitanje radi li se o skupu koji organizira SDP i Pametno, kazala je kako to nije istina već da je u pitanju prosvjed koji organizira kotar u kojem je sedam vijećnika - dva SDP-a, dva Centra dva Pametno, i jedan HDZ-a.

- Ako kotar organizira, onda nije jedna stranka - pet vijećnika je bilo za prosvjed - kazala je Tukić

- Bojanu Ivoševiću je najlakše reć da je sve do sada katastrofalno loše rađeno, i ona slijedi trenutak slijeganja ramenima i kaže "ja ne mogu više ništa ispravit. Eto, to je rezime njegovog nastupa. A ja to ne vjerujem - mišljenje je Tonija Carevića, stanara Istarske 10.

Prosvjedu su nazočili i brojni političari - osim Ivoševića, došli su i Davor Matijević, Goran Kotur, Tomislav Šuta, Branimir Urlić, Ivana Zelić Relata...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 13:35