StoryEditorOCM
Crna kronikaDOSADIO IM NERED

‘Slobodna‘ doznaje: zagrebački inspektori bez najave ‘upali’ na splitske Bilice, istražuju premlaćivanje zatvorenika i niz drugih incidenata. Poznatom dileru nađen mobitel u ćeliji

9. travnja 2022. - 23:17

U Zatvoru u Splitu dva dana je trajao izvanredni stručni nadzor iz Ministarstva pravosuđa i uprave, tijekom kojeg su pregledali dokumentaciju i obavili razgovore s više osoba. Kako doznajemo, osim dostave zabranjenih stvari unutar zatvorske ustanove, najviše ih je zanimala dokumentacija vezana za službena putovanja.

Sedam osoba iz ministarstva došlo je nenajavljeno u četvrtak oko podne te su nadzor produljili i na sljedeći dan. Ovog tjedna to nije bio i jedini posjet Bilicama iz Zagreba, naime, u ponedjeljak je bio načelnik Sektora osiguranja Uprave za zatvorski sustav zbog incidenta u kojem je ozlijeđen zatvorenik.

U nedjelju rano poslijepodne došlo je do problema te su pravosudni policajci upotrijebili sredstva prisile. Prilikom toga zatvorenik je zadobio ozljede jagodične kosti i čela. Međutim, u papirima stoji da je odbio liječničku pomoć, tako da ozljede nisu evidentirane u medicinskom kartonu, ali su vidljive na licu. Postoji i njegova potpisana izjava da je pao s kreveta.

Imali su posla

Postoji i njegova potpisana izjava da je pao s kreveta. Osim spornih okolnosti ozljeđivanja, pojavio se problem i sa samom procedurom postupanja oko pružanja liječničke pomoći te činjenicom da je ozlijeđen i jedan pravosudni policajac.

Utvrđen mu je lom prsta na ruci, što je raspirilo sumnju da se radilo o premlaćivanju. U konačnici je stegovni postupak pokrenut protiv njega i još dvojice pravosudnih policajaca.

Je li taj incident bio konačni okidač za izvanredni nadzor iz Zagreba ili je koincidiralo da se dogodio upravo prije tjedna kada su namjeravali doći, za sada nam ostaje nepoznato. U svakom slučaju, i bez opisanog nedjeljnog incidenta izvanredni nadzor ima na čemu raditi jer je Zatvor u Splitu odavno problematičan po unosu zabranjenih stvari, pogotovo mobitela, a i prije tri tjedna nađena su dva.

Kako doznajemo, jedan je bio kod Denisa Beriše, poznatog dilera sa splitskog područja koji je bio i na meti USKOK-a, ali i crnogorske mafije. Nalazi se u splitskom zatvoru nakon posljednjeg uhićenja u studenom prošle godine, kada su mu u kuću na predjelu Dračevac upali inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske.

image

Zatvorska soba

Paun Paunovic/Cropix

Nađeno je 24,6 kilograma marihuane uskladištena u bačvama, plastičnim kontejnerima i PVC vrećicama, tri digitalne vage, revolver marke Luger i 131 metak. Tada je sproveden u ćeliju na Bilicama, gdje mu je ubrzo istražni zatvor zamijenjen odsluženjem kazne za uhićenje u srpnju 2018. godine, kada je PN USKOK kod njega našao 826 grama kokaina, strojnicu MGV, poznatiju kao “Gorenjka”, dva pištolja marke Beretta i nešto manje od 100.000 kuna.

Osim za dilanje nađenog kokaina, osuđen je i za dilanje kilograma marihuane te je dobio godinu i deset mjeseci zatvora. Krajem 2020. godine je ranjen, kada mu je u obiteljsku kuću upao naoružani napadač i pucao na njega, a govorilo se da je ostao dužan dobavljačima iz Crne Gore.

Na Bilicama je trenutačno smješten u ćeliju broj 13, u kojoj mu je prilikom pretrage polovicom ožujka nađen mobitel. Aparat je bio skriven u starom kruhu, a još jedan mobitel nađen je u ćeliji broj 24, u ambalaži DVD-a. Oba aparata upisana su u službenu dokumentaciju, što izgleda nije uvijek slučaj prilikom pronalaska mobitela na Bilicama te je i taj podatak došao do Zagreba.

Uz one pronađene i prijavljene, u Zatvoru u Splitu bude i nikad nađenih aparata, kao što je slučaj s jednim iz prošle godine kojim su napravljene fotografije u ćeliji na istražnom odjelu. Na njima je bio Željko Rajić, optužen kao šef jedne od zločinačkih organizacija iz Splita, i Sandro Firić, nepravomoćno osuđen na 12 godina za ubojstvo Branka Mijatovića na Klisu u travnju 2021. godine, te još dvojica istražnih zatvorenika.

Mobitel nikada nije nađen, a nije nikada napravljena ni istraga o fotografijama, nakon što su objavljene u javnosti. To nije jedini incident koji je izišao u javnost, a za koji se ne provodi istraga o okolnostima.

Prije desetak dana M.R. (37), osumnjičen za otmicu, silovanje i ozljeđivanje bivše izvanbračne supruge, izrezao se žiletom po vratu. Cimeri iz ćelije zvali su pravosudne policajce koji su ga našli na podu u krvi. Odveden je i na Hitni prijem KBC-a Split, sanirana mu je ozljeda i pregledao ga je psihijatar te je preporučena hospitalizacija zbog pokušaja suicida. Nakon toga je prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagreb.

image

Igralište za zatvorenike

Paun Paunovic/Cropix

Unatoč tim podacima iz Uprave Zatvora u Splitu tvrdili su kako se ne radi o pokušaju suicida, već samoozljeđivanju s lakšim ranama kao posljedicama. Sve nabrojeno dat će dosta posla ekipi izvanrednog nadzora koja je, osim toga, posebno fokusirana i na kršenja radne discipline i “podebljavanje” plaća putnim nalozima.

Kopirana sva dokumentacija

Papire o službenim putovanjima, putne naloge i popise prekovremenih sati su i pregledali i kopirali kako bi se naknadno usporedili podaci iz njih. Kako se tako odlijeva velik dio novca iz proračuna, činjenica da su na putnim nalozima uvijek iste osobe privukla je pažnju nadležnih u ministarstvu.

Provjeravali su i izlaske zaposlenika iz upravne i rukovodeće strukture pravosudne policije koji formalno imaju pravo na pola sata pauze. Međutim, pokazalo se kako su učestalo bili izvan radnog mjesta po sat i dulje, što je protivno propisima.

Nakon nadzora u zatvoru slijedi tek utvrđivanje svih eventualnih nezakonitosti i propusta, za što uvijek treba više vremena. Naime, u Kaznionici Glina je sredinom prošlog mjeseca također bio izvanredni stručni nadzor zbog niza pritužbi na jednu pravosudnu policajku.

Kolege su je godinama prijavljivali da pogoduje osobama lišenima slobode, među kojima i Darku Kovačeviću Daruvarcu, koji je tamo bio na odsluženju kazne od tri godine i devet mjeseci za premlaćivanje 18-godišnjakinje u Zadru, ali je nedavno iziašao na uvjetni otpust.

U ministarstvu još uvijek utvrđuju sve relevantne činjenice iz nadzora te za sada ne znamo što su otkrili. Ista policajka radila je jedno vrijeme i u Zatvoru u Splitu, gdje su je također povezivali s kriminalnim strukturama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. veljača 2023 20:29