StoryEditorOCM
SplitREAGIRANJE malenice

‘Nismo uzurpatori nego uspješna splitska firma koja plaća svoje račune i moli da s Gradom sklopi ugovor. Evo dokument‘

Piše SPLIT SD
6. lipnja 2023. - 16:35

Nakon upita vezanog uz tekst Restoran na Rivi gubi štekat s najljepšim pogledom u Splitu, plaćali su ‘siću‘. Ugostitelj: Nismo mi formirali cijenu, našoj redakciji javio se Hrvoje Malenica, poznati splitski ugostitelj.

Odgovorio je novinaru na upit, ali i dodatno pojasnio svoj stav. Navodi da još od 2020. upozorava Grad na problem s terasom i moli da se regulira status.

Evo cijelog dopisa, bez uredničkih intervencija:

- Jutros, 5. lipnja 2023., nas je nazvao vaš cijenjeni novinar, kako bismo dali naš komentar na odluku Grada da iselimo s terase, koje je grad Split suvlasnik. Iskreno smo u šoku i nevjerici glede takve donesene odluke i upita vašeg novinara, s obzirom da mi od Grada istu nismo zaprimili.

S obzirom na tu činjenicu, zaista smatramo da je neprofesionalno od gradske uprave da ovakva odluka prvo bude upućena medijima, prije nego klijentu s kojim je Grad u pregovorima i dugogodišnjem poslovnom odnosu.

Nakon provedene dubinske analize naše firme 2020. godine, utvrdili smo da Grad nije ispoštovao odredbe zakona o zakupu poslovnog prostora i nije s nama sklopio ugovor o zakupu kako to nalaže zakon, već nam je naknadu za korištenje naplaćivao temeljem suglasnosti i izdavao račune koji su uredno podmirivani.

Od 2020. godine konstanto pozivamo Grad na sklapanje ugovora o zakupu te svođenje našeg odnosa u zakonske okvire. Moramo ovdje naglasiti i da je gospođa Maja Đerek, nakon mnogo upita, bila prva koja nam je uputila bilo kakav suvisli odgovor, u kojem se zgražava i čudi situaciji, bez nuđenja ikakvog rješenja situacije, koje bi bilo zadovoljavajuće za sve stranke.

Trenutno smo u fazi pregovora s Gradom glede dovođenja naše situacije u pravne okvire, i to na naše inzistiranje, s obzirom da isključivo krivnjom Grada nismo imali adekvatan ugovor o zakupu, već nam je Grad izdavao mjesečne račune za korištenje poslovnog prostora na temelju suglasnosti iz 2017. godine i ugovora koji nismo nikada zaprimili te nemamo nikakvih novčanih dugova prema Gradu.

Prilikom pregovora s Gradom, ponudili smo sanaciju fasade zgrade u potpunosti o našem trošku, jer zgrada trenutno prokišnjava drugim suvlasnicima u prizemlju, kao i plaćanje bilo kakve razlike unutar cijene zakupa, ukoliko se Grad smatra oštećenim, iako mi cijenu nismo formulirali, već smo pristali na sve uvjete koje je Grad tražio bez pregovora.

Oduvijek radimo i raditi ćemo po propisima. Na samom početku razvoja projekta, dobili smo smjernice iz konzervatorskog ureda glede mogućeg uređenja terase i unutrašnjosti. Jedan od zahtjeva bio je da ne koristimo nikakva sjenila ili suncobrane koji će zaklanjati pogled na Dioklecijanov zid.

Kako i sami želimo štiti i unapređivati ljepotu našeg prekrasnog Grada, prilagodili smo naše poslovanje tako da u vrućim mjesecima na terasi služimo samo večeru. Samim time je i nastao fine-dining koncept našeg restorana, kao jedini mogući smjer za pozitivno poslovanje firme. Jedan od zahtjeva bio je i da stavimo klimu unutar prostora kako ne bi nagrđivala terasu ili fasadu, šta smo i uradili s posebnom prostorijom unutar samog restorana.

Sporna terasa je veličine 53 m2, od čega 48 m2 pripada Gradu. Na ovu terasu nema pristupa niti poslovnog smisla da itko drugi bude u zakupu, jedino ZOI ima direktan pristup terasi te smo mi iz tog razloga 2017. godine pristupili Gradu da spornu terasu uzmemo u zakup i da je o našem trošku uredimo.

Mi ćemo, naravno, napustiti dodatnu spornu terasu, ako je to u interesu Grada i građana, iako je ova terasa bila nekada sasvim zapuštena, nije bila u zakupu niti je ostvarivala ikakav prihod Gradu, sada je uredna i uređena prema smjernicama Grada i konzervatora i sve je uredno plaćano od 2017. godine.

Pitamo se koji je smisao da Grad nama oduzme terasu? Kome je to u interesu? Ili je to naprosto moderno i politički pametnije napadati uspješne firme, koje financijski i ugledom doprinose Gradu, kako bi se mogli razgovarati preko novina, a ne profesionalno naći najbolja rješenja koja su svima u interesu.

Zadovoljstvo naših gostiju i 22 zaposlenika potvrđuje naše dugogodišnje kvalitetno poslovanje. Od samog otvaranja, 2017., pa sve do danas, ZOI odlikuju razna uzastopna priznanja. I ove godine našu izvrsnost potvrđuju brojne međunarodne i domaće nagrade koje smo dobili u 2022.: Michelin plate, Galut&Millau, Falstaff, TripAdvisor Travelers Choice, 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica, THA award i najrecentija nagrada, Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku, za najbolji restoran godine. U ovome slučaju naglasili bismo nagradu Turistički cvijet jer ona potvrđuje ne samo gastronomsku kvalitetu, već i kvalitetu samog poslovanja firme.

Prilažemo vam i dopise s prilozima koje smo uputili Gradu na ovu temu.

Srdačan pozdrav,

Direktor Hrvoje Malenica

ZOI

Teraca d.o.o", stoji u regiranju gospodina Malenice. A evo i dopisa koje je slao Gradu: 

image

PRIVATNI ALBUM

image

PRIVATNI ALBUM

image

PRIVATNI ALBUM

image

PRIVATNI ALBUM

image

PRIVATNI ALBUM

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:51