StoryEditorOCM
Splitigre moći iza rešetaka

Nikad dovoljno ovlasti: upraviteljica splitskog zatvora uporno želi ovlasti ministra?! Nije je obeshrabrilo ni to što je izgubila spor u kojem je dokazano da je - prekoračila ovlasti

3. lipnja 2022. - 18:28

Upraviteljica Zatvora u Splitu Ana Svalina izgubila je spor na Upravnom sudu u Splitu u kojem je tužila Ministarstvo pravosuđa i uprave, koje je poništilo njezinu odluku o smjeni Ognjena Džaje s mjesta njezina pomoćnika.

Krajem 2020. godine Džaja je raspoređen na mjesto višeg upravnog savjetnika u Odjelu tretmana njezinom odlukom, ali je Odbor za državnu službu tu odluku poništio. Upraviteljica Svalina nema ovlasti za smjenom svog pomoćnika jer upravitelje zatvora i njihove pomoćnike imenuje i razrješuje isključivo ministar.

Problem sa žalbom

Ana Svalina nakon te odluke nije vratila Džaju na mjesto pomoćnika, nego je podnijela tužbu Upravnom sudu te je pokrenut postupak u kojem Ministarstvo pravosuđa i uprave tuži Ministarstvo pravosuđa i uprave. Naime, Ana Svalina je tužila kao ovlaštena osoba Zatvora u Splitu koji potpada pod Upravu za zatvorski sustav istog ministarstva u kojem je i Odbor za državnu službu.

Njezina tužba zasniva se na tvrdnji da Džaja nije pravodobno podnio žalbu na njezinu odluku te smatra da ju je trebalo odbaciti. Navodi u tužbi kako je žalbu podnio 24. prosinca, a tvrdi da je rješenje zaprimio 8. prosinca.

Kako je rok za žalbu 15 dana, smatraju kako je okasnio jedan dan.

Tražila je stoga da se poništi rješenje Odbora i potvrdi njezina odluka o smjeni i nije se osvrnula na činjenicu da nema uporište za navedeno razrješenje. Upravni sud je odbio njezin tužbeni zahtjev i detaljno joj pojasnio kako je prisvojila ministarske ovlasti.

Odvjetnik Marijo Vuković, koji zastupa Ognjena Džaju, najavio je i da će njegov klijent potraživati i razliku plaće koju nije dobivao u tom razdoblju.

– Tijekom godinu i pol dana on prima oko 4500 kuna nižu plaću i to mu se treba nadoknaditi. Meni je nevjerojatno da državni službenici, točnije upraviteljica, na ovakav način troše državni novac kada je od početka slučaj jasan. Napominjem kako moj klijent još uvijek nije vraćen na svoje radno mjesto.

Odbačen navod

On je i sam bio upravitelj zatvora tri godine do 2018. godine, te je u tom razdoblju smanjio rashode za pet milijuna kuna. Uspio je u tome usprkos činjenici da je konstantno radio s manjkom kadrova, primjerice 2017. godine, kada je radio s 23 posto manje zaposlenika negoli su bile stvarne potrebe splitskog zatvora. Za pomoćnika upravitelja ga je nakon toga imenovao ministar i nikada ga nije razriješio – istaknuo je odvjetnik.

image

Odvjetnik Marijo Vuković: Moj klijent još uvijek nije vraćen na svoje radno mjesto
 

Vladimir Dugandzic/Cropix

Upravni sud odbio je tužbeni zahtjev upraviteljice iz dva razloga. Kao prvo, odbačen je navod koji je pokušao osporiti odluku Odbora iz proceduralnih razloga. Uz tvrdnju da Ognjen Džaja nije pravodobno podnio žalbu, upraviteljica zatvora je priložila dostavnicu na kojoj nije potpisan on osobno. Rješenje o smjeni mu nije dostavljeno na ruke, već je ubačeno u poštanski sandučić. Na dostavnici je tako samo poštarov potpis, ali ne i Džajin.

Upravni sud je istaknuo kako se sudska pismena, upravo zbog propisanih rokova, prema zakonu moraju dati na ruke. Ako se osoba ne zatekne kod kuće, ostavlja se obavijest o vremenu sljedeće dostave ili o mogućnosti preuzimanja u pošti, što u ovom slučaju nije učinjeno.

Kao drugi razlog neprihvaćanja tužbe upraviteljice Svaline, Upravni sud je istaknuo kako u ovom slučaju ministar pravosuđa i uprave nije razriješio Ognjena Džaju s mjesta pomoćnika upravitelja. Upravni sud naveo je, kao i Odbor u svom rješenju u siječnju prošle godine, kako, prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, ministar imenuje i razrješava s položaja upravitelja i pomoćnika upravitelja, dok o ostalim pravima i obvezama odlučuje ravnatelj nadležan za poslove zatvorskog sustava.

Suglasnost pomoćnice ministra

Nisu prihvaćeni argumenti upraviteljice Svaline koja je izjavila kako je sredinom studenoga 2020. godine donijela rješenja o rasporedima na radna mjesta u zatvoru za sve službenike i namještenike uz suglasnost pomoćnice ministra nadležne za poslove zatvorskog sustava Jane Špero.

image
Nikola Vilic/Cropix/

Objasnila je da Ministarstvo nije donijelo rješenje o rasporedu za Ognjena Džaju, već je dalo suglasnost upraviteljici za donošenje rješenja o rasporedu na radna mjesta za službenike zatvora, te je ona donijela rješenje kojim ga raspoređuje na mjesto viši upravni savjetnik matice. Upravni sud je podsjetio kako nije dostavila razrješenje ministra za Džaju s mjesta pomoćnika upravitelja, što bi bio jedini relevantni dokument.

Kako se na odluku Upravnog suda ima pravo žalbe Višem upravnom sudu, za očekivati je kako će upraviteljica nastaviti dokazivati da ima ovlasti ministra te će se spor nastaviti. Uz nove troškove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2022 18:33